Annonce
Mariager Avis

Kongehøjen ved Mariager er kommet på skoleskemaet

Kongehøjen ved Mariager er anlagt for mere end 5000 år siden, men meget velbevaret. Nu indgår den i undervisningsmateriale, som alle landets skoler kan benytte sig af. Foto: Destination Himmerland
Den indgår i materiale, som skolerne kan anvende i forbindelse med hjemmeundervisning.
Annonce

Mariager: I denne tid med undervisning hjemme ved køkkenbordet er Himmerland kommet på skoleskemaet -næsten i hvert fald. I samarbejde med firmaet GoLittle har turismeorganisationen Destination Himmerland, der er skabt i samarbejde mellem Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommuner, udarbejdet en række fortællinger om Himmerland. Det er historier, der spænder fra beretningen om, hvordan Gundestrupkarret har givet inspiration til Asterix-historierne, over kongernes gravhøj til vikingerne i Himmerland.

Til en del af fortællingerne har GoLittle nu udarbejdet en række opgaver, som børnene selv kan løse.

Annonce

Til hjemmeskolen

- Lydfortællingerne med tilhørende opgavesæt er et gratis tilbud til både lærere og forældre i en tid, hvor børnenes hjemmeskole og forældrenes hjemmearbejde skal gå op i en højere enhed. Fordelen er, at børnene kan sidde selvstændigt og lytte til fortællingerne og løse opgaverne uden alt for meget hjælp udefra -og lære en masse på en sjov og anderledes måde. Og så giver lyd en anden fordybelse, et andet engagement og en anden læring end en klassisk bog eller en skærm, YouTube osv, fortæller Morten Resen, der er initiativtager til Golittle.

Destination Himmerland og GoLittle startede samarbejdet om fortællingerne om Himmerland op i sommeren 2020, og det har været en succes fra start.

Kongehøjen

Kongehøjen nær Mariager er en af de flotteste og bedst bevarede stenaldergrave, vi har i Danmark, og er virkelig sit navn værdig.

Udgravninger i 1961 og den efterfølgende restaurering af langdyssen viste, at den er bygget i tragtbægerkulturen i midten af bondestenalderen omkring 3200 f. K. Den er således rejst længe før Danmark i vikingetiden blev et egentligt kongerige.

Det særligt imponerende ved langdyssen er den næsten intakte randstenskæde med i alt 62 sten langs højens fod samt de to meget velbevarede gravkamre, som højen skjuler.

En del af forklaringen på, at dyssen er så velbevaret, ligger i, at den blev frivilligt fredet allerede i 1892 og måske også i, at det ifølge folketroen kunne gå folk meget ilde, hvis de brød stenkredsen omkring dyssen eller på anden vis forgreb sig på den.

Kongehøjen ligger ved Hobrovej, over for Memstrupvej, mellem Mariager og Hobro. Det er muligt at parkere ved højen.

- Vi oplever, at man som gæst i området enten lytter til fortællingerne på vej på ferie eller bare hjemme, som en almindelig lydfortælling, siger marketingansvarlig Helene Christensen fra Destination Himmerland og tilføjer:

Annonce

Himmerland på landkortet

- Det er en rigtig sjov måde at få Himmerland på landkortet -og nu er det så kommet på skoleskemaet, og mon ikke det vil gøre, at børnefamilierne har lyst til at se stederne og attraktionerne “in real life”, når sommerferien står for døren.

På nuværende tidspunkt er fortællingerne fra Himmerland blevet lyttet til 10.000 gange. Fire nye fortællinger vil være klar til skolernes vinterferie, og i løbet af foråret vil der komme yderligere seks.

Lydfortællingerne fra Himmerland er udarbejdet til børn fra 6 -12 år og deres familier. Opgavesættene henvender sig til børn på 2. –4. klassetrin. Til hver fortælling hører der ordforklaringer, opgaver og ekstraopgaver. Opgaverne kan både læses direkte fra skærmen eller printes som PDF og kan bruges på både computer, mobil og tablet.

Man kan finde fortællingerne og de tilhørende skoleopgaver på www.golittle.dk/opgaver og finde samtlige fortællinger fra Himmerland på www.destinationhimmerland.dk/lydfortaellinger

Historien om Kongehøjen findes her:  golittle.dk/opgaver-gravhoejen/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce