Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Frivillige forvandler genbrugsting til guld

Karin Lybech (t. v.), Sonja Krogh og Linda Lund udgør butiksudvalget i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Mariager. Foto: Niels Bo Mandrup
Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Mariager venter at sætte ny rekord med et overskud af driften i år på 250.000 kroner. Hele overskuddet går til organisationens velgørende arbejde.
Annonce

Mariager: 34 frivillige er knyttet til Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Mariager. Tilsammen gør de en indsats, der indbringer stadig stigende overskud til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Hvor resultatet af anstrengelserne sidste år endte på omkring 230.000 kroner, efter at alle udgifter var betalt, regner man i butikken i år med at lande på omkring en kvart million kroner.

- I kraft af frivillig indsats og i kraft af, at folk er flinke til at tænke på os, når de skal skille sig af med noget, der er for godt til skraldespanden, fortæller Karin Lybech. Hun er formand for det butiksudvalg, der udgør genbrugsbutikkens daglige ledelse, og har været aktiv i butikken i otte ni år.

På landsplan har Folkekirkens Nødhjælp 115 butikker, der tilsammen bidrager til organisationens arbejde med omkring 25 millioner kroner om året.

- Vi er 34 damer. Og så en enkelt handyman, der kommer når vi skal have skruet en skrue i eller sådan noget, tilføjer Karin Lybech.

Vaser, glas, køkkenudstyr og isenkram er blandt de varer, som Karin Lybech gerne sælger i genbrugsbutikken i Mariager. Her lægger de frivillige medarbejdere vægt på, at varerne præsenterer sig pænt og ordentligt overfor kunderne, og at udstillingsvinduerne er pyntet, så butikken virker tiltalende.
Annonce

Dametøj er største varegruppe

I butikken finder man tøj i alle afskygninger - til mænd, kvinder og børn.

- Prissat til mellem 10 og 20 procent af nyprisen, lyder vurderingen fra butiksudvalget, der udover Karin Lybech også består af Linda Lund og af Sonja Krogh.

De skønner, at cirka 40 procent af omsætningen kommer fra dametøj, der er indleveret til butikken.

Langt det meste af, hvad der sælges i butikken, er nemlig indleveret lokalt.

- 99 procent, mener Karin Lybech.

Ganske få ting får man andre steder fra. Som forleden, hvor butikken fik et antal gæstesenge, som et firma havde doneret til Folkekirkens Nødhjælp, og som blev fordelt mellem flere butikker.

Udover tøjet, der ligger på hylderne eller hænger på stativerne i butikken, er der bøger, legetøj, fodtøj, sengelinned, isenkram og køkkenudstyr, lamper, duge, nips, cd'er og dvd'er, en splinterny dørklokke er afleveret i butikken, der også har alle former for julepynt i sit sortiment. Også et udvalg af smykker findes i butikken. Møbler er der derimod ikke plads til.

Annonce

Seks dage om ugen

De frivillige, der tager imod effekterne, har delt det hele ind i fagområder, så nogle eksempelvis tager sig af tøj, andre af køkkenudstyr og en tredje gruppe er ansvarlig for bøger. Dermed sikrer man, at man lander på nogenlunde samme prisniveau.

- Hvis vi får noget ind, som vi tror kan have en særlig værdi, tjekker vi det på nettet, fortæller Karin Lybech.

- Vi har ikke ret meget, der koster over 100 kroner, tilføjer hun.

Butikken har åbent mandag til lørdag, på ugens første fem dage fra 10 til 17 og lørdag kl. 10-13. På hverdagene er butikken bemandet med et hold fra kl. 10 til 13.30 og et andet fra 13.30 til 17.

Der skal være to personer i butikken ad gangen, men der er vagtsat tre på hvert hold.

- Så er der mulighed for at holde fri, hvis man nu lige skal passe et barnebarn en dag eller hente en i børnehaven, forklarer Karin Lybech.

I genbrugsbutikken er der også plads til sæsonvarer, f. eks. julepynt, som her præsenteres af Minna Maagaard Jørgensen.
Annonce

Butiksudvalget

Karin Lybech er formand for butiksudvalget, der desuden består af Linda Lund og Sonja Krogh. De er valgt af og blandt de 34 frivillige. Alle er pensionister, og det gælder den altovervejende del af butikkens frivillige.

- Den ældste er 93 år, og hun kommer her troligt hver eneste lørdag, beretter Sonja Krogh.

Butiksudvalget fungerer som bestyrelse, og det er udvalget, der træffer beslutninger, når det skal til.

- Først og fremmest hygger damerne sig sammen her samtidig med, at de gør en indsats for butikken, tilføjer Karin Lybech.

Hun har selv været med i arbejdet omkring butikken i otte-ni år. Tidligere har hun bl. a. arbejdet som "blæksprutte" på apoteket i Mariager, hvor hun udførte alle mulige opgaver - blandt andet at køre ud med varer til håndkøbsudsalg.

- Da jeg gik på efterløn, blev jeg spurgt, om jeg ville være med, og så sagde jeg ja. Og jeg er her endnu, siger Karin Lybech.

Linda Lund har en fortid som selvstændig, idet hun i en årrække drev en bodega i Svenstrup ved Aalborg. Sonja Krogh er den nyeste i butiksudvalget og har været med i kredsen af frivillige gennem et par år. Hun sluttede sit arbejdsliv på Brandbjerg Højskole ved Jelling, hvor hun var ansvarlig for udlejning til særlige arrangementer.

Bøgerne er Sonja Kroghs ansvarsområde, og hun kan ofte se, om der mangler en i reolerne, så der skal fyldes op igen.
Annonce

Kunderne

Kunderne er alle mulige mennesker. Der kommer unge mennesker, for eksempel fra højskolen, som skal klædes på til gallafest. Der kommer unge, som skal finde noget smart, og der er voksne, som har behov for et eller andet.

- Der er kommet folk, som lige manglede et par gummistøvler til et barnebarn. Og der er nogen, der nærmest fast kommer en gang om ugen for lige at se, om vi har fået noget, de ikke kan undvære, fortsætter Karin Lybech.

I sommerperioden er campister hyppige gæster, der eksempelvis køber bøger at fordrive tiden med.

- Vi prøver jo at servicere kunderne så godt, som vi kan, og vi prøver at hjælpe kunderne ved at vise dem, hvad vi har, fortæller Sonja Krogh. - Vi vil gerne give kunderne en god oplevelse og vil gerne have en god snak med dem. Det kan de frivillige også godt li'.

Annonce

Start i 1986

Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Mariager åbnede i 1986, dengang i Museumsgården. Men der var alt for trangt, og derfor rykkede butikken i efteråret 2012 ind i de nuværende lokaler i Havnegade.

- Siden er overskuddet blevet seks til syv gange så højt, oplyser Karin Lybech.

Butikken modtager varer fra byens og egnens borgere året rundt. Men det kan godt være lidt sæsonbetonet. Efter ferieperioder, eksempelvis, hvor folk har haft tid til at få ryddet op i gemmerne.

Der kommer også en del effekter, når efterladte rydder et dødsbo. Af og til står der en fyldt plastiksæk udenfor døren, når de frivillige møder for at åbne butikken.

- Efter nytår kommer der kasser med julepynt, som nogen har ønsket at skille sig af med. Det lægger vi så på lager og gemmer, til det bliver sæson igen.

Effekterne, der modtages, er altovervejende rene, pæne og i orden.

- Det kan ske, at der er noget, der skal vaskes. Men det er meget lidt, vi ikke kan bruge, fortsætter Karin Lybech.

Er der tøj, der ikke kan afsættes, samles det og sendes til Folkekirkens Nødhjælp, som betaler en kilo-pris for det.

Bent Ole Pedersen, der er konsulent i Folkekirkens Nødhjælp, og som arbejder med en række genbrugsbutikker, peger også på den øgede klima- og miljøbevidsthed som forklaring på stigende omsætning i genbrugsbutikkerne.

- I virkeligheden har vi jo et helt enormt overforbrug af tøj i den vestlige verden, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce