Annonce
Mariager Avis

Indehaver af virksomheden Unstuck, Maiken Kühl: Vi skal turde gå gennem frygten

Maiken Kühl har siden 2013 drevet konsulentvirksomheden Unstuck. En virksomhed, der de seneste tre år har haft en årlig omsætning på godt tre millioner kroner. I Unstuck hjælper hun sammen med sit team af freelance-konsulenter kunderne til at udfolde deres potentiale og til at se, hvordan de kan skabe en virksomhed på det, de er gode til. Foto: Frank Pedersen
I sin virksomhed, Unstuck, hjælper Maiken Kühl andre til at opnå det, hun selv har fået, efter at hun blev selvstændig: Mere frihed, glæde i arbejdet og en bedre indtjening.

Mariager: - Stress er den største gave, jeg har fået, siger Maiken Kühl.

- Det var nemlig, da jeg fik stress for anden gang, at jeg stoppede op og tænkte, at jeg var nødt til at gøre ting anderledes, fortsætter hun.

Vi sidder i Maiken Kühls kontor på privatadressen mellem Hou og Assens og nipper af den varme Nescafé i kopper, der er prydet med navnet på hendes virksomhed, Unstuck. En virksomhed, der de seneste tre år har haft en årlig omsætning på godt tre millioner kroner.

Hun vægrer dog lidt for sig ved at blive kaldt "millionæren fra Mariager".

- For mig handler det ikke om at tjene en masse penge. Og hvad vil det i det hele taget sige at være millionær? Der er jo mange, der har et hus til over en million, men gør det dem til millonærer? For mig handler det jeg gør om at udvikle mig - og mine kunder.

- Men jo, jeg er blevet millionær på min virksomhed, men det er jo ikke, fordi jeg har en million kroner stående på bankbogen. Langt det meste af det, jeg har tjent i årenes løb, har jeg geninvesteret i min virksomhed, siger Maiken Kühl, der i 2013 tog springet fra en stilling som projektchef i Danish Crown med kontor i hovedsædet i Randers til et liv som selvstændig med en base ude på landet, hvorfra hun er i kontakt med sine kunder sin over telefon og internettet.

Stress er den største gave, jeg har fået. Det var nemlig, da jeg fik stress for anden gang, at jeg stoppede op og tænkte, at jeg var nødt til at gøre ting anderledes.

Maiken Kühl

Overvejede at gøre en ende på livet

Da Maiken Kühl var mest mærket af stress, sad hun en dag på køkkenbordet og overvejede alvorligt at gøre en ende på det hele, mens hun kiggede på køkkenkniven, der lå ved siden af hende.

- I stedet for gik jeg en tur med mine hunde, og på den tur tænkte jeg, at de havde et bedre og friere liv end mig - og så kunne jeg ikke lade være med at smile, siger Maiken Kühl.

- Jeg var træt af, at jeg i mit arbejde ikke brugte mig selv til det, jeg var bedst til, så jeg spurgte mig selv: Maiken, hvad er det du vil.

Svaret var, at hun ville tjene det samme, men at hun ville gøre en forskel for andre.

- Derudover ville jeg være glad og have mere frihed, siger Maiken Kühl, der som det første skridt i den retning gik ned i tid på sit arbejde. Og den tid hun fik mere af til sig selv, brugte hun på at etablere Unstuck.

- Men jeg kunne mærke, at det ikke spillede for mig at stå med et ben i hver lejr, så jeg besluttede mig for at sige mit job op i september 2013 og koncentrere mig fuldt ud om Unstuck, fortsætter hun.

Annonce

Hjælper kunder til at se deres sweetspot

Unstuck er en konsulentvirksomhed, hvor Maiken Kühl sammen med sit team af freelance-konsulenter hjælper kunderne til at udfolde deres potentiale og finde frem til, hvad der er deres dybereliggende arbejdspassion.

- Vi tror ofte, at det, vi skal lave i vores arbejdsliv, er det, der føles hårdt og svært, for ellers er det ikke noget værd. Men tit ligger vores personlige sweetspot - der hvor vores talent og passion mødes om det, som markedet er villig til at købe – der, hvor vi gør det, som vi ikke synes er noget særligt, det som vi tænker, alle andre også kan, siger Maiken Kühl.

- I Unstuck hjælper vi vores kunder til at finde frem til det særlige, som de er gode til og vejlede dem i, hvordan de kan bygge en forretning op omkring det, fortsætter hun og tilføjer, at Unstuck også har kunder, der arbejder alt for meget og tjener alt for lidt.

- De kunder hjælper vi til at skabe en bedre balance, så de får mere frihed og en bedre indtjening. Ofte skyldes misforholdet, at kunden ikke har fundet deres sweetspot. De har en gang fået en idé, som de så bare arbejder med den uden at have sig selv med og uden at være glad for det, de laver.

Maiken Kühl siger, at et af hendes fokusområder i forhold til arbejdsliv er at ændre den struktur, der dikterer, at man skal sidde på en kontorstol fra klokken 8 til 16.

- Vi skal have den frihed ind i livet, som vi alle har brug for, så vi ikke, når vi en gang lukker vores øjne, tænker at: Jeg vil også gerne have haft xxx mere i mit liv, men det nåede jeg ikke, fordi jeg skulle sidde på min kontorstol eller stå ved maskinen fra 8 til 16, siger hun.

Maiken Kühl siger, at hendes mission med Unstuck dybest set er, at alle mennesker skal gøre det, de er allerbedst til.

- For gør vi det, kan vi komme ned i arbejdstid. Ved at gøre det, man er allerbedst til, vil arbejdet nemlig føles nemt i en sådan grad, at man kan få tingene gjort hurtigt og dermed få mere tid til sig selv, siger hun og tilføjer, at den tilgang til det at arbejde ikke kun er godt for én selv. Det vil også have en positiv afsmitning på samfundet og i sidste ende hele verden.

- Hvis vi alle bare gør som vi plejer og møder ind på vores job, fordi vi er blevet puttet i en eller anden 8- til 16-kasse, kan jeg godt være i tvivl om, vi får løst de udfordringer verden står overfor, siger Maiken Kühl.

I 2013 var Maiken Kühl sygemeldt med stress og en dag gik hun et tur med sine hunde. Den tur satte tingene i perspektiv og var medvikrende til, at hun tog beslutningen om at blive selvstændig med virksomheden Unstuck. "På den tur tænkte jeg, at de havde et bedre og friere liv end mig. Jeg var træt af, at jeg i mit arbejde ikke brugte mig selv til det, jeg var bedst til, så jeg spurgte mig selv: Maiken, hvad er det du vil? Svaret var, at jeg ville tjene det samme, men at jeg ville gøre en forskel for andre. Derudover ville jeg være glad og have mere frihed", fortæller hun. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Vil have flere mænd

Unstuck henvender sig til mennesker, der vil noget andet med deres liv og som gerne vil leve med og af deres forretning. Men når det kommer til spørgsmålet om, hvem der er den primære målgruppe for Unstuck, smågriner Maiken Kühl.

- Af en eller anden grund er det mange - især mænd - der tror, at vi helst arbejder med kvinder. Men det passer ikke, vi vil meget gerne have fat i flere mænd, siger hun og tilføjer, at hun tror, at årsagen til, at de fleste af Unstucks kunder er kvinder skal findes i, at kvinder er bedre til at mærke efter, hvad de drømmer om og hvilket liv, de gerne vil skabe for sig selv og andre.

- Mænd tror mange gange, at de kan selv. De er drevet af en grundfølelse om at skulle skaffe, forsørge og alt det der. Derfor har mænd svære ved at bede om hjælp end kvinder, siger hun.

- Dertil kommer hele den der ligestillings-ting, som vi gerne vil have ind i det danske samfund. Vi tror, vi kan lave kvoter og alt muligt, for så bliver det bedre for kvinder. Men jeg vil nødig være i en eller anden kvote og udvalgt til et job alene, fordi jeg er kvinde. I det hele taget er det noget sjovt noget det med ligestilling, siger Maiken Kühl og fortæller, at hun fornylig har købt et sommerhus alene og for sine egne penge.

- Min mand var med ude at se på sommerhuset, og da vi mødtes med ejendomsmægleren, startede han med at henvende sig til min mand. Det samme skete, da vi var ude for at kigge på en ny bil til mig. Bilsælgeren gik direkte hen til min mand og spurgte, hvad han kunne hjælpe med.

- Det er ikke, fordi jeg tænker, at alle mænd er nogle idioter, men der er noget i den samfundstankegang, der giver svaret på, hvorfor jeg ikke har så mange mandlige kunder. For hvis mænd ikke tror, at jeg som en blond kvinde kan finde ud af selv at købe et sommerhus eller en bil, hvordan fanden skal de så kunne tro på, at jeg kan lære dem at tjene penge, siger Maiken Kühl.

Selv om Maiken Kühl henvender sig til både mænd og kvinder, har hun ikke så mange mænd som kunder. "Da min mand og jeg var ude for at kigge på en ny bil til mig, gik bilsælgeren gik direkte hen til min mand og spurgte, hvad han kunne hjælpe med. Det er ikke, fordi jeg tænker, at alle mænd er nogle idioter, men der er noget i den samfundstankegang, der giver svaret på, hvorfor jeg ikke har så mange mandlige kunder. For hvis mænd ikke tror, at jeg som en blond kvinde kan finde ud af selv at købe en bil, hvordan fanden skal de så kunne tro på, at jeg kan lære dem at tjene penge, siger hun. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Frygt som en livslang makker

Maiken Kühl understreger, at det, hun sælger sine kunder i Unstuck, ikke er en magisk tryllestav.

- Mine kunder skal selv arbejde for tingene, og det kræver, at de har mod til at gå mod strømmen. Der skal handles, også når man er bange. Man skal turde gå gennem sin frygt ellers får man ikke de resultater, man gerne vil have, siger hun.

Og at turde gå igennem frygt for at nå et resultat, kender Maiken Kühl på det personlige plan. I folkeskolen var hun med egne ord hende den generte og stille pige, der sad bagerst i klassen og frygtede at blive valgt, når læreren spurgte om noget. Og især én oplevelse fra skoletiden har sat sig fast i hukommelsen.

- En dag i en geografitime trak læreren europakortet ned og bad mig om at komme op og pege på Danmark. Klappen gik ned, så jeg kunne ikke og alle grinede af mig. Siden den dag skulle lærerne tvinge ordene ud af mig, og jeg holdt mig for mig selv, siger Maiken Kühl og fortæller, at det med at være bange for, at nogen vil grine, når hun åbner munden, samt det at have en frygt for at blive set og hørt, fulgte hende i mange år efter, at hun forlod skolesystemet.

- Det er der mange, der ikke vil tro på, når de ser mig i dag, men der er altså der, jeg kommer fra. Det er derfor, jeg siger: Når jeg kunne, så kan alle sgu gå gennem deres frygt, siger hun og tilføjer, at den succes hun har skabt med Unstuck netop skyldes, at hun har gjort det som mange ikke tør: At sige sit faste job op for at blive selvstændig.

- Men selv om jeg ikke længere er bange for at stå foran andre, kan jeg stadig mærke til det at have frygt. Det kan være frygt for at blive udstødt, frygt for at nogen griner af mig, frygt for at gøre nogen kede af det og mest af alt frygten for, at andre ikke kan lide mig. For mig er frygt en livslang makker, siger Maiken Kühl.

- Men jeg ønsker ikke, at den forsvinder, for den er med til at holde mig skarp. Og den dag jeg ikke kan mærke nogen form for frygt, skal jeg ikke lave det, jeg laver nu, fortsætter hun.

Når Maiken Kühl rådgiver sine kunder foregår det via internettet og telefon. "Men et par gange om året samler jeg kunderne på et resort, for det at de kan mødes og udveksle erfaringer er et godt suplement til det jeg kan hjælpe med", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Træn modet

Ifølge Maiken Kühl er det eneste, man skal frygte frygt i sig selv, for den holder én tilbage fra at gøre det, man godt ved, man skal gøre. Og det var netop den form for negativ frygt, der var medvirkende til, at hun fik stress, da hun sagde ja til alt for mange opgaver, da hun var projektchef i Danish Crown.

- Jeg var simpelthen bange for, hvad der ville ske, hvis jeg sagde nej til at påtage mig opgaver, siger Maiken Kühl og pointerer, at selv om hendes vej gennem denne frygt var at blive selvstændig, betyder det ikke, at det er vejen for alle.

- Det, jeg tror er vejen for alle, er at træne modet.

- Som urmennesker var vi kodet til, at frygten holdt os i live, men vores hjerner er ikke fulgt med udviklingen i den verden, vi lever i i dag, så mange gange er det, vi er bange for reelt ikke noget, vi kan dø af, vi tror det bare.

- Derfor er jeg glad for, at jeg i Unstuck kan være rollemodel for andre og vise dem, hvordan de kan træne deres eget mod, så de tænker: Nå, hun turde godt, så det vil jeg også prøve at være modig, siger Maiken Kühl.

Annonce
Mariager Avis

Tyveri fra veteranjernbanen: - Vi regner med, at de har været flere om det, for den er stor og tung

Annonce
Mariager Avis

Inger Støjberg inviterer til stor fest på lokalt slot: - Der er rigtig gang i kagebageriet

Annonce
Mariager Avis

Da Thomas drejede nøglen blev bilen omspændt af flammer: 38-års ejerskab af en Triumph TR6 fik en brat afslutning

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Annonce