Annonce
Mariager Avis

Liv i Købstaden: Ægteparret Birthe og Johny Knuth er indehavere af Miniseum: Vi er store i miniature

Birthe og Johny Knuth har indrettet en gammel stald med fuldt møblerede miniature- og modelhuse samt en eksakt kopi af Gammel Estrup Slot i skala 1:12.
Annonce

Mariager: Udefra er der ikke noget, der afslører, at indholdet af den gulkalkede længe på adressen Memstrupvej 1 lidt udenfor Mariager centrum sætter købstaden på verdenskortet.

Skiltet med teksten "Miniseum" ved indgangsdøren vækker nysgerrighed hos den uindviede, men igen: det afslører ikke rigtig noget.

Så snart man træder indenfor, står det imidlertid hurtigt klart, at dette sted er noget særligt. Det, der tidligere var en stald tilknytte landejendommen, er nemlig fyldt op med rækker af huse i flere etager samt enkeltstående værelser, der alle er fuldt møblerede. Og centralt i det store rum nærmest troner Gammel Estrup Slot, der ligesom alt andet i Miniseum er en tro kopi af det, der findes i virkeligheden, men i størrelsesforhold 1:12.

- Faktisk købte vi netop ejendommen her, fordi der i denne bygning lige netop er højt nok til loftet til, at Gammel Estrup Slot kan være her, siger Johny Knuth, der sammen med sin kone, Birthe Knuth, er indehaver af Miniseum, der dels er et museum og dels et salgs- og udstillingslokale for miniature- og modelhuse.

Parret understreger, at der netop er tale om miniature- og modelhuse, ikke dukkehuse.

- Dukkehuse er noget, man leger med, og dette er ikke legetøj, siger Birthe Knuth smilende, men bestemt.

Miniseum

Indehavere: Birthe og Johny Knuth

Adresse: Memstrupvej 1, 9550 Mariager

Telefon: 86484824

Åbningstid: Onsdag og torsdag klokken 13-17. Lørdag 12-16

Hjemmeside: www.miniseum.dk

Annonce

Den dyreste gave nogensinde

Birthe og Johny Knuth etablerede museumsafdelingen af Miniseum i 1999 samtidig med, at parret drev Auning Kro på Djursland. Navnet Miniseum er resultatet af en konkurrence, de udskrev for at finde det helt rigtige navn.

- Det var en fra et reklamebureau i København, der kom på det, for som han sagde: Det er jo det modsatte af Colosseum. Og det har han jo helt ret i, fortæller Birthe Knuth.

- Og kort fortalt er Miniseum et sted med kunsthåndværk i miniature i skala 1:12, fortsætter hun.

Birthe Knuth fortæller, at det var hende, der i sin tid fik idéen til det, der blev Miniseum.

- Dengang som nu broderede jeg, og på et tidspunkt bad jeg Johny om at lave et hus til mine broderier. Men han sagde, at for det første havde jeg ikke tid til at sidde og lege med dukke,r og for det andet gjorde han altså ikke den slags, siger hun og fortsætter:

- Men jeg overhalede ham indenom til vores sølvbryllup. Jeg havde læste, at der var nogen mennesker på Møn, der lavede sådan nogle individuelle kasser, så da Johny spurgte, hvad jeg ønskede mig i sølvbryllupsgave, sagde jeg et dukkehus som de laver på Møn.

Så i stedet for at holde en stor sølvbryllupsfest tog Birthe og Johny til Møn for at se på dukkehuset og endte med at købe det. Dukkehuset har parret stadig, og det er en del af Miniseums udstilling.

- Den dag på Møn købte vi for 10.000 kroner, og Johny plejer at sige, at det er den dyreste gave, han nogensinde har givet mig, for det udviklede sig jo - og det bliver det ved med, siger Birthe Knuth og hendes mand nikker bekræftende.

- For eksempel har jeg lige købt et miniature orangeri til 12.000 kroner, fortsætter hun.

Annonce

Skulle færdiggøre Gammel Estrup Slot

Birthe og Johny Knuth har en klar opgavefordeling når det kommer til aktiviteterne i Miniseum. Birthe tager sig af indretning og møbelfremstilling, mens Johny er den, der bygger husene.

Han fortæller, at han fik interesse for at bygge modelhuse, da møbelsnedker og miniature-kunsthåndværker Kurt Jensen fra Sæby i en periode boede hos parret på Auning Kro i forbindelse med, at han byggede en miniaturemodel af Gammel Estrup Slot til åbningen af Miniseum.

- Da han havde sat den op, vi havde åbnet museet og receptionen var overstået, sagde han: Nå men farvel Johny, nu kører jeg hjem til Frederikssund.

Om aftenen spurgte Johny Knuth sin kone om, hvornår Kurt mon kom tilbage for at færdiggøre slottet, men det viste sig, at det gjorde han ikke.

- Birthe sagde, at det skulle vi selv - jeg vidste jo godt, hvad det "vi" betød - og så blev jeg ellers sat i gang, fortæller Johny Knuth, der som ung havde bygget modeller af et skoleskib og af Hjejlen og derfor havde lidt erfaring at trække på.

- Opgaven med at gennemfotografere Gammel Estrup og bagefter lave en eksakt kopi af slottet var så spændende, at jeg er fortsat med at lave modelhuse, siger han.

Annonce

Broderier renser hjernen

Som nævnt er det Birthe Knuth, der står for indretningen af værelserne i de huse, hendes mand bygger, og særligt det at brodere i miniatureformat er hendes force - og Birthe Knuth er ikke bleg for at kalde sig selv verdensmester indenfor dette. Det var dog ikke med hendes gode vilje, at hun som barn lærte at brodere.

- Min mormor var håndarbejdslærerinde, og hun piskede mig til at brodere, da jeg var seks-syv år. Jeg kan huske, at selv om jeg som lille, var jeg sur over det, så gav det mig nogle teknikker, og jeg begyndte at holde af det. I teenagealderen tegnede jeg selv mønstre til broderier, og det skete flere gange, at det at brodere kom forud for mine lektier, siger Birthe Knuth, der i mange år har broderet hver dag og gerne, når hun og Johny sidder og ser fjernsyn.

- Det er sundt at have sådan en interesse, og jeg er totalt renset i hjernen, når jeg har siddet sådan en time og broderet, siger hun og tilføjer, at hun har læst en artikel hvor "Hjerne Madsen" fremfører, at det er beviseligt, at dem der laver broderi og det, han kalder løvsavsarbejde, lever længere end andre.

- Og passer jo perfekt på os. Vi føler i hvert fald på ingen måde, at vi er gamle, siger Birthe Knuth med henvisning til, at både hun og hendes mand er 71 år og absolut ingen planer har om at stoppe med Miniseum.

Annonce

Er på verdenskortet

Når det kommer til forretningsdelen af Miniseum fortæller Birthe Knuth, at hun i årenes løb har oparbejdet en god forretning, hvor hun importerer og eksportere miniature-relaterede varer til kunder i ind- og udland. Udover de danske har Miniseum således kunder i Norge, Sverige, Frankrig, Tyskland, England og Finland, hvoraf de fleste handler i webbutikken.

- Men der er også nogle fra udlandet, der kommer her. Der eksempelvis en norsk klub, hvor otte damer kommer her en gang om året, og de kan i løbet af en weekend handle for noget, der ligner 70-80.000 kroner, fortæller Birthe Knuth.

Hun tilføjer, at udover de faste kunder får Miniseum også jævnligt besøg af miniature-entusiaster fra fjerne egne af kloden som eksempelvis Japan og Tasmanien. Entusiaster, som via internettet har fået kendskab til, at her er noget helt særligt og derfor lægger vejen forbi Memstrupvej 1, når de er på tur til minaturemuseer i de europæiske storbyer.

Der kommer også besøgende og udstillere fra nær og fjern, når ægteparret Knuth arrangerer miniaturemesser som den i Mariagerhallen sidste weekend.

- På messen deltog de dygtigste europæiske kunsthåndværkere indenfor miniature. Kunsthåndværkere, som er med på de store messer i eksempelvis Chicago, Kensington, Paris og så i Mariager.

- Så ja, vi er blevet store i miniature og har fået sat os selv og Mariager på verdenskortet, siger Birthe Knuth.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce