Annonce
Mariager Avis

Mariagers indbyggertal skal tredobles fire dage i 2022

Før Casper Hestbech blev direktør for Mariager Saltcenter, var han ansat i Aalborg Kommune, hvor han havde ansvaret for at arrangere Danmarks tredjestørste byfestival. De erfaringer gør han nu brug af som en del af den gruppe, der er i gang med et for-projekt til det, der skal blive til Europæisk Folkemøde i Mariager i 2022. Foto: Frank Pedersen
Direktør for Mariager Saltcenter, Casper Hestbech, er med i gruppen, der arbejder på at etablere Europæisk Folkemøde i Mariager.

Mariager: I 2022 skal Mariager være værtsby for det, der indtil videre er "døbt" Europæisk Folkemøde.

Her skal politikere, ngo'er, virksomheder og mange andre fra hele Europa mødes for at udveksle erfaringer og blive inspireret indenfor fire temaer: politik, samfundsforhold, kultur og gastronomi.

Initiativet til at skabe et europæisk folkemøde i Mariager blev taget af to lokale ildsjæle: Casper Hedegaard, medlem af Mariagerfjord Kommunes byråd for Det radikale venstre, samt direktør og iværksætter Helle Fog.

Nu er direktør for Mariager Saltcenter, Casper Hestbech, også blevet en del af den gruppe, der som et for-projekt har til opgave at finde ud af, om det overhovedet kan lade sig gøre at arrangere Europæisk Folkemøde i Mariager og i hvilken form.

Casper Hestbech har tidligere været ansat i Aalborg Kommune, hvor han i flere år stod for at arrangere og koordinere det, han kalder Danmarks tredjestørste byfestival. Og det er netop på grund af disse erfaringer, at Mariagerfjord Kommune har beslutte at købe ham fri fra Mariager Saltcenter på halv tid i 2020.

- Det er efterhånden en del folkemøder rundt om i Danmark, men det er netop på grund af den europæiske vinkel, jeg har sagt ja til at være med i projektet, siger han.

Mindst 5000 om dagen

I oplægget til Europæisk Folkemøde anslås det, at der det første år som minimum dagligt vil være 5000 deltagere og gæster hver af de fire dage, folkemødet skal løbe over. Det svarer til, at Mariagers indbyggertal vil blive tredoblet under folkemødet.

- Det betyder, at et af de punkter, vi skal kigge på i for-projektet er overnatningsmuligheder, siger Casper Hestbech, der peger på, at nogle af de steder, der efter hans mening har folkemøder, der fungerer rigtig godt er møderne i de tre mindre byer: Hirtshals, Nykøbing Mors og Allinge.

- Det at lægge et folkemøde i et lille bysamfund med en herlighedsværdi - som Mariager - giver noget særligt. De nævnte tre steder er i udgangspunktet ikke er i stand til selv at huse alle deres deltagere, men det er en udfordring, de har løst alligevel, så det er jeg overbevist om at vi også kan i Mariager, siger han.

Annonce

Deltagere fra alle europæiske lande

Casper Hestbech understreger, at bare fordi det hedder Europæisk Folkemøde, så er det ikke lig med et EU-folkemøde. Det vil også være åbent for deltagere fra lande udenfor den europæiske union.

- Grundtanken med vores folkemøde er, at vi lykkes meget bedre, når vi taler sammen. Så det vi vil, er at samle hele Europa og give europæere mulighed for at tale sammen. Og deri ligger, at vi vil bringe politikerne tættere på borgerne og omvendt, siger han.

Et af de kritikpunkter der har været i forhold til det efterhånden veletablerede folkemøde på Bornholm er, at der er alt for få "almindelige folk" på folkemødet, at deltagerne for størstedelens vedkommende består af politikere og interesseorganisationer, som i forvejen er vant til at mødes.

- Vi er meget opmærksomme på, at det ikke må blive sådan her i Mariager. Derfor er vi allerede her i planlægningsfasen meget opmærksomme på den borgerinddragende proces, som et af grundfundaserne i vores arbejde og et element, der skal lykkes, for at Europæisk Folkemøde skal blive til noget, siger Casper Hestbech.

Annonce

Vil sikre lokal opbakning med borgermøder

Planen om Europæisk Folkemøde blev præsenteret på et nys afholdt borgermøde i Mariager i forbindelse med Mariagerfjord Kommunes udviklingsplan for byen.

- I den forbindelse var der nogle af de fremmødte, der havde bekymringer for, hvordan byen skal kunne klare, at der kommer så mange udefra til Mariager i de fire dage, folkemødet varer, men langt de fleste var positive i forhold til at trække sådan et arrangement hertil, siger Casper Hestbech.

- Og frem mod 2022 vil vi selv holde flere borgermøder om folkemødet, netop for at sikre den lokale opbakning blandt borgere og foreninger, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Udenrigsministeren åbner folkemødet i Mariager

Annonce
Annonce
Mariager Avis

De plyssede venner holder det årlige fætter- og kusinetræf hos Veteranbanen

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Mariager Avis

Mariager Fysioterapi er flyttet i nye lokaler med plads til holdtræning

Annonce