Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Musik og maleri skal matche job og familieliv

Gert Vorre skal have livet som billedkunstner, musiker, underviser og familiemenneske til at gå op. Foto: Annelene Petersen
Maler, musiker, lektor og familiemenneske Gert Vorre jonglerer med masser af bolde.
Annonce

MARIAGER: Hele Gert Vorres store hus i Mariager fortæller historien om i hvert fald halvdelen af hans travle hverdag: Overalt står der musikinstrumenter, højttalere, billedrammer, tomme lærreder og færdige malerier, ligesom Gert Vorres egne kunstværker pryder væggene i de fleste rum.

- Jeg har altid tegnet og malet, de seneste 40 år har jeg også arbejdet med musik. Jeg har fuldtidsarbejde som lektor på pædagoguddannelsen i Viborg. Og så skal jeg også have et familieliv med kone og to hjemmeboende børn til at fungere, fortæller den 62-årige Gert Vorre.

Hans to store fritidsinteresser – musik og malerkunst – har altid eller næsten altid lagt beslag på en stor del af hans tid.

I dag laver Gert Vorre al sin musik og spiller selv alle instrumenter hjemme i kælderen i Mariager. Foto: Annelene Petersen

- Jeg begyndte at optræde med mine egne politiske viser omkring 1989/90, hvor jeg også var med i et partyband. I en periode på 15 år havde jeg mit eget lydstudie, hvor jeg indspillede min musik, ligesom jeg også har udgivet albums.

Annonce

Politiske viser og party-band

Blandt hans udgivelser nævner Gert Vorre et album med moderniserede børnesange ”Solen er så rød Mor”, der er new-age-inspireret afslapningsmusik, som også kan høres af voksne. Og en musik-tale-CD ”Sitti Sångz”, som har lavet sammen med Bo Lille.

- En snakkende tur gennem København – sådan lidt a la Dan Turell.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Og hvor udgangspunktet i 1980 var politiske viser og optrædende på blandt andet Land Og Folk-festival, er Gert Vorres tekster i dag rundere: Tiden er blevet en anden.

- Du kan sige, at jeg er gået fra de løftede pegefingre til det mere almenmenneskelige. Men jeg holder fast i, at mine tekster helst skal have noget på hjerte, og at musikken skal være rytmisk. Man udgiver ikke længere albums, men streamer som regel sin musik. Det betyder, at det er blevet meget sværere at tjene penge på at udgive musik, fortæller Gert Vorre.

- Men jeg har lige sendt en ny single ud i æteren – og følger på med endnu en udgivelse inden jul: En politisk akavet beretning, om en julemand, der kommer i me-too-klemme.

- I dag spiller jeg selv alle instrumenter, mikser og færdiggør musikken i mit hjemmestudie. Gamle dages natteroderi med festmusik er jeg blevet for gammel til, men jeg overvejer faktisk at begynder igen at tage ud og optræde – bare på mere humane tidspunkter, siger han.

Derudover har Gert Vorre også arbejdet med opsætning af børne- og unge-musicals.

Annonce

Gert Sort-Hvid

Endnu længere tilbage i tid daterer hans interesse for billedkunst sig.

- Jeg har altid – som altid – tegnet en masse, men er først de senere år begyndt at lægge farver på mine tegninger. Min nuværende kone kaldte mig for Gert Sort-Hvid. Det tog jeg til mig og begyndte at bruge farver, siger Gert Vorre.

Motiverne på de mange malerier, der hænger rundt om i huset, er langt overvejende hentet i naturen, som Gert Vore så har bearbejdet på forskellig vis.

- Jeg står da heller ikke med mit staffeli foran en smuk solnedgang. Jeg maler alle mine billeder hjemme i min kælder – måske med et oplæg fra et fotografi. Og selv om man – som regel – godt kan se, hvad et billede forestiller, er det ikke naturalistiske malerier, jeg gør i, siger Gert Vorre, der udstiller sine billeder i Mariager i Kunstboxen, som også varetager eventuelle salg.

Og selvom han har svært ved at sige, hvad der fylder mest for ham, musikken eller maleriet, er han ikke i tvivl om, hvor en eventuel fremtidig indtægt vil kunne ligge: Den er i malerierne.

Annonce

Fuldtidsjob – lidt endnu

Gert Vorre er oprindeligt uddannet folkeskolelærer, men netop hans interesse for musik og kunst har ført ham til et lærerjob på pædagoguddannelsen i Viborg. Et fuldtidsarbejde – i hvert fald lige nu.


Ud over at skulle finde tid til musik, maleri og fuldtidsjob, har jeg jo også en familie at passe – sammen med andre fritidsinteresser som tennis og badminton

Gert Vorre


- Jeg er faktisk nået til at overveje, at opprioritere mit kreative arbejde. Men jeg kommer ikke helt til at slippe den økonomiske sikkerhed, der ligger i et ”almindeligt” job. Jeg tror ikke på, at jeg hundrede procent vil kunne leve af musik og maleri, siger Gert Vorre.

Derfor sidder han lige nu med tænkehatten på for at finde en måde, hvor han kan skaffe sig mere til tid sine kreative arbejde – uden at skulle gå fra hus og hjem.

- For ud over at skulle finde tid til musik, maleri og fuldtidsjob, har jeg jo også en familie at passe – sammen med andre fritidsinteresser som tennis og badminton. Og det kan faktisk godt være et puslespil, at få det hele til at gå op. Min kone er sygeplejerske, hvilket vil sige, at hun ind i mellem har lange vagter. Så kan jeg måske snige otte timers kreativt arbejde ind i en hverdage. For det der med lige at male en times tid, det duer ikke rigtigt for mig, siger Gert Vorre.

Fra et udgangspunkt med politiske viser og løftede pegefinger handler Gert Vorres musik i dag om at være menneske. Foto: Annelene Petersen

Gert Vorre flyttede til Mariager, hvor hans nuværende kone altid har boet, for otte år siden. Og selv om de fleste af deres otte sammenbragte børn bor på Sjælland, har parret droppet tanken om at flytte den vej.

- Måske bliver huset for stort, når de to sidste børn flytter hjemme fra. Men så bliver det et andet sted i Mariager, vi skal bo. Mariager er en fantastisk by med et stort foreningsliv og en masse frivilligt arbejde. Og det er en fantastisk by at blive ældre i.

- Men det kan da også være, at vi bliver boende. Huset er stort nok og indrettet, så vi måske vil kunne åbne en Bed & Breakfast. Det vil være en helt ny erfaring, siger Gert Vorre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce