Annonce
Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Selv om de savner deres forældre, er Berhane Gebregergish Negash og hans kone Rigat Alem Tsegay fast besluttet på, at de aldrig vender tilbage til Eritrea, som de er flygtet fra. "Vores og vores børns fremtid er i Danmark – og allerhelst her i Mariager, for her er så dejligt at bo, siger de der her er sammen med deres datter Meron Berhane Gebregergish på syv år og Natan Berhane Gebregergish på to år. Foto: Frank Pedersen
I 2015 kom Berhane Gebregergish Negash til Danmark som flygtning fra Eritrea. Nu vil han hjælpe andre flygtninge med afsæt i sine egne erfaringer i Mariager.

Mariager: Med et stort smil byder Berhane Gebregergish Negash mig velkommen indenfor i hans og familiens lejlighed på første sal i Rosengade 6.

Han er en af de 12 mænd fra Eritrea, der som flygtninge ankom til Mariagerfjord Kommune i december 2015.

Fornyelig blev Berhane Gebregergish Negash udlært som tømrer fra firmaet Tømrer & bådebygger Finn Møller ApS., hvor han har været i lære siden 2019. Det var samme år, han blev genforenet med sin kone Rigat Alem Tsegay og deres datter Meron Berhane Gebregergish, der nu er syv år. Siden er familien blevet forøget med sønnen Natan Berhane Gebregergish på to år.

Annonce

Både Berhane og Rigats forældre bor fortsat i Eritrea, men selv om de savner deres forældre meget, afviser de på det bestemteste, at de på et tidspunkt vil tage tilbage til Eritrea. Og det er ikke kun fordi, de som flygtninge har mistet retten til at komme tilbage – ikke engang på et kort besøg.

- Vores og vores børns fremtid er i Danmark – og allerhelst her i Mariager, for her er så dejligt at bo og det er her, jeg har mit arbejde, siger Berhane Gebregergish Negash med et smil.

Det betyder dog ikke, at familien ønsker at bo i lejligheden i Rosengade for altid.

- Vi drømmer om engang at kunne købe vores eget hus og vi har sparet lidt op. Men hvis drømmen skal blive til virkelighed, kræver det, at vi begge to har et arbejde, så vi har en bedre økonomi, for det er dyrt at købe et hus i Danmark, siger Berhane Gebregergish Negash.

På flugt fra diktatur og livslang militærtjeneste

Grundlæggende flygtede Berhane Gebregergish Negash fra Eritrea, fordi han ønskede et bedre liv for sig selv og sin familie.

Kjeld Bernhard Nielsen er en af de lokale frivillige, der har hjalp Berhane Gebregergish Negash og 11 andre eritreanske mænd med at falde til i lokalområdet da de som flygtninge i 2015 kom til Mariager."Det er meget givende og spændende at få et indblik i den kultur, flygtningene har med sig. Desuden betød det, at de eritreanske mænd kom alene herop, at vi fik et godt fællesskab og hyggede os enormt meget sammen", siger han. Foto: Frank Pedersen

- I Eritrea er der ikke demokrati, der er diktatur. Desuden var jeg begyndt at gøre militærtjeneste og i Eritrea er militærtjeneste ikke noget, man kan slippe ud af. Når man først er i militæret, skal man blive der næsten hele livet, men som soldat får man ikke penge, så man kan ikke forsørge sin familie. Derfor bestemte jeg mig for at flygte, fortæller Berhane Gebregergish Negash.

Da han i 2014 besluttede sig for at føre flugtplanen ud i livet var målet nabolandet Sudan, hvor det var hans mening at slå sig ned sammen med sin kone og deres datter, når de fik mulighed for at følge efter ham.

- Men i Sudan var det lige så umuligt at forsørge sig selv og en familie, så efter et år var jeg nødt til at rejse videre, fortæller Berhane Gebregergish Negash.

Sammen med andre eritreanere tog han derfor turen gennem Saharasm ørken til Libyen, over Middelhavet til Italien og videre til Danmark.

Her var første stop asylcentret Sandholm, næste ophold var to måneder i et asylcenter i Frederikssund, hvor han fik sin opholdstilladelse inden han, sammen med 11 andre eritreanske mænd, blev indlogeret på en gård på Havndalvej, hvorfra de drypvis flyttede ud i egne boliger i takt med, at deres koner og børn kom til Danmark.

Annonce

Kone og barn kom i fængsel

Berhane Gebregergish Negash var den der kom til at vente længst på at blive genforenet med sin familie, da Rigat og Moren under de første flugtforsøg blev fanget af det eritreanske militær og sat i fængsel – også Moren.

- Det er ulovligt at flygte fra Eritrea, men hvis det er en mor og et barn, der bliver fanget, kan de blive løsladt, hvis der bliver betalt penge og det hjalp min far og svigerfar med, fortæller han.

- Selv om vi var i kontakt med hinanden via mobiltelefon, var det hårdt for mig at skulle vente så længe på at være sammen med min kone og datter igen, men heldigvis lykkedes det for dem at komme ud til sidst, fortsætter Berhane Gebregergish Negash.

Annonce

Taknemmelig for frivilliges hjælp og støtte

Før Berhane Gebregergish Negash kom til Danmark, havde han læst lidt om, hvordan det er at leve i europæiske lande, så han syntes egentlig, han var rimelig forberedt til det, der ventede ham.

- Men det er helt anderledes, når man pludselig er her og skal leve her, siger han og tilføjer, at Mariagerfjord Kommune i den forbindelse har været god til at hjælpe ham og de 11 andre eritreanske mænd med mange af de praktiske ting.

Derudover har en gruppe lokale frivillige hjulpet mændene – og senere også deres familier – med støtte og vejledning i forhold til at blive integreret i lokalområdet og det danske samfund. Det er blandt andet sket ved, at hver eritreansk familie har haft en lokal kontaktfamilie, som blandt andet har introduceret eritranerne til det lokale foreningsliv, ydet lektiehjælp i forbindelse med sprogskolen samt hjulpet med at finde arbejde og praktikpladser til eritranerne. Derudover har andre frivillige hjulpet med ansøgningerne om familiesammenføring.

- Jeg er meget taknemmelig for al den hjælp, vi har fået – og stadig får - fra de frivillige, siger Berhane Gebregergish Negash og fortæller, at det netop var via de frivillige, at han først blev ansat i Tømrer & bådebygger Finn Møller ApS. og siden kom i lære som tømrer samme sted.

Fornyelig blev Berhane Gebregergish Negash udlært som tømrer fra firmaet Tømrer & bådebygger Finn Møller ApS, hvor han nu er fastansat. Foto: Frank Pedersen

Det var ikke tilfældigt, at det netop var i en tømrervirksomhed, at de frivillige formidlede et arbejde til Berhane Gebregergish Negash.

- Jeg havde en vis erfaring med byggeri fra Eritrea, hvor jeg i min fritid også havde kørt taxa. Så da jeg kom til Danmark, tænkte jeg, at jeg enten skulle være taxachauffør eller tømrer. Heldigvis blev det til tømrerfaget, for jeg kan godt lide at lave noget med mine hænder, siger han, som efter at være blevet udlært er blevet fastansat i Tømrer & bådebygger Finn Møller ApS.

Annonce

Fra u-landsfrivillig til lokal flygtningehjælper

Kjeld Bernhard Nielsen er en af de lokale frivillige, der har hjulpet eritreanerne med at falde til i lokalområdet. Det var ikke første gang, han involvere sig i den slags frivilligt hjælpearbejde, det gjorde han også, da der kom grupper somalier til lokalområdet.

- I to og et halvt år var jeg u-landsfrivillig i Kenya og der faldt mit hjerte for Afrika. Så da først gruppen af flygtninge fra Somalia og senere fra Eritrea kom til Mariagerfjord Kommune, var det naturligt for mig at træde til som frivillig og hjælpe disse folk. Det at gøre noget har altid været vigtigt for mig både ude i verden og herhjemme, fortæller han og tilføjer, at han også selv har fået noget ud af sin frivillige indsats.

- Det er meget givende og spændende at få et indblik i den kultur, flygtningene har med sig. Desuden betød det, at de eritreanske mænd kom alene herop, at vi fik et godt fællesskab og hyggede os enormt meget sammen, siger Kjeld Bernhard Nielsen med et smil.

Annonce

Vil hjælpe andre flygtninge med egne erfaringer

I dag betragter Berhane Gebregergish Negash sig selv som han kalder okay integreret i det danske samfund samt Mariager lokalområde og fornyelig blev han medlem af Mariagerfjord Kommunes integrationsråd.

- Jeg vil gerne hjælpe andre med at blive integreret, derfor har jeg meldt mig til rådet, siger han.

Med baggrund i sine egne erfaringer fra at være en del af en større gruppe flygtninge, der kom til Mariagerfjord Kommune, lyder hans råd til andre, der står i samme situation – aktuelt flygtningene fra Ukrainere - at man skal ud og kommunikere med andre samt deltage i lokalområdets aktiviteter, for at blive integreret.

- Hvis man isolerer sig, får man ingen kontakter, som kan fortælle, hvordan tingene hænger sammen. Derfor er det vigtigste, at man kommer ud blandt de lokale, siger Berhane Gebregergish Negash, der blandt andet selv har været med i den lokale løbeklub samt været frivillig ved affaldsindsamlingen og ved Dansk Flygtningehjælps indsamling.

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

Mariager Avis

Kobbertyve ødelægger sæsonen for vinterbadere: 6000 kroner dyrt kabel stjålet fra havnen

Annonce