Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Mariagers turistchef drømmer om flere naturoplevelser og et royalt løb

Kristina Lehmann Schjøtt tiltrådte som turistchef i Mariager i 2016. Foto: Frank Pedersen
Turistchefen i Mariager, Kristina Lehmann Schjøtt, vil styrke byens turisme ved blandt andet at binde byen og havneområdet sammen samt etablere flere stier til de turister, der vil have oplevelser i naturen.
Annonce

Mariager: Det, der skulle have været en relativ simpel renovering af Mariager Turistbureaus personalerum i 2017, afslørede, at en ægte hussvamp havde taget bolig under gulvbrædderne. Det betød, at bureauets medarbejdere i halvandet år måtte "leve i landflygtighed" i tilfældigt tomme butikslokaler, indtil man i december 2018 havde fået bugt med svampen og atter kunne returnere til byens gamle rådhus på adressen Torvet 1.

Det, der blev en gennemgribende renovering, resulterede i ikke bare et nyt personalerum, men også et nyt køkken samt ikke mindst en gennemrenoveret bryllupssal, hvis udsmykning, inventar og møblering er bekostet af ELRO Fonden og Cittaslow Mariager.

- Så nu kan man komme til Mariager som turist og forlade byen som ægtefolk, siger turistchef Katrine Lehmann Schjøtt med et smil, da hun fremviser den flotte sal.

Hun tilføjer, at hun håber, at den nye bryllupssal vil sætte gang i en bryllupsturisme i Mariager, som den kendes fra eksempelvis en række byer på Sydfyn og dermed blive et supplement til den turisme, der allerede findes i og omkring Mariager. En turisme der i følge turistchefen har det godt og er i fremgang.

Kristina Lehmann Schjøtt fortæller, at de fleste af Mariagers turister er en-dags turister, hvoraf de fleste er danske, derefter kommer tyskere, nordmænd, svenskere og hollændere.

- Men uanset hvor turisterne kommer fra, så kommer de hovedsageligt, fordi Mariager er så autentisk med brosten i gaderne og små hyggelige huse. Vi har mange turister, der fortæller, at de oplever Mariager som en tidslomme, siger hun og tilføjer:

Mange af turisterne fortæller desuden, at grunden til, at de er kommet Mariager er, at de har hørt så meget godt om byen fra byens egne borgere, der har fortalt om den by, de bor i, når de selv har været på ferie.

- Så vi har mange gode ambassadører blandt Mariagers borgere, fastslår Kristina Lehmann Schjøtt.

I modsætning til tidligere tider har hovedparten af de turister, der besøger Mariager Turistbureau, brugt internettet til på forhånd at sætte sig ind i, hvad Mariager har at byde på.

- Vores primære formidling om Mariager, og det der er at opleve i byen med omegn, foregår derfor online. Så vores hovedopgave, når turisterne kommer her, er at udlevere kort over de populære vandre- og cykleruter, der er i og omkring Mariager samt supplerer med oplysninger om, hvor man eksempelvis kan købe frisk fisk eller hvor man kan overnatte, siger Kristina Lehmann Schjøtt.

Kristina Lehmann Schjøtt

Alder: 38 år

Civilstand: Gift og har to døtre på otte og ti år

Stilling: Turistchef i Mariager Turistbureau siden oktober 2016

Uddannelse: Har en erhvervssproglig bachelorgrad med speciale i turisme. Er negot med speciale i turisme. Har desuden en tysk diplomuddannelse også med speciale i turisme.

Oprindelse: Stammer fra Rødekro, hvor hun boede de første 20 år af sit liv. Boede nogle år i Tyrkiet og Italien, hvor hun arbejde som rejseleder inden, hun rejste tilbage til Danmark, hvor hun bosatte sig i Esbjerg for at studere. Her mødte hun sin mand og sammen flyttede de for otte år siden til Bjerringbro, hvor de stadig bor sammen med deres døtre

Fritid: Begyndte at løbe for halvandet år siden. Har løbet et halvmaraton i bjergene ved Hobro. Spiller desuden fodbold - har fast plads i forsvaret - for at få et socialt fællesskab i form af at være en del af et sportsligt foreningsliv. I sine yngre dage spillede hun også fodbold.

Annonce

Udfordringer og en royal drøm

Når det kommer til de seneste års udvikling af Mariager som turistby, peger Kristina Lehmann Schjøtt på projekter som eksempelvis panoramaruten fra Hobro til Bramslev Bakker og at der er sat fokus på at gøre hele Mariagerfjord Kommune til en vanddestination for turister.

- Det er naturattraktioner som disse, vi vil fortsætte med at udvikle i de kommende år, siger hun og fortsætter:

- Desuden arbejder vi på at koble byen og havneområdet sammen på tværs af den store gennemgående vej. Det vil vi blandt andet gøre ved hjælp af "way finding", som kan guide folk gennem Mariager, uden at vi er nødt til at sætte en masse skilte op.

- I det hele taget vil vi gerne inddrage fjorden i større stil, så vi kan vise turisterne Mariager fra vandsiden, det kan eksempelvis ske i form af kajak-sejlads og sub-padling.

Den vision har dog flere udfordringer, hvis denne skal kunne føres ud i livet. Her peger Kristina Lehmann Schjøtt eksempelvis på, at selv om der i Mariager er en hel del foreninger, som alle gerne vil noget og gerne sammen, så ligger der et arbejde i at få foreningerne til at ville det samme og samtidig fastholde de frivillige ildsjæle i foreningerne.

- Vi er heldige, at der er mange, der på frivillig basis agerer som guider på rundture i byen. Disse ildsjæle skal vi fastholde, men vil vi det samme på den lange bane - det er udfordringen, siger Kristina Lehmann Schjøtt.

- Det vil også være fantastisk at få etableret en vandre- og cykelsti langs kysten til Hobro, men meget af den kyststrækning, stierne skal gå igennem, er ejet af private lodsejere, som måske ikke alle er vilde med tanken om, at vandrere og cyklister skal krydse gennem deres grunde. Hvis vi ikke kan få lodsejerne til at se positivt på sådan et projekt, bliver det ikke en succes. For der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt med en balance mellem benyttelse og beskyttelse, men at finde den balance er med til at gøre projektet besværligt, siger Kristina Lehmann Schjøtt.

Og så har Kristina Lehmann Schjøtt en drøm, hun håber en dag bliver til virkelighed: At få Royal Run til at lægge vejen forbi byen ved fjorden.

- Det ville være mega fedt at få Mariager koblet på Royal Run. 3.-4. oktober i år kommer en del af Randers Bikeweek til Mariager, hvor der vil være cykelløb omkring byen, hvor vi har et terræn, der er tilstrækkeligt udfordrende, så den side af sagen er altså i orden, siger hun med et stort smil.

Annonce

Egne turist-favoritter

Som turistchef har Kristina Lehmann Schjøtt fokus på at vise andre vej til de gode oplevelser, der er mange af i og omkring Mariager. Derfor har hun brug for en tænkepause, da hun får til opgave at pege på det, hun helst vil vise venner, der aldrig har været i Mariager, hvis hun kun må vælge ét sted.

- Så vil jeg tage dem på en gåtur ud til Hohøj - undervejs kan jeg jo så også vise dem den hyggelige bymidte, siger hun.

- På vej ud til højen vil jeg blandt andet fortælle om de store huller i jorden, vi kommer forbi. Huller, der stammer fra den gang, da tyskerne under Anden Verdenskrig brugte området ved Mariager til at gøre holdt med deres militærkøretøjer, der var så tunge, at man stadig kan se markeringerne de sted, de stod, siger hun.

- Og når vi kommer op på toppen af Hohøj, vil vi nyde den storslåede udsigt over fjorden, hvor man ud over selvfølgelig Mariager kan se næsten helt til Hobro, fortsætter hun.

På det personlige plan skal Kristina Lehmann Schjøtt ikke bruge så lang tid på at finde frem til sin egen favorit blandt Mariagers turistattraktioner.

- Jeg kan rigtig godt lide at tage en sejltur med hjuldamperen Svanen, for jeg elsker vandudsigter og det dejlige med den sejltur er, at man kan se hele fjorden. Havneområdet hvor Svanen lægger til er i øvrigt, der hvor det årlige lysregatta - i år er det 14. september - finder sted. Her går foreninger og erhvervslivet sammen om at skabe et helt fantastisk arrangement, som jeg varmt vil anbefale alle at opleve, siger Kristina Lehmann Schjøtt.

Oplevelser i naturen er også noget Kristina Lehmann Schjøtt prioriterer, når hun selv drager ud med pakket kuffert og er turist.

- I modsætning til charterturenes "autentiske udflugter" kan jeg godt lide at opsøge det, der er landets kerne, de steder hvor jeg er på ferie, dels fordi det er det, jeg synes er interessant, når jeg er på ferie og dels for at få input til turisme her i Mariager, siger hun.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, der sætter deres præg på Mariager.

Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce