Annonce
Mariager Avis

Kirkens orgel trækker gæster til Mariager

MIkael Ustrup på organistbænken i Mariager Kirke. Her er tre manualer og samt pedaler at spille på. Foto: Annelene Petersen
Mariager Kirkes akustik og dens fremragende orgel trækker både kendte organister og koncertgæster til byen.

Mariager: At Mikael Ustrup (56) er havnet på organistbænken i Mariager Kirke, er lidt af et tilfælde. For egentlig ville han ikke have været organist, men gymnasielærer i musik. Men da han først kom til at spille på et orgel i en lille nordjysk kirke, var han solgt.

Det skete, da hans mor, mens han var teenager, foreslog ham at søge et organist-job for at tjene nogle lommepenge.

- Så jeg cyklede hen til præsten for at forhøre mig - og blev ansat på stedet. Jeg spillede min første gudstjeneste 2. juledag 1981. Og det var fantastisk, fortæller Mikael Ustrup i dag.

Den dag blev orglet hans instrument, og han har ikke været i tvivl om, at han skulle være organist.

Nu nærmer han sig sit 25 års jubilæum som organist i Mariager Kirke - det falder til næste år. Og noget af det største, han har oplevet i sin professionelle tilværelse, har været at få det nye franske Aubertin-orgel installeret og stillet til rådighed i sin kirke.

Det er et orgel, der står i en kirke med en enestående akustik, og som kan måle sig med de bedste i Jylland. Budolfi i Aalborg, domkirkerne i Aarhus og Viborg, Sct. Mortens i Randers.

Derfor trækker det også tilhørere til orgelkoncerterne i Mariager langvejs fra, ligesom kendte organister gerne kommer til kirken for at spille på orglet.

Flot og pompøst ser orglet ud i Mariager Kirke. Øverst under loftet orgelbyggerens kendemærke: solen. Foto: Annelene Petersen

Vejen til Mariager

Mikael Ustrup er lærersøn fra Skagen og tilbragte sine første 17 år her. I 1990 blev han fædiguddannet som organist og kantor ved Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg, hvorefter han blev ansat som organist ved Hammer og Horsens kirker i Vendsyssel.

I 1995 blev han opmærksom på, at stillingen som organist i Mariager ville blive ledig. Og efter et besøg i kirken var han ikke i tvivl: det var her, han ville være organist. Så han sagde faktisk jobbet i Vendsyssel op, før han var sikker på at få det nye job i Mariager. Men han fik det og tiltrådte 1. marts 1996.

Hvor ejendomsmæglere taler om "beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed", udtrykker Mikael Ustrup sig som kirkemusiker og organist på en anden måde:

- Akustik, akustik, akustik!

Og akustikken er i den grad til stede i Mariager Kirke. Og derfor opstod også drømmen om at få et orgel kirken, som kunne udnytte kirkens enestående akustiske muligheder.

I første omgang gjaldt det om at sondere mulighederne. Ville menighedsrådet overhovedet være med? Og hvad kan rent praktisk lade sig gøre? Efterhånden kunne idéerne blive mere og mere konkrete sideløbende med, at finansieringen blev bragt på plads. Et vægtigt bidrag kom fra A. P. Møller-Fonden, der gav fem millioner kroner til formålet. Der er også sket lokale indsamlinger og kommet bidrag fra andre sider, hvorefter de sidste penge blev lånt i stiftet. I alt op imod 13 millioner kroner. Hele processen, fra idéen fødtes, og til orglet blev indviet, tog små ti år. Og lige om lidt er det ti år siden.

Annonce

Orglet skal bruges

Så fornemt et instrument som orglet i Mariager Kirke skal bruges. Og det bliver det. Ikke kun ved de ugentlige søndagsgudstjenester og andre kirkelige begivenheder, men også i forbindelse med en række kirkekoncerter - gerne omkring 20 i løbet af året.

- Tænk på, at flyglet er 200 år gammelt. Orglet er 2500 år. Og der er skabt masser af koncertmusik for kirkeorgler. Musik, der er forbundet med kirkerum, understreger Mikael Ustrup.

Derfor synes han heller ikke, at rytmisk musik hører hjemme i kirkerummet. Slet ikke spillet på orglet. Der er så meget orgelmusik at tage af. Hans yndlingskomponist, når det drejer sig om orgelmusik, er Johan Sebastian Bach.

- Med orglet lægger man et lydtæppe, som er med til at underbygge stemningen ved gudstjenester og andre kirkelige handlinger, understreger Mikael Ustrup.

Mikael Ustrup har haft stor fornøjelse af at holde "åbent orgel", hvor alle interesserede kan komme med op og se nærmere på det store - og enestående - instrument. Første gang gjorde han det umiddelbart efter indvielsen, anden gang var fem år senere. Og til foråret sker det igen, 29. maj.

- Jeg har planer om at lave en lille video, som viser hele processen fra den spæde begyndelse og til orglets indvielse, fortæller Mikael Ustrup.

- Og så kan man ellers komme op og se og høre.

Selv om orglet er absolut analogt og ikke spor digitalt, er Mikael Ustrup ganske ferm til det elektroniske. Han bestyrer således Mariager Kirkes hjemmeside, hvor han også har sin egen kirkemusikalske underside. Desuden benytter han sig flittigt af elektronisk kommunikation, ikke mindst når man skal gøre opmærksom på de mange musikalske aktiviteter, der foregår i Mariager Kirke.

Ved hjælp af registrene vælger organisten, hvilke af orglets stemmer han vil benytte. Alt er helt mekanisk. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Ikke mit orgel

Selv om han har arbejdet intenst med det, er Mikael Ustrup helt bevidst om, at orglet ikke er hans, men kirkens.

- Det er godt nok ikke alle, der bare kan låse op og smutte op på pulpituret.

- Jo mere man nærmer sig pensionen og så småt begynder at tænke på, at man jo ikke vil få den samme adgang til instrumentet som pensionist, og man i sandhed ikke kan få det med hjem, jo mere sandt bliver det, erkender han.

- Det er kirkens instrument. Men det virker til gavn for enhver, der bevæger sig hen i det høje rum for at lytte til det, og ethvert menighedsråd kan i fremtiden vælge at udskifte det med en guitar eller et elklaver. Sådan er det, tilføjer Mikael Ustrup.

Sådan tror han nu heller ikke, at det vil gå.

Men Mikael Ustrup ved med sig selv, at når han en dag forlader Mariager Kirke for gå på pension, vil han ikke vende tilbage det første halve år. Hans efterfølger skal have lov at finde sine egne ben uden at føle sin forgænger puste sig i nakken.

Organist Mikael Ustrup har taget plads ved det lille italienske kisteorgel, som Mariager Kirke også har til rådighed. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Kisteorglet

Udover det store, fine orgel har Mariager Kirke sidste år fået endnu et orgel. Et lille såkaldt kisteorgel på 120 kg, som kan flyttes rundt efter behov.

Ved lidt af et tilfælde kom Mikael Ustrup i kontakt med bekendte til en italiensk orgelbygger, som havde fremstillet sit første kisteorgel. Og enden på historien blev, at det lille orgel kom til Mariager, hvor det blandt andet kommer i anvendelse ved bisættelser og begravelser med færre deltagere, og i forbindelse med kirkens kor.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Annonce