Annonce
Mariager Avis

Kirsten og Camilla er vilde med at bade, især når der er is på vandet

Kirsten Holm Hymøller (th.) og Camilla Storsul Kirk er vinterbadere i foreningen Fjordbaderne Mariager. For dem kan badevand ikke blive for koldt. "Vand kan jo kun blive 0 grader, så fryser det til is. Det er ren fysik", siger Kirsten Holm Hymøller. Foto: Frank Pedersen
Fjordbaderne Mariager er rammen om en samling lokale vinterbadere. For Kirsten Holm Hymøller, foreningens forperson, kan vandet ikke blive for koldt. - Vand kan jo kun blive 0 grader, så fryser det til is, siger hun.

Mariager: Trods solens decemberstråler fra en skyfri himmel er der ikke mere end godt fem grader i luften, da Kirsten Holm Hymøller og Camilla Storsul Kirk iført badetøj og med forventningsfulde smil sætter klipperne fra sig på jollebroen ud for Mariager Saltcenter, hænger håndklæderne på gelænderet, inden de stille og roligt lader sig glide ned i Mariager Havns vand, der ikke er ret meget mere end tre grader ”varmt”.

Og smilene er stadig intakte, da de efter et par minutter lige så roligt stiger op igen og svøber sig i håndklæderne.

- Arh, det var dejligt, siger de samstemmende uden den mindste tænderklapren, mens vi går de få skridt til saunaen på kajpladsen.

Annonce

Udover at tilbyde kærkommen opvarmning efter nærkontakt med det kolde vand, fungerer saunaen som Fjordbaderne Mariagers uofficielle ”klubhus”.

Måske er mænd nogle kyllinger

Udover at være vinterbadere er Kirsten Holm Hymøller og Camilla Storsul Kirk henholdsvis forperson og kasserer i bestyrelsen for Fjordbaderne Mariager, der har 40 medlemmer, hvoraf de fleste bader i fjorden ud for Mariager året rundt.

"Når det bliver vinterkoldt, er der et klart overtal af kvinderne i Fjordbaderne Mariager, der fortsætter med at bade. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan, måske er det fordi, mænd er nogle kyllinger, siger Kirsten Holm Hymøller (th.), der her gør sig klar til endnu et dyp i Mariager Havn sammen med Camilla Storsul Kirk. Foto: Frank Pedersen

- Når det bliver vinterkoldt, er der dog et klart overtal af kvinder, der fortsætter med at bade. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan, måske er det fordi, mænd er nogle kyllinger, siger Kirsten Holm Hymøller og ler.

- Særligt for os kvinder, der er i overgangsalderen, er det helt fantastisk at vinterbade, fortsætter hun.

Annonce

Med eller uden badetøj

De to tog dagens dyp i havnen iført badetøj, og det var ikke kun fordi, der skulle tages billeder til denne artikel.

Fjordbaderne Mariagers sauna på kajkanten ved jollebroen overfor Mariager Saltcenter er foreningens uofficielle "klubhus". Foto: Frank Pedersen

- Vi har altid badetøj på, når det er lyst. Dels fordi, det her er et offentligt sted, og dels for at tage hensyn til saltcentrets og Café Salts gæster. Når det er mørkt, og caféen og saltcentret er lukket, er der dog flere, der foretrækker at bade uden tøj, for det er mest behageligt, fortæller Kirsten Holm Hymøller.

- Badetøj har det nemlig med hurtigt at blive koldt og klæbende, når man kommer op fra vandet, forklarer hun og understreger, at i saunaen er alle altid tildækkede, ligesom der er en klar regel om, at man altid sidder på et håndklæde.

Annonce

Slapper mere og mere af

Vinterbadesæsonen begynder i oktober og slutter med udgangen af april. Den har således ikke noget med vandets temperatur at gøre.

- Jeg har det sådan, at det er, når temperaturen kommer under hanevand – det vil sige cirka seks grader - at det bliver sjovt, siger Kirsten Holm Hymøller, og Camilla Storsul Kirk nikker.

- Det er bare det ypperste, når vi er nødt til at banke hul på isen for at kunne komme i, supplerer hun.

Lad det være sagt med det samme: For denne artikels forfatter skal vandtemperaturen være på over 25 grader, før han så meget som overvejer at hoppe i.

Så for at beskrive, hvordan det føles at vinterbade for dem, der ikke selv har prøvet det, siger Camilla Storsul Kirk, at det sitrer i hele kroppen på en helt speciel måde, når hun dypper sig i det kolde vand.

- Jeg får ”frys” i hovedet og bliver svimmel, hvis jeg kommer helt under vand, så jeg nøjes med at dyppe mig, siger hun.

Kirsten Holm Hymøller tilføjer, at ved en standard omgang vinterbadning er det hovedreglen, at man skiftevis er i vandet og i saunaen tre gange.

"Fjordbaderne er rammen om et godt socialt fællesskab, hvor man kan møde mange forskellige mennesker, som man normalt ikke ville møde på sin vej i Mariager. Der er i hvert fald altid en vældig snak herinde i saunaen, siger Camilla Storsul Kirk (th.). Foto: Frank Pedersen

- I løbet af de tre dyp slapper jeg mere og mere af for hver gang, så jeg den tredje gang er så afslappet, at jeg kan svømme lidt rundt. Og når jeg kommer op, er det, at det prikker i hele kroppen på den her helt fantastiske måde, fortæller hun.

Annonce

Teposer, sangere og svømmere

Det er meget individuelt, hvor lang tid medlemmerne af Fjordbaderne er i vandet.

- Der er dem, vi kalder teposerne, som bare lige skal i og så hurtigt op igen, mens andre synger en lille sang, reciterer et vers eller skal tage et fast antal svømmetag. Det er meget forskelligt, siger Kirsten Holm Hymøller.

Jeg kunne godt gå herned og hoppe i for mig selv og synes, jeg er sej. Men det er det at have et socialt fællesskab med andre, der er årsagen til, at jeg er blevet ved, siger Kirsten Holm Hymøller der er forperson for foreningen Fjordbaderne Mariager. Foto: Frank Pedersen

Hun begyndte at vinterbade for omkring 15 år siden. Første gang var på opfordring fra en kollega, og det er ikke kun på grund af velværet i kroppen, at hun er blevet ved.

- Jeg kunne godt gå herned og hoppe i for mig selv og synes, jeg er sej. Men det er det at have et socialt fællesskab med andre, der er årsagen til, at jeg er blevet ved, siger Kirsten Holm Hymøller.

Udover selve badningen med tilhørende saunahygge inviterer Fjordbaderne Mariager også til flere medlemsarrangementer i løbet af sæsonen som eksempelvis fastelavn med tøndeslagning - i vandet naturligvis, fuldmånebadning med andre vinterbadeklubber samt isbade i bassiner med is og vildmarks-spa i forbindelse med sæsonopstart og -afslutning.

- Fjordbaderne er rammen om et godt socialt fællesskab, hvor man kan møde mange forskellige mennesker, som man normalt ikke ville møde på sin vej i Mariager. Der er i hvert fald altid en vældig snak herinde i saunaen, siger Camilla Storsul Kirk.

Annonce

Det bedste råd: Bare gør det

Camilla Storsul Kirk fortæller, at hun altid har elsket at bade og generelt bare har det fantastisk, når hun er i vand. Det er dog kun tre år siden, hun tog de første skridt ned i det kolde gys og blev vinterbader.

Når Camilla Storsul Kirk inviterer potentielle nye vinterbadere med i vandet, gør hun det med følgende gode råd, som hun selv fik, da hun skulle i første gang: "Man skal tage beslutningen om at gå i vandet inden, man dypper foden, for lige der er det for let at ombestemme sig. Man skal sige til sig selv at: Nu gør jeg det - og så gøre det", siger hun. Foto: Frank Pedersen

- Jeg kan godt lide at udfordre mig selv og havde været med på Fjordbadernes facebookgruppe et års tid, indtil jeg tænkte: nu skal det prøves, fortæller hun og tilføjer, at hun siden har fået mange veninder samt familiemedlemmer til også at prøve det.

Når hun inviterer potentielle nye vinterbadere med i vandet, gør hun det med følgende gode råd, som hun selv fik, da hun skulle i første gang:

- Man skal tage beslutningen om at gå i vandet inden, man dypper foden, for lige der er det for let at ombestemme sig. Man skal sige til sig selv at: Nu gør jeg det - og så gøre det, siger hun.

- Og så skal man huske at trække vejret, selv om man spænder - det glemmer jeg selv stadig af og til, fortsætter hun.

Kirsten Holm Hymøller nikker og tilføjer, at det er vigtigt at få vejrtrækningen helt ned i maven.

- Den første gang bliver langt de fleste stakåndede og gisper efter vejret, men hvis man ånder helt ind og puster helt ud i et roligt tempo, er det lettere at være i vandet, selv om det er koldt, siger hun.

Annonce

Vand kan ikke blive for koldt

Kirsten Holm Hymøller og Camilla Storsul Kirk afviser begge kategorisk, at badevand kan blive for koldt.

- Vand kan jo kun blive 0 grader, så fryser det til is. Det er ren fysik, siger Kirsten Holm Hymøller og ler.

- Jeg har det sådan, at jo koldere des federe er det, supplerer Camilla Storsul Kirk.

Også når det kommer til den værste udfordring for en vinterbader, er der enighed mellem de to.

- Når det er regn og rusk med en kraftig kold vind, er det ikke den store nydelse, for det gør, at man hurtigt køles ned, men der skal altså meget til for at afholde os fra at gå i vandet, siger de.

Annonce

Store drømme om et havnebad

Kirsten Holm Hymøller og Camilla Storsul Kirk fortæller, at Fjordbaderne Mariager har mange drømme for fremtiden. En af de helt store er et havnebad ved Mariager Havn. Et havnebad hvor der blandt andet er en sauna ude på vandet samt et par baner til dem, der vil svømme open water.

- Vi vil også gerne have et område, hvor man kan bunde. Det kan man ikke her, hvor vi bader nu, da der skal være dybt nok til, at skibe kan lægge til kaj, og det er der nogle, der er skræmt ved, siger Kirsten Holm Hymøller.

Hun fortæller, at selv om drømmen om et havnebad stadig er på idéplan, er foreningen allerede i dialog med Mariager Saltcenter for at finde ud af, om de kan lave noget sammen. En dialog der rækker ud over et eventuelt havnebad.

- Det er en dialog, som vi meget gerne ser bredt ud til alle de omkring fjorden, som har en interesse i, at der sker noget på vandet, siger Camilla Storsul Kirk.

Hun tilføjer, at Fjordbaderne Mariager tror så meget på havnebad-projektet, at foreningen er begyndt at lede efter fonde, der kan søges til formålet, ligesom man er ved at undersøge, hvad der er af regler og lokalplaner i forhold til, hvad der kan etableres på Mariager Fjord.

- Så er der nogen, der har idéer eller kan bidrage til projektet, vil vi meget gerne høre fra dem. Så må vi se, hvad der kan lade sige gøre, men der skal ikke være nogen tvivl om, at vi drømmer stort, fastslår Kirsten Holm Hymøller.

Annonce
Mariager Avis

Inger Støjberg inviterer til stor fest på lokalt slot: - Der er rigtig gang i kagebageriet

Annonce
Mariager Avis

Da Thomas drejede nøglen blev bilen omspændt af flammer: 38-års ejerskab af en Triumph TR6 fik en brat afslutning

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Annonce