Annonce
Mariager Avis

Liv i købstaden: Unge prøver kræfter med livet hos Harlekin

Kunder kan møde Lars Sørensen, Nadia Sørensen, Emma Linde og Christina Filthuth, når de besøger harlekin i Rosengade. Foto: Annelene Petersen.
Den socialøkonomiske arbejdsplads Harlekin Butik & Café tilbyder job til unge mennesker med forskellige problemer. - Vi er en del af byen, lyder det.
Annonce

MARIAGER: Unge, der slås med forskellige typer problemer, får hjælp til at finde ud af, hvilken fremtid de kan få, via arbejdet hos Harlekin Butik & Café i Rosengade.

Caféen er på sine tre åbningsdage bemandet med en daglig leder, en skånejobber og to STU-elever.

STU står for Særligt Tilrettelagt Uddannelse og er for unge mellem 18 og 30 år, der ikke umiddelbart er i stand til at tage en almindelig ungdomsuddannelse. Skånejobberen arbejder 9 timer om ugen, mens STU-eleverne arbejder mindst 20 ugentlige timer fordelt på fem dage. Dels i butikken og caféen, dels med deres undervisning.

- Og vi har haft mange mennesker i sving i butikken i årenes løb, fortæller Brian Møller Madsen, der er daglig leder af beskæftigelsesafdelingen Harlekin..

Skulle vi en dag præstere et økonomisk overskud, vil pengene blive stående i virksomheden. Vi har ingen ejere eller aktionærer, der skal tjene på vores aktiviteter

Brian Møller Madsen, daglig leder af beskæftigelsesafdelingen Harlekin

Annonce

Afklaret fremtid

- Målet med vores arbejde er at hjælpe de unge mennesker til at få afklaret deres fremtid, og hjælpe dem til at kunne fungere i en almindelig hverdag. Hvad end det bliver en hverdag med et job, i et botilbud eller på et plejecenter. Og ud over at arbejde i butikken og caféen modtager de unge undervisning. Både i almindelige skolefag og i mere basale ting som tøjvask, madlavning - eller måske at kende klokken eller tage med en bus.

Det sidste er ikke noget problem for 20-årige Nadia Sørensen, der tager bussen fra Hobro til Mariager, når hun skal på arbejde. Og arbejdet hos Harlekin passer hende fint.

- Det er et godt sted at arbejde. Jeg har det fint med mine opgaver og nyder mine gode kollegaer, siger hun.

- Nadia begyndte faktisk her i butikken som praktikant fra Mariager skole, og hun var med til at løbe vores sandwichbar i gang. Og faktisk skal jeg ind i mellem bede Nadia om lige at huske at holde en pause, fortæller daglig leder af butik & café, Christina Filthuth.

Nadia Sørensen er nu STU-elev og i gang med det andet af tre år.

- Og hun er en medarbejder, jeg gerne vil beholde i butikken, siger Christina Filthuth.

- I løbet af sin tid her har Nadia opnået en masse nye, sociale færdigheder. Hun er ikke længere bange for at være "på", og hun har ingen problemer med at snakke med kunderne, ekspedere og så videre.

Fælles for de skiftende medarbejdere i Harlekin Butik & Café er, at de slås med deres forskellige problemer. Men samtidig betyder de lidt trange fysiske forhold med lange gange og trapper, at stedet ikke er velegnet til at ansætte mennesker med fysiske skavanker.

Annonce

En del af byen

Harlekin Butik & Café har åbent tre dage om ugen - mere rakte kundegrundlaget ikke til, fortæller Brian Møller Madsen.

- Alligevel er det min oplevelse, at Mariager faktisk har taget os til sig. At vi er i dag en integreret del af byen. Og vi oplever at få rigtig mange positive tilkendegivelser på Facebook.

Således har caféen en aftale med Mariager Skole om at levere madpakker til eleverne.

- Det bliver vel i gennemsnit til 20-30 madpakker om dagen. Mens vi især på fredage kan nå op på både 50 og 100 madpakker.

Ligesom byens virksomheder gerne køber mad-ud-af-huset fra Harlekins køkken.

- Vores café tilbyder først og fremmest - ja, café-mad: Forskellige sandwich'er, pastasalat, falafel og kage. Og kaffe, te, kakao, sodavand, øl og vin, fortæller han.

Harlekin køber så vidt muligt lokalt ind til sit køkken. Og meget af den mad, der bliver tilberedt, er økologisk.

Mens butikken, der holder til i samme hyggelige lokale som café-bordene, tilbyder en bred vifte af brugskunst. Både af egen produktion, genbrugsting og indkøbte varer.

Christina Filthuth er daglig leder af Harlekin Butik & Café. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Ikke fokus på økonomi

Butik & Café har haft til huse i den gamle brugs i Rosengade siden 1998. I en bygning, som derudover har huset både en cykelbutik og en malerforretning, inden Harlekin flyttede ind. Men selv om Harlekin er en integreret del af Mariager, har butikken og caféen aldrig opnået at kunne hvile i sig selv økonomisk.

Hvilket heller ikke er et egentligt mål. Harlekin er en del af Fonden Hedehuset og drives som en socialøkonomisk virksomhed.

- Det vil sige, at skulle vi en dag præstere et økonomisk overskud, vil pengene blive stående i virksomheden. Vi har ingen ejere eller aktionærer, der skal tjene på vores aktiviteter, fortæller Brian Møller Madsen.

Han vil egentlig meget hellere vil tale om de menneskelige kvaliteter, der er centrale for Harlekin, end om økonomien i den lille forretning. Således har Harlekin ikke nogen hjemmeside, hvor kunderne kan bestille en sandwich: Kræfterne rækker ganske enkelt ikke til at vedligeholde en on-line-tilværelse.

- Vores mål er først og fremmest at give mennesker en glad, meningsfuld og værdig hverdag, siger han.

Nadia Sørensen er en medarbejder, som Harlekin Butik & Cafe gerne vil beholde. Foto: Annelene Petersen
Lars Sørensen i gang med at forberede dagens produktion af sandwiches i cafeen. Foto: Annelene Petersen
Rosengade 9a i Mariager har tidligere huset en brugs, en cykelbutik og en malerforretning, inden Harlekin flyttede ind i 1998. Foto: Annelene Petersen
Et hjørne af butikken, der mest gør sig i brugskunst, er indrettet med hyggelige café-borde til gæsterne. Foto: Annelene Petersen
Den socialøkonomiske café satser på - ja, café-mad som brød og pastasalat. Foto: Annelene Petersen
Harlekin Butik & Café sælger brugskunst. Både egen produktion, genbrugsartikler og indkøbte varer. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

- Det bedste er friheden

Annonce