Annonce
Mariager Avis

Kunstmaler Anna Grethe Aaen fra Mariager inspireres af nordatlantiske landskabers enkelthed og udsyn

"Når jeg maler, har jeg i begyndelsen mange detaljer med, men undervejs maler jeg over og forenkler, så detaljerne efterhånden forsvinder i processen", fortæller Anna Grethe Aaen. Foto: Frank Pedersen
Åbne landskaber inspirerer Anna Grethe Aaen fra Mariager til hendes malerier, hvor motiverne ofte gengives i forenklede og mørke vejrlig.

Mariager: Gennem tiderne har Munkebakken 6 dannet ramme om en sæbefabrik og mange andre former for produktion og selv om det nu fungere som privatbolig, er det gule hus tæt på Mariager Kirke stadig ramme om en form for produktion.

I hvert fald på førstesalen, hvor kunstmaler Anna Grethe Aaen har indrettet sit atelier. Her maler hun oliemalerier, der ofte har landskab som motiv, hvor særligt landskaberne på Færøerne og i Grønland finder vej til lærredet.

- Jeg kan godt lide at færdes og bare være til ude i naturen. Jeg bliver ofte inspireret på mine vandreture og det uanset om det er en tur til Hohøj, på Caminoen som jeg har gået tre gange eller de mange gange, jeg har besøgt Grønland og Færøerne, siger hun.

Annonce

Selv om hun på sine ture i naturen medbringer sit kamera for at tage fotos, så hun kan huske det, hun har oplevet og set, er det ikke den fotografiske hukommelse, der overføres til det færdige maleri en til en.

- Når jeg maler, har jeg i begyndelsen mange detaljer med, men undervejs maler jeg over og forenkler, så detaljerne efterhånden forsvinder i processen, for jeg går altid efter, hvor lidt jeg kan nøjes med for med farverne at beskrive den følelse, jeg har i forbindelse med det jeg har oplevet, siger Anna Grethe Aaen.

Det kan ikke blive mørkt nok

Det er sjældent, at man kan finde en klar blå himmel i Anna Grethe Aaens malerier. Hun er nemlig mest til andre typer vejrlig og det er især de mørke skyer, hun holder af.

- Det kan ikke blive mørkt nok, siger hun og tilføjer hurtigt, at forkærligheden til de mørke vejrlig ikke er et udtryk for, hvordan hun er som person, tværtimod.

Det er sjældent, at man kan finde en klar blå himmel i Anna Grethe Aaens malerier. Hun er nemlig mest til andre typer vejrlig og det er især de mørke skyer, hun holder af. "Det kan ikke blive mørkt nok", siger hun. Foto: Frank Pedersen

- Jeg er et meget lyst menneske, fuld af energi og har en positiv tilgang til mange ting, så det er nok kontrasten til de mørke motiver, der gør, at jeg synes de er spændende at male, siger hun med et smil.

Et andet af Anna Grethe Aaens favoritmotiver er ansigter, som ifølge hende er i samme genre som landskaber.

- Et ansigt er jo som et landskab, så de to typer motiver er meget nært beslægtet, forklarer hun.

- Og ligesom de mørke landskaber er der megen melankoli i de ansigter, jeg maler, for der er meget mere historie i et melankolsk ansigt end et med et stort grin, fortsætter Anna Grethe Aaen.

Annonce

Det blev for langsomt

Anna Grethe Aaen er fyldt 71 år og hendes første skridt på vejen ind i kunstens verden blev taget i barndommen, hvor hun fik en tegneblok i julegave. Som 18-årig begyndte hun at gå til billedvævning, hvor hun blev tiltrukket af den langsomme proces i at skabe billeder med garn.

Den langsomme proces oplevede hun igen, da hun som optaget på Kunst Akademiet i Aarhus’ billedkunstafdeling sad et halvt år og arbejdede på ét billede. Dét blev dog for langsomt til Anna Grethe Aaens temperament og da hun på det tidspunkt havde fået børn stoppede hun på akademiet.

Anna Grethe Aaen havde sin første succesoplevelse som kunstner, da hun i en periode boede i Grønland. Dengang var det med akvareller og selv om det er mange år siden, og de flygtige farver er skiftet ud med oliemaling, er den nordatlantiske ø stadig en stor inspirationskilde for hende. Foto: Frank Pedersen

- I det hele taget stoppede jeg i en lang periode med at lave kunst, for med små børn og familieliv havde jeg ikke tiden til det, fortæller hun.

Annonce

Fik succes i Grønland

Vi skal frem til 1986 før Anna Grethe Aaen så småt genoptog sit kunstneriske virke. Det skete i forbindelse med, at hun og familien for første gang besøgte Grønland og det tog for alvor fart, da hun og hendes mand sammen med deres to yngste børn flyttede til Julianehåb i Grønland i perioden 1995-97, hvor Anna Grethe Aaens mand havde fået arbejde som læge på et sygehus og hun selv arbejdede som lægesekretær samme sted.

- Der begyndte jeg at lave akvareller inspireret af de grønlandske landskaber. Det var før jeg begyndte at dyrke det mørke, for I Grønland er landskabet præget af is, blåt vand og om sommeren er der fuldt af blomstrende valmuer, siger hun.

Arbejdsbordet i atelieret fortæller sit tydelig sprog om mange års kunstnerisk virke. Foto: Frank Pedersen

Selv om det var på grund af hendes mands arbejde, at familien for en periode boede i Grønland, havde det altid været en af Anna Grethe Aaens drømme at komme dertil.

- Gennem de bøger jeg læste, havde jeg dannet mig et billede af Grønland som et kæmpestort og spændende sted at være. Og det levede til fulde op til drømmen, siger hun.

Under opholdet i Grønland havde Anna Grethe Aaen sin første udstilling med akvareller på det lille gule bibliotek i Julianehåb, og udstillingen var en stor succes.

- Jeg fattede jo ikke, at folk ville købe mine akvareller, men det har nok noget at gøre med, at motiverne med fjeldtoppene og den slags var let genkendelige for de, der boede i byen, siger hun.

Annonce

Frihed med deltid

Succesoplevelsen med akvarellerne gav Anna Grethe Aaen blod på tanden til at også lære at lave oliemalerier, så da familien vendte hjem til Danmark begyndte hun på Randers Kunstskole og i 1999 indleverede hun nogle af sine værker ind til de fire statsanerkendte censurerede udstillinger for på den måde at få en professionel bedømmelse af det, hun lavede.

- Flere af mine billeder blev antaget og det fik mig til at rette ryggen og tænkte: Du er på rette vej, siger Anna Grethe Aaen.

Udover malerier udfolder Anna Grethe Aaen sig også kunstnerisk i bronze og træsnit. "Det jeg godt kan lide ved at lave træsnit, er det håndgribelige og praktiske, der ligger i at snitte i træet med knive og bagefter tilsætte farver og lave trykkene", siger hun. Foto: Frank Pedersen

Trods følelsen af at være på rette vej, har Anna Grethe Aaen aldrig haft et ønske om at være fuldtids kunstner. Tværtimod har hun helt bevidst holdt fast i at have et deltidsjob, da den faste indkomst har betydet, at der ikke har været et økonomisk pres om at skulle producere og sælge en bestemt mængde værker.

- Deltidsjobbet har givet mig frihed til at lave den kunst, jeg har haft lyst til og i det tempo, der passer mig, siger hun.

Annonce

Vender ting på hovedet og bruger venstre hånd

Da Anna Grethe Aaen bliver bedt om at fortælle, hvad det giver hende at udtrykke sig gennem sin kunst og malerier, er svaret ganske kort:

- Livet, siger hun – og uddyber:

- Livet er jo også min familie med de bindinger, der følger med. At male derimod giver mig frihed i min helt egen verden, som jeg står alene med… Frihed og rum. Rum til at eksperimenter og prøve noget tosset indimellem, hvor jeg vender ting på hovedet i stedet for automatisk at gøre som, jeg plejer.

Det med at vende ting på hovedet tager Anna Grethe Aaen nogle gange helt bogstaveligt, ved at vende fotografiet på hovedet, når hun vil male et portræt eller ved kun at bruge venstre hånd til et maleri.

- Det er min erfaring, at man som kunstner er nødt til at tvinge sig selv videre frem og den slags kan give en anden tilgang til det at male, så man flytter sig lidt, siger hun.

Annonce

- Det enkle er min signatur

Anna Grethe Aaen er vokset op ude på landet, hvor der ikke bare var langt til alt, men også et frit udsyn til det, der lå langt væk. Og selv om opvæksten ligger mange år tilbage, har hun den dag i dag det stadig sådan, at hun skal kunne se langt, også i hendes malerier.

- Jeg bliver inspireret natur, hvor der ikke er træer og læhegn, der blokerer for udsynets enkelthed, siger hun.

Og netop det enkle er blevet Anna Grethe Aaens signatur, det man kan kende hendes malerier på.

- I mine motiver kan jeg nøjes med, at der er vand, noget land langt væk og noget himmel. Som jeg altid siger om mine malerier: Hvor lidt kan du nøjes med.

- Og så er der lyset. Lyset er også min signatur - og det skal helst være modlys, siger hun.

Annonce

Udlåner malerier

Anna Grethe Aaen tager gerne ud til kunstmesser og -arrangementer rundt om i landet for at stå med sine malerier på en stand, hvor det for hende i lige så høj grad som at sælge malerier handler om at møde mennesker og gøre dem interesseret i hendes kunst.

- Det sker ofte, at folk der har set mine malerier sådan et sted kommer på besøg her i Mariager for at se, hvad jeg har. Så tager vi en kop kaffe og taler om, hvad de søger, før de udvælger fem malerier, som de låner med hjem til afprøvning i det miljø, de skal hænge, inden de beslutter sig for, hvilket de vil købe, siger hun.

- Folk er glade for at komme her og jeg har selv stor fornøjelse af det, tilføjer hun.

Næste gang Anna Grethe Aaen pakker bilen med et udvalg af hendes malerier, går turen til Ferring ved Lemvig, hvor hun i dagene 22. – 24. maj deltager i pinseudstillingen ’Kultur til kanten’. Senere følger en udstilling hos revisionsfirmaet Pwc i Aalborg i perioden 1. – 30. september.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Gode råd

Er du kunstner på amatørplan og gerne vil tage det et skridt videre, har Anna Grethe Aaen ud fra sine egne erfaringer følgende fire råd:

Få undervisning af en rigtig god underviser, der er uddannet kunster på et godt niveau. Det kan flytte dig og din kunst.

Du skal ville det. Man skal igennem mindst 500 billeder, for det gode kommer ikke første gang, anden gang eller den tredje. Vil man være kunstner, skal man igennem mange processer og være klar til at bruge en masse energi og tid på sin kunst.

Det er vigtigt at få kritik. Opsøg kunstnere som du har respekt for og spørg, om de vil give gode råd og vejledning ved at kaste deres professionelle øjne på det, du laver. Det er vigtigt dels for at bremse op, hvis man er ude på en gal vej og dels bliver man tvunget til at kunne redegøre for, hvorfor man gør, som man gør. De penge det koster er givet godt ud.

Bliv ved med at arbejde på maleriet. Når man tror, man er færdig med et maleri, så sæt det til side og tag det frem igen efter et par måneder for at se på det med nye øjne og arbejd videre på det, hvis du synes – eller mal over og start forfra.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Fredningen der skal sikre orkideerne i Dania Kridtgrav kan få den modsatte effekt

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Pia Adelsteen peger på nyt byrådsmedlem fra Radikale Venstre som medlem af økonomiudvalget

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Direktør for det europæiske folkemøde i Mariager er stoppet med øjeblikkelig virkning

Mariager Avis

Mere selvskåret kød og mormor-retter i Superbrugsen i Mariager

Mariager Avis

Rottebekæmper: Halvdelen af rottesagerne i Mariagerfjord skyldes defekte kloaksystemer

Mariager Avis

Tegn på at du kan have rotter

Mariager Avis

Top 10 placering til Mariagerfjord Kommune på listen over færrest indbrud

Mariager Avis

Handelsstandsforeningen vender tomlen opad for planerne om at udvide Mariagers bymidte: En super god idé

Mariager Avis

Der køres så hjulkapslerne rasler af på Fuglsangsgades brosten

Mariager Avis

Borgmester Mogens Jespersen til transportminister Benny Engelbrecht: Fingrene væk fra Hadsundbroen

Mariager Avis

SSP-konsulent: Vi kan være stolte over de unges alkoholvaner

Mariager Avis

Formand for museumsforeningen, Bodil Amdi Mikkelsen: Nu ser vi fremad

Mariager Avis

Optimistisk formand for Mariager Handelsstandsforening: Jeg tror, vi får endnu et fantastisk år i Mariager

Mariager Avis

Medindehaver af Aage Vestergaard Larsen A/S, Gitte Buk Larsen: Andres plastaffald er vores guld

Mariager Avis

Gitte Buk Larsen har en  passion for at lave underlige kreative ting

Mariager Avis

Grønt lys fra byrådet: Nyt campus til 275 mio. kr. forstærker uddannelsesmiljøet i Mariagerfjord

Mariager Avis

Forælder? Tre myter og misforståelser om unge og druk

Mariager Avis

Fortsat fredning af Dania Kridtgrav kan blive dyr for Mariagerfjord Kommune

Mariager Avis

Genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S vinder Plastprisen 2021

Mariager Avis

Ejer af Dania Kridtgrav: Hvor er vores ejendomsret henne?

Mariager Avis

Dania Kridtgrav har været en sovende fredning siden 2018

Mariager Avis

Comeback til Børnefesten i Mariager

Mariager Avis

Mariager Fjord OK gjorde rent bord ved årets første stævne

Annonce