Annonce
Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Leif Skaarup er spidskandidat for Socialdemokratiet i Mariagerfjord Kommune ved kommunalvalget 2021. Foto: Frank Pedersen
Leif Skaarup er Socialdemokratiets bud på en ny borgmester i Mariagerfjord Kommune ved kommunalvalget 16. november.

Mariagerfjord: Når der afholdes kommunalvalg 16. november, er det tredje gang, at Leif Skaarup er med på stemmesedlen for Socialdemokratiet, heraf de to seneste som partiets spids- og borgmesterkandidat.

Det kunne være fjerde gang, for i 2009 havde Leif Skaarup faktisk sagt ja til at være en af byrådskandidaterne, men dagen inden partiets opstillingsmøde, blev han far til Viktor og som konsekvens traf han beslutningen om at trække sig. Til gengæld lovede han, at partiet kunne regne med, at han ville stille op fire år senere, i 2013.

- Da jeg stod med min søn i hånden, tænkte jeg meget over, om det var nu, mens han var helt lille, at jeg i fire år skulle gå all in med politik. Jeg kom frem til, at det havde jeg nok ikke overskuddet, derfor valgte jeg at trække stikket og sige, at jeg ville være klar næste gang, fortæller Leif Skaarup.

Annonce

En borgmester i maven

Selv om Leif Skaarup har været medlem af Socialdemokratiet siden 1995, tog det flere år, før han begyndte at være aktiv i partiet.

- Jeg ved, at når jeg først begynder at engagere mig i noget, er jeg ikke godt til at sige nej og jeg vil ikke gøre noget halvt, derfor ventede jeg med at stille op til 2013, siger han og fortsætter:

- Jeg lavede en aftale med min familie om, at jeg ville give den gas i fire år, for at se om det gjorde en forskel om, det var mig eller en anden, der sad i byrådet, fordi hvis jeg ikke følte, jeg gjorde en forskel, gad jeg ikke bruge mere af min tid på det.

Kort efter Leif Skaarup i 2014 havde debuteret som politiker i Mariagerfjord Kommunes byråd, deltog han i et interview, hvor han blandt andet blev spurgt, om han havde en lille borgmester i maven.

- Jeg blev faktisk sådan halves sur over det spørgsmål, for jeg tænkte, at det kunne hun simpelthen ikke være bekendt at spørge om, for hun kendte mig godt nok til at vide, at det aldrig havde haft min interesse, Det var ikke derfor, jeg ville i byrådet, fortæller han.

Der gik dog kun seks måneder, så blev Leif Skaarup partiets gruppeformand i byrådet, viceborgmester samt spidskandidat - og dermed Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

- Så selv om det aldrig var med tanke på at blive borgmester, at jeg begyndte i politik, så er det selvfølgelig det, jeg går efter nu, siger han.

- Det er nemlig som borgmester, at man i lokalpolitik har de største redskaber for at kunne lave noget, der kommer andre til gode, fortsætter Leif Skaarup, der ikke længere bliver sur over at blive spurgt, om han har en borgmester i maven.

- Det har jeg - endda en meget stor en, bekræfter han og ler.

Annonce

Ser ikke frem til valgkampen

For at borgmesteren i maven kan forløses, kræves et godt resultat på valgdagen, der er kulminationen på den valgkamp, der om kort tid går i gang. Selv om Leif Skaarup nu har prøvet det flere gange, er det ikke den del af det at være folkevalgt, han ser allermest frem til.

Leif Skaarups favoritsted i hjemmet i Skjellerup er sofaen, der ofte danner ramme om fredagshygge med familie og venner. Foto: Frank Pedersen

- Det er da skræmmende at blive målt og vejet, så for mig er valgkampen noget, der skal overstås. Jeg bryder mig ikke ret meget om det. Jeg har det langt bedre med det arbejde, der foregår mellem valgene, siger han.

- Men valgkampe er jo uundgåelige, hvis man vil vælges, så mens det står på, gør jeg mig virkelig umage for at bevare mig selv i det, hvilket vil sige, at jeg ikke går med på den glidebane af populisme og skyden på andre, som en valgkamp hurtigt kan udvikle sig til, jo tættere man kommer på selve valgdagen.

Annonce

En god kultur i byrådet

Leif Skaarup er varm tilhænger af den samarbejdskultur, der er i Mariagerfjord Kommunes byråd. En kultur han mener, at han har en stor aktie i, da han i sin tilgang til det politiske arbejde er løsningsorienteret og gerne vil det brede samarbejde.

- Jeg synes, det er superspændende at møde mennesker, der er valgt for et andet parti og har andre holdninger, siger han og tilføjer, at han ikke har nogen af sine byrådskollegaer mistænkt for ikke at ville kommunens borgere det godt.

- De har bare en anden løsning på ting og det er spændende at udforske, hvordan vi kan se forskelligt på en sag og hvad der er bedst for dem, der bor i Mariagerfjord Kommune og så alligevel finde en fælles løsning, siger Leif Skaarup.

Han medgiver gerne, at det kan virke lidt kedeligt, at der ikke er større uenigheder, når punkterne på dagsordenerne kommer til afstemning i udvalgene og byrådet.

- Men det skyldes, at vi forud for afstemningerne bruger så meget tid på at blive enige og finde gode løsninger sammen, forklarer Leif Skaarup.

Annonce

Sætter størst pris på Mogens Jespersen

Stillet overfor opgaven at pege på den politiske modstander, han sætter størst pris på, har Leif Skaarup svært ved at udvælge én.

- Jeg har et fantastisk godt samarbejde med alle, der ingen, jeg ikke kan med. Men det er klart, at Mogens (borgmester Mogens Jespersen fra Venstre, red.) og jeg har et godt samarbejde på grund af vores poster. Et samarbejde jeg sætter stor pris på, så hvis jeg skal vælge én, bliver det Mogens, fordi det er ham, jeg har mest at gøre med, siger Leif Skaarup, der er 1. viceborgmester i Mariagerfjord Kommune.

Annonce

Facebook skræmmer folk væk fra politik

For Leif Skaarup er der ingen tvivl om, at det er enormt givende at være i Mariagerfjord lokalpolitik. Der dog en stor udfordring: Facebook.

En udfordring han mener er medvirkende til, at det generelt kan være svært at finde folk, der vil stille op til kommunalvalg.

- Hvis man kunne skære Facebook fra, tror jeg, at mange ting ville blive meget lettere. Når jeg snakker med folk på gaden, får vi rigtig mange gode diskussioner, om det vi laver i byrådet. Men når jeg derimod ser de kommentarer, der kommer på Facebook, tænker jeg om det virkelig er holdningen hos folk, for på Facebook det hurtigt går over i person fnidder fnadder og pegen fingre. Og så er det, jeg står af, siger Leif Skaarup, der derfor nogle gange gerne så at de sociale medier ikke var der.

- Men på den anden side ved jeg godt at det er sådan ting er, siger han.

Annonce

Den største succes

Når Leif Skaarup ser tilbage på den valgperiode, der nu nærmer sig sin afslutning, er redningen af Mariager Saltcenter den beslutning, han er gladest for blandt de mange, han har været en del af.

Mød spidskandidaterne

Tirsdag 16. november afholdes kommunalvalg.

I ugerne op til valget bringer Mariager Avis en artikelserie med spidskandidaterne for de partier, der stiller op til valget.

En beslutning der for Leif Skaarup begyndte i valgperioden før, da han kom med i Mariager Saltcenters bestyrelse, som han hurtigt blev formand for.

- Jeg havde ønsket at blive en del af bestyrelsen, fordi jeg syntes, der var et uforløst potentiale i saltcentret, fortæller han.

Efter et halvt år som bestyrelsesformand, stod det imidlertid klart for Leif Skaarup, at økonomien var smuldret væk under saltcentret.

- At det lykkedes at få hele byrådet til at bakke op om den redningsplan, der blev lavet for saltcentret samt ikke mindst at få planen eksekveret, blev grundlag for den gode måde, Mariager Saltcenter eksistere på i dag og det er jeg stolt over at have været en del af, siger Leif Skaarup, der trådte ud af saltcentrets bestyrelse, da han via sit job som afdelingsleder i Fonden Hedehusene blev forpagter af Café Salt.

Annonce

Vil værne om ordentlighed i byrådet

I den kommende periode er det snare en tilgang end et enkelt emne, der bliver Leif Skaarups personlige mærkesag. En tilgang til at der er en ordentlighed og dialog i byrådet.

- Det har vi allerede nu, men hvis man ikke værner om den og gør noget for at fastholde den, smuldrer den. Derfor vil jeg stå stejlt på, at vi alle sammen skal være ordentlige ved hinanden. Det er helt i orden, at vi kan være uenige om sagerne – det er det, vi er valgt til - men man skal ikke skyde folk nogle forkerte motiver i skoene, siger han.

Annonce

Flere borgere er alt afgørende

Blandt de store ting der er i pipelinen for det kommende byråd, peger Leif Skaarup på befolkningstilvæksten i kommunen som det, der er alt afgørende.

- Mariagerfjord Kommune har en kæmpe udfordring med befolkningstallet. Kombinationen af en aldrende befolkning og et faldende befolkningstal presser kommunens økonomi og det setup, vi har med skoler, daginstitutioner, dagplejen og ældreområdet. Alt er under pres, så det skal vi have gjort noget ved, siger Leif Skaarup.

Selv om det er let at pege på problemet, er det ikke let at pege på en løsning.

- Hvis der var en ”bare”-løsning, kan jeg garantere for, at byrådet havde taget den for længst, siger Leif Skaarup.

Hans eget løsningsforslag omhandler en afklaring af, hvem det er, man gerne vil have, der flytter til kommunen og hvordan man kan tiltrække dem.

- Det er helt legalt, at vi de unge rejser ud af vores kommune for eksempelvis at studere. Det vi skal finde ud af er, hvordan vi kan hive dem hjem igen, når de skal til at stifte familie, siger Leif Skaarup.

- Der tror jeg, den vigtigste pointe er, at vi skal være den kommune i Danmark, det er bedst at være barn i og at de kommende forældre skal kunne se, at der i Mariagerfjord er trykke rammer og gode tilbud som deres børn kan vokse op i.

Omlægning eller skattestigning

Leif Skaarup tilføjer, at en sådan plan ikke behøver at betyde en nedprioritering af ældreområdet eller at kulturområdet og andet skal skoses.

Han peger på, at der indenfor det kommunale område er nogle muligheder for at arbejde anderledes, så der kan sættes dagsordner og løftes nogle ting indenfor den allerede eksisterende økonomiske ramme.

- For eksempel behøver vi ikke skære ned på daginstitutioner for at lave et campus i Hobro. De to ting hænger ikke nødvendigvis sammen, man kan godt kanalisere kræfter, initiativer og politisk opbakning til noget uden, at det behøver at være med kroner og øre, siger Leif Skaarup.

Skattestigning er en anden mulighed, hvis man vil øge fokus på børn og børnefamilier uden at skære andre steder. Leif Skaarup pointerer dog, at for ham er det på ingen måde en målsætning at hæve skatten.

- Men hvis vi står med en kæmpe udfordring, hvor alternativet er så katastrofalt, som det vi stod og stirrede ind i for nogle år tilbage med en dårlig økonomi, vil jeg ikke ryste på hånden, hvis en skattestigning er det, der skal til, siger han.

Leif Skaarup

Spidskandidat for Socialdemokratiet ved kommunalvalget 2021.

49 år.

Gift med Lone Lund Skaarup.

Parret har en fælles søn, Viktor, på 12 år. Desuden har Lone to voksne børn, en søn og en datter.

Bopæl: Carolinevej 13, Skjellerup.

Stilling: Har i to år været afdelingsleder i Fonden Hedehusene. En stilling der blandt andet omfatter at Leif Skaarup er forpagter af Café Salt i Mariager.

Uddannelse: Folkeskolens 9. klasse, der med årene er blevet suppleret med uddannelser indenfor vejledning, coaching, forhandling samt ledelse.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Travlt kryds fremtidssikres: Trafikanterne må forvente nedsat hastighed

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Sur smiley og en bøde til Jægerhuset: - Det er da ved Gud drønærgerligt

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Når borgmester Mogens Jespersen (V) skal slappe af: Så ’der bas

Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Mariager Avis

Mariager Sejlklub har forbedret forholdene i lystbådehavnen

Mariager Avis

Ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup bliver 1,9 millioner kroner dyrere

Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen hammer Sørensen ejer fem udlejningsejendomme og den fædrene gård

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen Hammer Sørensen: Byrådsarbejde er som en boksekamp

Mariager Avis

Jens-Henrik Kirks favoritsted i hjemmet er køkkenet: Jeg elsker at lave mad

Mariager Avis

For den konservative spidskandidat i Mariagerfjord Kommune, Jens-Henrik Kirk, kommer renovering af Mariager Skole før alt andet

Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Mariager Avis

Lyst til debat: Over 3.000 besøgende til EU-dagen i Mariager

Mariager Avis

Opsplitning af parti ryster ikke venstreborgmester: - Vi arbejder som om, intet har ændret sig på Christiansborg

Mariager Avis

Der gøres klar til stort rykind ved EU-dagen på Mariager Havn

Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Mariager Avis

Tager på jagt med 10 kilo dynamit

Mariager Avis

Årets sidste åbningsdag for Café Færgestedet

Mariager Avis

Sødisbakke Festival 2021 afholdes i en light-udgave

Annonce