Annonce
Mariager Avis

Juletræer fra Mariager til hele Europa

- Regnen dryppede fra kasketskyggen og ned i rullepølsemadderne. Så vi måtte have et hus, vi kunne trække ind i, fortæller juletræsproducent Jens Erik Kristensen, der sælger juletræer fra Randersvej 9 lidt uden for Mariager. Foto: Niels Bo Mandrup
Fra Randersvej i Mariager sælges der juletræer til både nær og fjern.
Annonce

Mariager: Allerede sidst i oktober begynder julen for Jens-Erik Kristensen, der bor på Munkhøjvej 3 lige syd for Mariager. For Jens Erik Kristensen er juletræsproducent, og på det tidspunkt, næsten to måneder før jul, begynder han at fælde de første juletræer. Nu, omkring 1. december, har han skovet i hvert fald 90 procent af de 12.000 træer, han i år skal have afsat.

Langt størstedelen sælger han til en grossist, der sender træerne videre til eksport.

- Der går nok 2000 til Italien, og så skal der en masse til Tyskland. Det er blandt andet de store træer på to en halv til tre meter. De skal til München, forklarer Jens Erik Kristensen.

Han er egentlig udlært maskinarbejder og har - blandt meget andet - beskæftiget med vedligeholdelse af værktøj i flere virksomheder.

- På et tidspunkt blev min kone og jeg enige med hinanden om, at vi kun vil beskæftige os med noget, der interesserer os, fortsætter Jens Erik Kristensen, der også understreger, at juletræs-forretningen ikke skal være større, end at arbejdet kan gøres ordentligt.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Selv stammer han fra Sydvestjylland, mens hans kone har familie på Mariager-kanten. Og det blev her, de to slog sig ned, da de i 1992 købte ejendommen på Munkhøjvej med 5,8 hektar jord. Nogle år senere, i 1997, købte Jens Erik Kristensen yderligere et stykke jord ved Randersvej, tilplantet med juletræer og gran beregnet på klippegrønt. Dertil kommer nogle forpagtede arealer, så Jens Erik Kristensen i dag driver omkring 18 hektar med juletræer.

Den tidligere ejer drev en del af arealet med klippegrønt.

- Men det er for hårdt at arbejde med, når man når min alder, synes Jens Erik Kristensen, der er fyldt 67 år.

I stedet er kulturen af nobilisgran til pyntegrønt omlagt til nordmannsgran med henblik på juletræsproduktion.

Annonce

Passes og plejes

Arealerne med juletræer er indhegnet med dyrehegn for at beskytte træerne mod skader fra rådyr,. Træerne er desuden udrustet med fuglepinde - træpinde, der er fastgjort til træernes toppe med tøjklemmelignende anordninger, som forhindrer fuglene i at sætte sig på topskuddet og hakke i det.

I løbet af sæsonen anbringes også "gafler" af træ øverst på grantræerne:

- Gaflerne bruges til at tvinge skud ned i vandret stilling, hvis der er behov for det, forklarer Jens Erik Kristensen.

Jens Erik Kristensen hjemme på Munkhøjvej 3, hvor store paller med net-indpakkede juletræer er klar til afhentning.  Foto: Niels Bo Mandrup

Alt sammen er det spørgsmål om kvalitetssikring: Juletræerne skal se ordentlige ud, ellers går økonomien i produktionen fløjten.

I årets første måneder formklippes træerne efter behov. Hvis et træ fra naturens side ikke lige vokser, så det får juletræs-facon, hjælpes det altså lidt på vej. Desuden foretages bredderegulering.

- Det kan godt give en øm ryg, når det er på små træer, siger Jens Erik Kristensen.


Vi gik her i småregn, og når vi skulle spise vores madpakke, dryppede regnen fra kasketskyggen og ned i rullepølsemaden.

Jens Erik Kristensen


Siden følger behandlinger mod galmider og lus, og træerne skal have gødning, så de dels vokser, som de skal - hverken for meget eller for lidt - dels får den helt rigtige farve på nålene.

- Hønsegødning er bedst, indskyder Jens Erik Kristensen.

I eftersommeren begynder mærkningen af træerne med henblik på klassificering og salg. Træerne mærkes med farvekoder som udtryk for, hvor gode de vurderes at være.

Og sidst i oktober begynder så perioden, hvor træerne fældes.

- Vi plejer at have en skoleklasse til at hjælpe med at slæbe træerne ud. Så kommer de ud og får noget luft her i coronatiden, og så kan de tjene lidt til klassekassen, forklarer Jens Erik Kristensen.

Derefter pakkes træerne ind i net og stables på paller.

En god del af det praktiske arbejde i juletræsplantagerne køber Jens Erik Kristensen sig til hos en skoventreprenør. Andet arbejde udfører han selv.

- Med hjælp fra min kone. Hun har altid haft et godt overblik, fastslår han.

Mens høsten af juletræer til eksport er ved at være afsluttet, gælder det i disse uger hjemmemarkedet. Jens Erik Kristensen sælger blandt andet træer til nogle foreninger, der tjener til klubkassen ved at sælge videre, men leverer også direkte til nogle forretninger rundt omkring, blandt andet i Aarhus.

Annonce

Fæld selv

Folk kan også selv køre ud til Jens Erik Kristensens plantage på Randersvej 9, Mariager, for selv at fælde deres juletræ eller købe et træ, der allerede er skovet.

Her står en lille hytte, som Jens Erik Kristensen i sin tid købte fra Teknisk Skole i Randers, hvor den var blevet bygget som elevarbejde.

- Vi gik her i småregn, og når vi skulle spise vores madpakke, dryppede regnen fra kasketskyggen og ned i rullepølsemaden, fortæller Jens Erik Kristensen om baggrunden for, at hytten kom op at stå.

Annonce

Ny plantage på vej

I de kommende måneder vil et større areal i juletræsplantagen ved Randersvej 9 blive helt ryddet for, hvad der er tilbage af træer med henblik på, at der skal plantes nye juletræer.

- Vi skal have plantet 30.000 træer til næste år, forventer Jens Erik Kristensen.

De fleste af dem vil være klar til høst i løbet af syv-otte år.

Nogle af dem vil være nobilis, som ellers benyttes til pyntegrønt:

- Jeg vil eksperimentere med at klippe dem, siger Jens Erik Kristensen.

Med hensyn til økonomien i juletræsproduktionen går det op og ned.

- Syv fede år følges af syv magre. Det går gerne i cykler af syv år, forklarer Jens Erik Kristensen:

- Hvis det er godt af have juletræer, er der mange, der planter. Og når så træerne er klar som juletræer, kommer der flere på markedet, end der er brug for, og det presser priserne. Så er der nogle, der falder fra, og økonomien bliver bedre igen.

Jens Erik Kristensen peger på, at det er naturen, der arbejdes med, og det er ikke alt, man har indflydelse på. Her, som i andre sammenhænge gælder talemåden om, at hvad der er den enes død, kan blive den andens brød:

- Hvis juletræsproduktionen i Polen eller i Sauerland bliver ramt af frostskader, kan det blive til vores fordel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce