Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Mariager er en fantastisk by at vokse op i

Jane Grøn, 66 år, er formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Mariagerfjord Kommune, men samtidig aktiv i en række sammenhænge i Mariager. Musikforeningen Rytmus er hendes hjertebarn. Foto: Annelene Petersen
Naturen og de rige kulturelle muligheder gør byen til noget helt særligt.
Annonce

Mariager: Mariager er en helt fantastisk by at vokse op i.

Erklærer en, der har prøvet det selv: Jane Grøn, 66 år og pensionist efter et helt voksenliv som pædagog, gennem de seneste ti år socialdemokratisk byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune med særlig interesse for kultur og fritid og i denne periode formand for for byrådets udvalg af samme navn.

Jane Grøn ved, hvad hun taler om, når det handler om at vokse op i Mariager.

Hun har nemlig prøvet det selv. Godt nok flyttede hun med sine forældre og sine søskende fra byen, da hun var 13. Men begge hold bedsteforældre boede stadig i Mariager, og her vendte familien tilbage til næsten hver weekend. I 1993 vendte hun da også hjem til Mariager igen med sin egen familie, mand og fire børn.

- Mariager er noget, man vælger til. Jeg mener: motorvejen er jo ikke sådan lige uden for døren. Så det er et aktivt valg, når man vælger Mariager. Og det var det også for vores vedkommende, siger Jane Grøn i dag.

Og sådan tror hun også, at det er for mange tilflyttere. De falder for byens charme, dens kulturelle baggrund og de rige kulturelle muligheder, der er i byen. Læg dertil naturen i alle dens facetter. Skoven, stranden, fjorden.

Netop naturen betyder meget for Jane Grøn, der gerne går sig en tur i skoven eller langs fjorden. Hun tager også gerne en tur på fjorden i kajak eller i familiens båd.

- Jeg kender faktisk fjorden rigtig godt. Jeg ved, hvor fiskene er, smiler hun, der masser af gange har været med sin far på fisketur.

Annonce

Det rige børneliv

Jane Grøn - ja, vel hele Mariagerfjord Byråd - lægger vægt på at give mulighed for at leve det gode børneliv. Hertil hører kulturelle tilbud, som ikke kun er forbeholdt dem, der har råd.

- For børn skal forældrenes pengepung ikke være afgørende for, om de kan få en kulturel oplevelse, erklærer Jane Grøn.

- Men kultur koster penge, erkender hun.

- Det skal koste. Men kulturen giver også pengene mange gange tilbage, tilføjer hun. - For få midler kan man generere store oplevelser.

- Det skyldes også, at vi har rigtig mange frivillige, der gør en stor indsats. Det er rigtig værdifuldt, og de gør også et rigtigt stort stykke socialt arbejde i forhold til fællesskabet, fastslår Jane Grøn.

Den kommunale børnekulturuge er bare ét eksempel på de tiltag, kommunen gør.

I år kommer der børneteaterfestivalen, hvor alle børn vil få tilbudt billet til en rigtig, levende teaterforestilling.

Læg dertil Mariagerfjord Kulturskole med alle dens tilbud. Eller korskolen, der har 160 elever, der oplever fællesskabet og glæden ved at synge sammen.

Netop det gode børneliv er et af de temaer, der skal drøftes i den kommende tid, når kommunen lægger planen for Mariagers fremtidige udvikling. Et særligt udvalg med repræsentanter for byrådet, for kommunens forvaltning og for forskellige interessenter i byen er sammensat til formålet. Jane Grøn er et af medlemmerne.

- Vi skal bygge videre på det, vi står på. Vi skal tage det gode, vi har, og udvikle os videre derfra. Og når tilflyttere kommer med nye ideer, skal vi selvfølgelig også have dem med i overvejelserne, indskyder Jane Grøn.

Annonce

Skole og børnehaver

- Vi er i gang med at se på renovering af Mariager Skole. Men vi har allerede en god skole, understreger hun og henviser til, at Mariager Skole er blandt de bedste, når det handler om elevernes resultater.

Ligeledes er der fremragende børneinstitutioner.

Jane Grøn fremhæver især det store engagement, som børnehavernes personale udviser.

- Institutionerne er gode til at bruge naturen, både skoven og stranden. Det medvirker til, at det er fantastisk at vokse op i Mariager. Vi er Danmarks bedste børneby, siger Jane Grøn - med overbevisning i stemmen.

Annonce

Foreningslivet

Foreningslivet i Mariager er et særligt kapitel, som Jane Grøn også interesserer sig for.

Citta Slow-bevægelsen er bare en af dem.

- Det med det langsomme, det eftertænksomme, det passer bare så godt til Mariager, synes hun.

Jane Grøn peger også på foreningen By og Land, der har spillet en stor rolle for bevarelsen af det Mariager, der står i dag.

Dertil kommer eksempelvis idrætsforeningerne, hvis frivillige gør et kæmpemæssigt arbejde for byens børn og unge.

Også omkring rosenhaven, der i bund og grund har været et græsrods-initiativ, er der masser af frivillige, som gør et stort arbejde for byen. Her ganske vist i den ældre ende af aldersskalaen.

- Men der er også mange ældre, der er interesserede i at flytte til Mariager for at kunne deltage i de kulturelle tilbud, der er i byen, understreger Jane Grøn.

Og vil man mere, end byen tilbyder, er der bare en halv times kørsel til Randers og en time til Aarhus eller Aalborg,

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tre generationer bag Svanen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

- Det bedste er friheden

Annonce