Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Det skal være sjovt at være ostehandler

Oste-Kaj - alias Kaj L. Møller - forhandler et væld af forskellige oste i sin lille butik i Klostergade i Mariager. Her i færd med at ekspedere en af sine faste og velkendte kunder. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kaj Møller fylder snart 74, men har ingen planer om at lægge op som ostehandler. Han fortsætter, så længe det er sjovt.
Annonce

Mariager: - Så længe det er sjovt, bliver jeg ved. Når det ikke er sjovt længere, så holder jeg.

Sådan siger Kaj L. Møller, også kendt som "Oste-Kaj", der driver forretningen "Ost og Vin" fra sit hjem i Klostergade 9 i Mariager.

Her holder han butikken åben hver tirsdag og torsdag eftermiddag samt hele fredagen. Hveranden onsdag kører han sin varetur til især institutioner, men også til en række private, faste kunder.

Tidligere holdt han også åben lørdag formiddag.

- Men så var jeg jo tit nødt til at melde afbud, når jeg blev inviteret på jagt, og det var jeg træt af. Så for et par år siden valgte jeg at lukke om lørdagen, fortæller Kaj Møller.

Han nærmer sig de 74 år og har dermed forlængst passeret den officielle pensionsalder. Derfor er oste- og vinhandelen heller ikke et nødvendigt levebrød.

- Men når bare det er sjovt, siger han.

Udover ost og vin fører Kaj Møller også et større sortiment af spiritus i sin butik. Eksempelvis er han leveringsdygtig i alle årgange af Spritfabrikkernes julesnaps. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Keneder sine kunder

Kaj Møller kender de fleste af sine kunder. Når en af de faste kunder træder ind i butikken, ved han som oftest, hvad den pågældende skal have. Det skete eksempelvis, da avisen var på besøg.

Da den næste kunde trådte ind, greb Kaj Møller straks en anden ost, som den pågældende kunde plejer at få.

- Nej, nej, afværgede hun. - Jeg skal have en, der er mildere, for jeg får barnebarnet på besøg.

Så fandt Kaj Møller en danbo, der var knap så stærk som den vante, og efter en smagsprøve blev den straks godkendt af kunden.

Annonce

Hele oste

Fra sin leverandør, et firma i Egtved, modtager Kaj Møller hele oste, som han opbevarer i sit eget kølerum bag butikken. Herfra flyttes de til køledisken i butikken, hvor kunderne så kan udpege den ost - eller de oste - som de ønsker at købe. Oftest får de lige en smagsprøve først.

- Det er noget helt andet end de vacuumpakkede oste, man får i supermarkederne. Når de er vacuumpakkede, udvikler de sig ikke, fastslår Kaj Møller.

Ostehandlerens egen favorit hedder "En gammel svend". Den er fremstillet på Them Mejeri, der selv fortæller om osten:

Them Gammel Svend er Thems stærkeste ost, som kan pirre de mest hærdede smagsløg. Den kraftige og stærke smag fremkommer ved en særlig lagring i mindst 40 uger. Osten spises på mørkt eller lyst brød, hvor den erfarne ostespiser måske tilføjer fedt, rå løg og sennep. Er en klassiker på et velassorteret ostebord.

- Den er rigtig god. Men det er ikke én, man skal have hver dag, erkender Kaj Møller.

Kaj L. Møller hygger sig med sin lille butik, hvorfra han er leveringsdygtig i både ost og vin, øl og spiritus - og meget mere. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Tidligere mælkekusk

Ostehandelen begyndte, mens Kaj Møller kørte mælketankbil i Havndal-området. Af og til kom han til Thorup Mejeri på Mols, og derfra begyndte han i 1984 at opkøbe ost til videresalg.

I de første år skete det som kørende ostehandler, idet han kørte rundt med ost til en række faste kunder.

I 1998 kom butikken til - indrettet i en tilbygning til privatboligen i Klostergade.

- Det er en gammel dyrlægebolig. Der hører fire tønder land til, fortæller Kaj Møller.

Butikken blev så stor en succes, at kunderne stod i kø, så Kaj Møller besluttede at bygge til.

- Og det var heller ikke noget problem. De var flinke at have med at gøre på kommunen. Bygningen er godt nok ikke fredet, men den er bevaringsværdig, og derfor skulle nybyggeriet ligne det gamle. Og det kom det så til, fortsætter Kaj Møller.

Tidligere havde han, sideløbende med jobbet som tankvognschauffør, været bygmester og opført en del huse i Havndal. Ganske vist med udlærte murere, tømrere o. s. v. til at bygge for sig, men han havde tilstrækkelig indsigt i byggeriet til selv at stå for tilbygningen i Klostergade.

Tilbygningen var klar i 1999, og dermed blev der også bedre plads til sortimentet af oste og til vin, øl og spiritus. Her har han indrettet sig med blandt andet en gammel tøjrulle, en kornvægt, en bismer, en smørkerne, en gammel brødmaskine og forskellige andre effekter for at skabe en hyggelig stemning i lokalerne.

Annonce

Masser af ost

I Ost og Vin er der et omfattende sortiment af forskellige oste. Der er den allerede nævnte "En gammel svend" - desuden andre danbo-oste i alle tænkelige varianter lige fra slankeosten til den fuldfede, fra den milde til den stærkeste og både med og uden kommen. Og ellers er der smøreoste fra Buko, brie og camenbert, en gedeost til folk, der ikke kan tåle komælk, en hollandsk maasdammer, en gouda eller måske en potkäse, i hvilken reven ost trækker i spiritus.

- Så der er noget for enhver smag, erklærer Kaj Møller.

Han fører også et pænt sortiment i vin og melder sig klar til også at rådgive om, hvilken vin der passer til hvilken ost. Eller til hvilken som helst anden ret.

Desuden fører han øl fra Hancock i Skive, dels på flaske, dels på fustage, idet man kan leje fadølsapparat hos ham, hvis man skal have et arrangement derhjemme. Kaj Møller har også en række forskellige typer spiritus, lige fra almindelig, god gammeldags dansk snaps til skotsk maltwhisky til et par tusinde kroner pr. flaske.

- Det kunne jeg godt nok aldrig selv finde på at give for en flaske whisky. Men det er der nogle, der gerne vil. Og så vil jeg selvfølgelig gerne sælge den.

På hylden har han også alle årgange af Spritfabrikkernes julesnaps, Aalborg Juleakvavit, helt tilbage fra første årgang, 1982.

- Hvis der er nogen, der har et 25 års jubilæum, kan det jo være sjovt med en flaske fra samme år, som de begyndte. Så der ryger af og til en flaske, fortæller Kaj Møller.

Kaj Møller erklærer sig prismæssigt konkurrencedygtig i forhold til supermarkederne - men erkender, at han dog ikke kan konkurrere med dagligvarebutikkernes ugetilbud, når det gælder spiritus.

Hvis en kunde gerne vil servere et ostebord for en flok gæster, kan Kaj Møller også klare det og leverer gerne osten på fade, lige til at gå til.

Hverken Hobro eller Hadsund har en ostehandler i behold.

- Og så er det da skønt, at det kan lade sig gøre i Mariager, fastslår Kaj Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce