Annonce
Mariager Avis

Iværksætter i Broløs med foden under eget plankebord

Frank Foged-Mønster med sin familie i virksomhedens showroom på Bakkevej 7. Ægtefællen er Jane Foged-Mønster, mens børnene hedder Karl og Katrine. Foto: Niels Bo Mandrup
Frank Foged-Mønster har åbnet produktion af blandt andet plankeborde samt bænke og hylder. Han håber, at det kan blive hans levevej.
Annonce

Broløs: Frank Foged-Mønster, der bor med sin familie på Bakkevej 7 mellem Svenstrup og Broløs sydvest for Mariager, har taget et stort spring: Han har opsagt sit gode, faste job for at springe ud som iværksætter med egen virksomhed: Mønster Design.

I firmaet designer og producerer han plankeborde, bænke, hylder og hyldeknægte, skærebrætter, tapasplanker og meget mere - alt sammen udført i bæredygtigt produceret dansk træ.

- Jeg har leget med tanken i fire-fem år. Det har været en drøm for mig at blive selvstændig og at gøre tingene på min måde, fortæller Frank Foged-Mønster.

Han har fuld opbakning fra sin ægtefælle, Jane Foged-Mønster, der har beholdt sit pædagog-job, men som er med i virksomheden på den måde, at hun tegner firmaets profil udadtil på hjemmeside, facebook med videre.

Annonce

Bæredygtighed

Frank Foged-Mønster understreger, at hans produkter er fremstillet så bæredygtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre.

- De skal afspejle kvalitet og holdbarhed. Bordene fremstilles, så de kan fungere for en familie og derefter gå i arv til næste generation, som også kan få glæde af dem i mange år, fremhæver han.

Desuden anvender han alene dansk træ. Med fyrretræ som det billigste og så over ask og bøg til eg som det dyreste. Det er træ, som er skåret, tørret og lagret efter alle kunstens regler, så det hverken slår sig eller får revner.

- Firmaet og produkterne skal afspejle, hvem vi er. Vi er meget miljøbevidste, indskyder Jane Foged-Mønster.

Hun peger på, at træet, mens det vokser, optager CO2. Denne CO2 lagres i træet - også efter, at det er forarbejdet. Hver gang Mønster Design sælger et nyt bord, doneres et beløb til Danmarks Naturfond, således at der kan plantes flere træer, der kan optage mere CO2 fra atmosfæren.

Frank Foged-Mønster lægger også vægt på at reducere spildet af træ mindst muligt. Træ, der bliver til overs, når der skæres i de rå planker fra savværket, anvendes eksempelvis til hylder, skærebrætter eller tapasplanker. Og de allermindste dele som spåner fra høvl eller fræser bliver også anvendt - nemlig som strøelse til husdyr.

Annonce

Design efter ønske

Frank Foged-Mønster samarbejder med savværker på Aarhus-kanten og i Bjerringbro, og han sikrer sig, at det træ, han køber ind til virksomheden, er FSC-certificeret - det vil sige, at produktionen af træet lever op til en række grundprincipper for ansvarlig skovforvaltning.

Det er ikke tanken at producere til lager. Derimod ønsker Frank Foged-Mønster at fremstille sine produkter efter kundens ønsker - fra træsort til overfladebehandling, design og størrelse.

- Så det er noget andet end at gå i Ikea eller i Ilva, erkender Frank Foged-Mønster, der foreløbig har nogle eksempler på sine produkter at vise frem i sit showroom på hjemadressen. Dele af sortimentet kan man også se i interiørbutikken Stuff2you i Randers. Håbet er at komme ud i flere møbel- og livsstilsbutikker, ligesom der gerne skulle komme gang i forretningen via hjemmesiden.

Egentlige plankeborde, fremstillet af lange planker, er væsentlige dele af sortimentet. Men Frank Foged-Mønster arbejder også med borde med sildebensmønster, hvor hver enkelt "ben" er tilpasset individuelt. Sildebensmønstret kan også anvendes til eksempelvis sofaborde. Både langborde og andre produkter behandles med vegetabilsk olie, der dels beskytter træets overflade, dels farver det i den tone, som ejeren ønsker.

Frank Foged-Mønster håber også at komme i gang med salg direkte til andre erhvervsdrivende, for eksempel af caféborde.

Han har deltaget i kursusaktivitet under Mariagerfjord Erhvervsråd og blandt andet fulgt iværksættercaféer, ligesom han har deltaget i iværksætterkursus på Aalborg Handelsskole, så han er klædt på med hensyn til jura, regnskab, moms og andre mere administrative opgaver.

Han har ikke noget svendebrev som håndværker, men har senest arbejdet som værkstedsleder for et revalideringscenter, ligesom han har haft pædagogisk arbejde.

- Jeg er søn af en tømrer og snedker, og det håndværksmæssige har faldet mig naturligt, fortæller Frank Foged-Mønster.

Både han og hans hustru kommer fra Randers. Da de for fire år siden skulle finde et sted at bo, ledte de efter det rigtige sted indenfor en radius af 20-30 kilometer fra Randers. Det skulle være et sted med lidt skov og med plads til heste - og stedet fandt de på Bakkevej, hvor der i eksisterende udhuse også var plads til at skabe værksted og udstilling.

Nu har Frank Foged-Mønster taget springet - med familiens opbakning. Og han glæder sig over, at han netop har modtaget første ordre på et plankebord, som han skal i gang med at imødekomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce