Annonce
Mariager Avis

Mariagers indbyggertal skal tredobles fire dage i 2022

Før Casper Hestbech blev direktør for Mariager Saltcenter, var han ansat i Aalborg Kommune, hvor han havde ansvaret for at arrangere Danmarks tredjestørste byfestival. De erfaringer gør han nu brug af som en del af den gruppe, der er i gang med et for-projekt til det, der skal blive til Europæisk Folkemøde i Mariager i 2022. Foto: Frank Pedersen
Direktør for Mariager Saltcenter, Casper Hestbech, er med i gruppen, der arbejder på at etablere Europæisk Folkemøde i Mariager.

Mariager: I 2022 skal Mariager være værtsby for det, der indtil videre er "døbt" Europæisk Folkemøde.

Her skal politikere, ngo'er, virksomheder og mange andre fra hele Europa mødes for at udveksle erfaringer og blive inspireret indenfor fire temaer: politik, samfundsforhold, kultur og gastronomi.

Initiativet til at skabe et europæisk folkemøde i Mariager blev taget af to lokale ildsjæle: Casper Hedegaard, medlem af Mariagerfjord Kommunes byråd for Det radikale venstre, samt direktør og iværksætter Helle Fog.

Nu er direktør for Mariager Saltcenter, Casper Hestbech, også blevet en del af den gruppe, der som et for-projekt har til opgave at finde ud af, om det overhovedet kan lade sig gøre at arrangere Europæisk Folkemøde i Mariager og i hvilken form.

Casper Hestbech har tidligere været ansat i Aalborg Kommune, hvor han i flere år stod for at arrangere og koordinere det, han kalder Danmarks tredjestørste byfestival. Og det er netop på grund af disse erfaringer, at Mariagerfjord Kommune har beslutte at købe ham fri fra Mariager Saltcenter på halv tid i 2020.

- Det er efterhånden en del folkemøder rundt om i Danmark, men det er netop på grund af den europæiske vinkel, jeg har sagt ja til at være med i projektet, siger han.

Mindst 5000 om dagen

I oplægget til Europæisk Folkemøde anslås det, at der det første år som minimum dagligt vil være 5000 deltagere og gæster hver af de fire dage, folkemødet skal løbe over. Det svarer til, at Mariagers indbyggertal vil blive tredoblet under folkemødet.

- Det betyder, at et af de punkter, vi skal kigge på i for-projektet er overnatningsmuligheder, siger Casper Hestbech, der peger på, at nogle af de steder, der efter hans mening har folkemøder, der fungerer rigtig godt er møderne i de tre mindre byer: Hirtshals, Nykøbing Mors og Allinge.

- Det at lægge et folkemøde i et lille bysamfund med en herlighedsværdi - som Mariager - giver noget særligt. De nævnte tre steder er i udgangspunktet ikke er i stand til selv at huse alle deres deltagere, men det er en udfordring, de har løst alligevel, så det er jeg overbevist om at vi også kan i Mariager, siger han.

Annonce

Deltagere fra alle europæiske lande

Casper Hestbech understreger, at bare fordi det hedder Europæisk Folkemøde, så er det ikke lig med et EU-folkemøde. Det vil også være åbent for deltagere fra lande udenfor den europæiske union.

- Grundtanken med vores folkemøde er, at vi lykkes meget bedre, når vi taler sammen. Så det vi vil, er at samle hele Europa og give europæere mulighed for at tale sammen. Og deri ligger, at vi vil bringe politikerne tættere på borgerne og omvendt, siger han.

Et af de kritikpunkter der har været i forhold til det efterhånden veletablerede folkemøde på Bornholm er, at der er alt for få "almindelige folk" på folkemødet, at deltagerne for størstedelens vedkommende består af politikere og interesseorganisationer, som i forvejen er vant til at mødes.

- Vi er meget opmærksomme på, at det ikke må blive sådan her i Mariager. Derfor er vi allerede her i planlægningsfasen meget opmærksomme på den borgerinddragende proces, som et af grundfundaserne i vores arbejde og et element, der skal lykkes, for at Europæisk Folkemøde skal blive til noget, siger Casper Hestbech.

Annonce

Vil sikre lokal opbakning med borgermøder

Planen om Europæisk Folkemøde blev præsenteret på et nys afholdt borgermøde i Mariager i forbindelse med Mariagerfjord Kommunes udviklingsplan for byen.

- I den forbindelse var der nogle af de fremmødte, der havde bekymringer for, hvordan byen skal kunne klare, at der kommer så mange udefra til Mariager i de fire dage, folkemødet varer, men langt de fleste var positive i forhold til at trække sådan et arrangement hertil, siger Casper Hestbech.

- Og frem mod 2022 vil vi selv holde flere borgermøder om folkemødet, netop for at sikre den lokale opbakning blandt borgere og foreninger, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Annonce