Annonce
Mariager Avis

Mariager er et godt sted at blive gammel

Lene Lundsgaard, Mariager, formand for Ældre Sagen Mariager, modtager af Mariagerfjord Kommunes frivillighedspris 2020. Foto. Niels Bo Mandrup
Men det bliver en udfordring at rekruttere frivillige til socialt arbejde fremover, vurderer formanden for Ældre Sagen, Lene Lundsgaard.

Mariager: Mariagerfjord er en god kommune at blive gammel i. Det synes jeg, at den er, og jeg håber, at kommunen vil arbejde videre ad den vej, den er på nu.

Det siger formanden for Ældre Sagen i Mariager, Lene Lundsgaard, der for kort tid siden modtog kommunens frivillighedspris for sin mangeårige indsats for blandt andet Ældre Sagen, men også for sit engagement i andre sammenhænge.

Men hun løfter også en advarende pegefinger: Det er svært – og det bliver sværere og sværere – at finde folk, der vil gøre en frivillig indsats i socialt arbejde.

- De synger jo mere og mere i kommunerne på en sang om, at vi skulle da gerne have et nyt aktivitetscenter, hvor de gamle kan komme. Og så skal det bemandes med frivillig arbejdskraft. Mange, der dyrker sport, bliver gerne ved. Golf, krolf, petanque. Men der er det lettere at rekruttere frivillige til sådanne aktiviteter, for de er selv med på lige fod. Det er sværere med det sociale arbejde. Det er tungere, og det er især det, folk viger tilbage fra. Folk orker det ikke. Som om at arbejdsmarkedet har fået det hele, siger Lene Lundsgaard.

Annonce

Glæde og taknemmelighed

Ikke desto mindre har hun selv lagt en stor indsats i frivilligt arbejde især til glæde for de ældre:

- Jeg synes jo, at man får meget tilbage. Når jeg tænker på vores arbejde på vores lokale plejehjem, så er det fantastisk at se den glæde, der er, når vi kommer. Og taknemmelighed, når der kommer nogen ogbringer lidt lys ind i tilværelsen, kommer og snakker med folk.

- Men det der med at binde sig, det er svært. Vores pensionister har travlt i dag. Der er aldrig blevet passet så mange børnebørn som nu, tilføjer Lene Lundsgaard.

Mange vil gerne byde ind på at medvirke i afvikling af enkeltstående arrangementer, men de viger tilbage fra at binde sig for en fast formiddag eller eftermiddag hver uge.

- Og derfor kan man godt blive lidt bekymret for fremtiden for det frivillige arbejde. Det er svært at få nogle ind af de, der er i 60’erne, beklager Ældre Sagens lokalformand.

Annonce

Noget for noget

Hun foreslår at tænke i ”noget for noget”-baner. Lad nogle af de ældre på arbejdsmarkedet gå tidligere på pension, imod at de lægger nogle timers frivilligt arbejde.

- Hvis vi vil have dette system til at fungere, hvor der langt hen ad vejen er frivillige, der vil gå ind og tage de opgaver på sig – besøge nogen, være noget for nogen – så er man nødt til at give noget fra kommunernes side. Give nogen fri til det, mener Lene Lundsgaard, der tror, at frivilligt arbejde fremover kommer langt ned ad prioriteringslisten hos de ældre.

Hun håber, at spørgsmålet om rekruttering af frivillige kan blive et tema i de kommende byrådsvalgkamp.

Annonce

Seniorrådet

I kraft af formandsposten i Ældre Sagen er Lene Lundsgaard også medlem af Mariagerfjord Kommunes seniorråd.

- Forbi vores bord kommer alle sager, der vedrører folk over 60. Der har vi høringsret. Og vi har jo i kraft af vores medlemmer stemmen bag fra til at fortælle, hvad de gerne vil, at vi gør i seniorrådet, forklarer Lene Lundsgaard. Hun glæder sig over et godt samarbejde med kommunen både for Ældre Sagens og for seniorrådets vedkommende:

- De er lydhøre overfor, hvad vi siger, og de vil gerne høre vores mening.

Det har også betydet, at medlemmer af seniorrådet er inviteret ind i de udvalg, der arbejder med sager vedrørende ældre.

- Det har godt nok betydet mere arbejde, men det er også utroligt spændende, synes hun.

Selv har Lene Lundsgaard aldrig været fristet af at gå ind i politik:

- Det er for beskidt. Så hellere stå frit, mener hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce