Annonce
Mariager Avis

Måske skal der lagres CO2-gas under Gassum

Mariagerfjord Byråd har besluttet at give klima-, energi- og forsyningsministeriet lov til at fortsætte undersøgelser, der skal klarlægge, om sandstensformationen under Gassum kan bruges til at lagre CO2. Foto: Frank Pedersen
Mariagerfjord Byråd har givet Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet lov til at fortsætte med at lave undersøgelser, der skal klarlægge, om der kan lagres CO2 under Gassum. Tilladelsen er givet på betingelse af, at borgerne skal høres, inden arbejdet eventuelt påbegyndes.

Mariagerfjord/Gassum: Byrådet i Mariagerfjord Kommune skulle torsdag 3. marts tage stilling til en henvendelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor ministeriet ønsker en tilbagemelding fra Mariagerfjord Kommune om holdningen til, at den danske stat fortsætter undersøgelser, der skal klarlægge muligheden for lagring af drivhusgassen CO2 i undergrunden i den del af Gassum-formationen, der er beliggende i den sydlige del af Mariagerfjord Kommune.

På mødet besluttede byrådet at nikke ja til, at det undersøgende arbejde kan fortsætte, men kun på betingelse, at borgerne skal høres ved en løbende og åben borgerinddragelse, såfremt undersøgelserne munder ud i, at staten ønsker at gå i gang med lagringen.

Borgmester Mogens Jespersen (V) fortæller til Mariager Avis, at han endnu ikke selv har en klar holdning til lagringen, hvis det bliver aktuelt.

Annonce

- Der er flere spørgsmål til eventuelle konsekvenser og udfordringer, som undersøgelserne forhåbentlig kan give svar på. Indtil de svar foreligger, kan jeg ikke give et svar på, om jeg vil sige ja eller nej til, at der kan lagres CO2 i den del af Gassum-formationen, der ligger indenfor Mariagerfjords kommunegrænse, siger han.

Så meget udleder vi årligt

For godt et år siden blev den første rapport om Danmarks klimaaftryk præsenteret.

Det er beregnet til at være 61 mio. ton CO2 om året, hvilket svarer til, at hver enkelt dansker udleder 11 ton CO2.

60 procent af det samlede aftryk stammer fra privatforbrug, som for eksempel indkøb af udenlandske fødevarer eller den årlige charterferie.

40 procent stammer fra industri, erhverv, transport m.m.

Mogens Jespersen tilføjer, at da det er staten, der skal stå for den eventuelle lagring af CO2 i Gassum-formationen, vil det hverken få økonomiske konsekvenser for kommunen eller skabe lokale arbejdspladser.

En del af klimaplanen

Fangst, transport, lagring og anvendelse af CO2 er en del af regeringens aftale med et bredt politisk flertal om en klimaplan, der har til formål, at reducere det danske CO2 udslip – den såkaldte DK2020-plan.

Gassum formationen er det landområde i Danmark, der kan indeholde mest lagret CO2 - op mod 630 millioner ton. Illustration: Mariagerfjord Kommune

Når CO2-gassen lagres, sker det ved at pumpe den ned i underjordiske sandstensformationer – som eksempelvis Gassum-formationen – til en dybde på mere end 800 meter, hvor trykket bevirker, at gassen omdannes til en væske. I væskeform svinder CO2 ind til en 300. del af, hvad den fylder som gas.

Sådan lagres CO2

CO2 lagres i porøse sandsten i undergrunden i en lagringsdybde på mindst 800 meter, så det naturligt forekommende tryk komprimerer CO2 fra gas til væskelignende form.

Det reducerer volumen markant (ca. 300 gange). Dette sikrer en effektiv transport og udnyttelse af lagerkapaciteten.

Ved denne lagringsmetode pumpes CO2 under tryk ned i undergrunden. Herved flyder CO2 langsomt opad i hulrummene i undergrundens sandstensformation.

Lageret skal derfor være dækket af et tæt segl, for eksempel et lag af lersten tykkere end 20 meter.

Hvad er CCS?

Fangst og lagring af CO2 eller Carbon Capture and Storage (CCS) virker ved at indfange CO2, og deponere den i undergrunden.

Der er også den mulighed, at opfanget CO2 genanvendes, hvilket kaldes Carbon Capture and Utilization (CCU).

CCS-teknologien har eksisteret i over 40 år, og har været anvendt siden 1970’erne.

Ifølge The Global CCS Institute (rapport for 2020) findes der i dag 65 CCS faciliteter enten i operation eller under opførelse på verdensplan.

I Danmark skal CCS-faciliteterne udelukkende bruges til at nedbringe og fjerne CO2 fra atmosfæren.

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

Mariager Avis

Kobbertyve ødelægger sæsonen for vinterbadere: 6000 kroner dyrt kabel stjålet fra havnen

Annonce