Annonce
Mariager Avis

Mariager har altid plads til folk med engagement

Jørgen Vittrup er formand for Super Brugsen i Mariager og næstformand i byens turistforening. Ved siden af disse hverv er han direktør i en elscooter-virksomhed. Foto Annelene Petersen
Frivillig indsats er drivende for trivsel og udvikling i byen.
Annonce

Mariager: - Hvis man som tilflytter til Mariager har lyst til at lære andre at kende og til at engagere sig i byens liv og at være aktiv sammen med andre, er det bare et spørgsmål om at melde sig ind i byens foreninger. Her er der altid brug for folk, der vil gøre en indsats sammen med andre.

Det fortæller Jørgen Vittrup, der taler af egen erfaring.

Han kom til byen for 25 år siden og kan således i år fejre ”sølvbryllup” med Mariager. Han blev, allerede før han flyttede til byen, medlem af bestyrelsen for handelsstandsforeningen i Mariager.

- Jeg var ansat i banken, men ikke tiltrådt, da jeg kom i bestyrelsen for handelsstandsforeningen, husker Jørgen Vittrup, der kom til Østjydsk Bank som marketingchef.

I dag er han fortsat aktiv i byen, idet han er næstformand for byens turistforening og formand for Super Brugsen i Mariager.

- Når vi nu er i et lokalsamfund som Mariager, så skal vi jo stå lidt sammen og hjælpe hinanden med at gøre det endnu bedre. Derfor har jeg lige siden starten været involveret i mange af de forskellige ting, der rører sig, fortæller Jørgen Vittrup.

Hvis man er tilflytter til et område, er det en virkelig god adgangsbillet til at komme til at lære nogen at kende. Så er man tilflytter og vil man gerne lære andre at kende, er vejen at melde sig til at gøre et stykke frivilligt arbejde. Om det så er i Rytmus, i idrætsforeningen eller hos spejderne, så vil man hurtigt komme i berøring med andre, er hans erfaring.

- Og det er noget af Mariagers styrke, tror jeg, siger Jørgen Vittrup.

Han er for længst trådt ud af handels-bestyrelsen – det skete, da han blev ansat i Mariagerfjord Erhvervsråd.

- Men jeg hjælper lidt, når de kommer og spørger. For eksempel har jeg hjulpet med til at få lavet den julekalender, der er fremstillet for at støtte byens julebelysning, fortsætter Jørgen Vittrup.

Han har også involveret sig i turistforeningens arbejde, hvor han i dag er næstformand.

Annonce

Netværket

Fra kommunal side har man valgt at lægge turistarbejdet i Destination Himmerland, der en del af et samarbejde med Vesthimmerlands Kommune.

Og det er fint, at man i det regi arbejder med at trække turister til området.

For Mariager Turistforening er opgaven at trække gæster til Mariager og at sørge for at ”underholde” dem, mens de er i byen.

- Så der er jo mange ting, der skal laves i det spil, påpeger Jørgen Vittrup og glæder sig i den forbindelse over, at byen har så mange gode, frivillige kræfter.

Det kommer blandt andet til udtryk i Netværk Mariager, hvor en stor andel af byens foreninger mødes for blandt andet at koordinere aktiviteterne.

- Det giver en masse god energi, at vi har så mange gode kræfter i byen, så mange dygtige mennesker, der ser en idé i, at byen skal udvikle sig. At vi ikke bare skal stå stille, men at der skal ske noget nyt hele tiden, siger Jørgen Vittrup og fortsætter:

- Hvis vi har en turistting, der fungerer, trækker vi nogle folk til byen. Og hvis de folk har en god oplevelse, mens de er her, vil de snakke positivt om området. Og lur mig så, om ikke der er nogle af dem, der kommer til området, som har oplevet det positivt, der vil overveje, at hvis de skal flytte, så skal de måske flytte til Mariager.

Et godt foreningsliv og en god detailhandel er yderligere trækplastre for tilflyttere.

- En by uden detailhandel er ikke interessant. En by uden turisme er ikke interessant. Og en by uden foreningsliv er slet ikke interessant. Men når vi kan få det hele til at spille sammen, bliver vi endnu mere interessante, og byen bliver et endnu bedre sted at være, fastslår Jørgen Vittrup, der mener, at netop engagement og sammenhold er Mariagers styrker.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Han nævner eksempelvis den årlige lysregatta, der involverer en masse frivillige, samt tankerne om en slags vandland, der begynder som en idé, der dernæst drøftes foreningerne imellem så man får afprøvet ideen og finder ud af i fællesskab, hvordan tingene kan drives fremover. For år tilbage, da Emmelie de Forest vandt det internationale Melodi Grand Prix, blev der arrangeret en koncert med hende i Mariagerhallen, igen i kraft af frivillig indsats.

- Det er en styrke for så lille et område som Mariager, og det er derfor, at jeg kan lide at være med i det, forklarer Jørgen Vittrup.

Annonce

Rekruttering

- Hvordan går det med at rekruttere folk til frivilligt arbejde?

- Hvis man siger, at det er meget nemt, er det måske ikke helt rigtigt. Hvis man siger, at det er meget svært, er det måske heller ikke helt rigtigt. For mig at se har det noget at gøre med, at jo mere man kan involvere folk i det, der skal ske, jo mere engagerede bliver de også, siger Jørgen Vittrup og taler for at involvere de frivillige kræfter i idéproces og beslutningsproces.

Annonce

Brugsen

Jørgen Vittrup har også involveret sig i Super Brugsen i Mariager. Han blev formand få uger før, butikken brændte i 2014 og var med i processen med at få den genopført. Men han måtte trække sig fra posten, da han blev ansat som erhvervskonsulent i Mariagerfjord – for at blive indvalgt i bestyrelsen igen under dette års generalforsamling.

- Hvor de var så letsindige at gøre mig til formand, smiler Jørgen Vittrup.


Hvis ikke vi gør det bedre end Randers Storcenter og de butikker, der ligger der, hvorfor skal man så lade være med at køre dertil?

Jørgen Vittrup, formand for Super Brugsen Mariager


Han ser tjansen som formand som en spændende udfordring. Og erkender, at butikken i Mariager er udfordret, blandt andet som følge af hård konkurrence.

- Men det har vi okay styr på, synes jeg, tilføjer han og oplyser, at personalet efter nytår skal involveres i en proces med henblik på udvikling af butikken. Lidt parallelt med, hvordan arbejdet foregår i foreningerne: gennem involvering skabes engagement.

- Også her tror vi på fremtiden, fastslår han.

- Som by har vi megastor fordel af, at vi har en god detailhandel. Derfor skal vi sørge for at handle lokalt. Så er det lige meget, om det handler om sko eller om dagligvarer. Hvis vi ikke gør det, kan byen ikke drives, og så ender vi der, hvor nogle af de helt små byer er havnet. Så lukker bageren, så lukker skolen, og så lukker… Den udvikling skal vi som by hjælpe hinanden med at gå imod.

De butiksdrivende skal stille endnu større krav til sig selv, hvis de skal gøre sig håb om at være attraktive i forbrugernes øjne, mener Jørgen Vittrup, der er formand for Super Brugsen i Mariager. Foto Annelene Petersen

Men Jørgen Vittrup er også opmærksom på, at butikkerne i kundernes øjne skal være lækre:

- Vi skal stille endnu større krav til os selv, hvis vi vil forlange, at de lokale skal handle her. Vi skal gøre det endnu bedre. Hvis ikke vi gør det bedre end Randers Storcenter og de butikker, der ligger der, hvorfor skal man så lade være med at køre dertil? Derfor skal vi være dygtigere. Smartere. Bedre. Eller mere attraktive.

Den proces sættes der nu i gang i Super Brugsen i Mariager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce