Annonce
Mariager Avis

Martin Christensen: Jeg føler, jeg har vundet hver gang, jeg krydser målstregen

Formand for Mariagerfjord Triathlon Klub, Martin Christensen, har dyrket triatlon siden, han var med til at etablere klubben i 2019. Han siger, at det ikke er en sport, der stiller de store krav til udstyr, gear og lir. "Med et par spedoos, løbesko og en cykel, kommer man rimelig langt", siger han, der stadig benytter den cykel, han begyndte på. Foto: Frank Pedersen
Formand for Mariagerfjord Triathlon Klub, Martin Christensen, kom ind i sporten fra sidelinjen, bogstavelig talt.

Mariager: Et helt triatlonrace består af 3,8 kilometer svømning efterfulgt af 180 kilometer cykling inden der sluttes af med et maratonløb. Et omfang der burde opfylde kriterierne for det der kan kaldes ekstremsport.

Formand for Mariagerfjord Triatlon Klub, Martin Christensen, er enig i at det er krævende at gennemføre et triatlonrace, men ekstremt vil han ikke kalde det.

- Jeg vil snare kalde triatlon for en udholdenhedssport, siger han med et smil og tilføjer, at for ham skal man op på to gange triatlon i træk, fire maratonløb oven i hinanden eller bjergbestigning, før han vil bruge ordet ekstrem.

Annonce

Klub med hyggen i højsædet

Martin Christensen beskriver Mariagerfjord Triathlon Klub som en lidt atypisk triatlonklub i forhold til de noget større naboklubber i Randers og Aalborg, da man i Mariagerfjord mest af alt er en hyggeklub.

- Vi er en lille og intim klub, hvor vi går meget op i, at det skal være sjovt og hyggeligt at dyrke triatlon. Der er selvfølgelig nogle af vores medlemmer, der prøver sig af i konkurrencer på både korte og lange triatlondistancer, men fællesskabet, samværet og hyggen er i højsædet, siger han.

Året igennem står klubben derfor for en del fællesarrangementer, der ikke nødvendigvis lugter så meget af triatlon og når der trænes svømning i svømmehallen i Hadsund, er en tur i saunaen under normale omstændigheder en obligatorisk del af træningsprogrammet.

- Sådan er det selvfølgelig ikke lige nu, hvor ingenting kan lade sig gøre, siger Martin Christensen med henvisning til corona og restriktionerne.


Vi er en lille og intim klub, hvor vi går meget op i, at det skal være sjovt og hyggeligt at dyrke triatlon. Der er selvfølgelig nogle af vores medlemmer, der prøver sig af i konkurrencer på både korte og lange triatlondistancer, men fællesskabet, samværet og hyggen er i højsædet.

Martin Christensen, formand for Mariagerfjord Triathlon Klub


Som alle andre var Mariagerfjord Triathlon Klub nødt til at suspendere træningen, da Danmark lukkede ned og den lange periode med nedlukninger har været særlig hård for klubben, netop fordi det sociale er så vigtig en del.

- Men nu ser det heldigvis ud til at vi snart kan begynde igen. Det glæder vi os til, selv om sæsonen er ved at være slut, ligesom vi glæder os til at kunne lave sociale arrangementer igen.

Annonce

Sund, sjov og varierende

Siden etablering af Mariagerfjord Triathlon Klub i 2013, har klubbens medlemstal konstant ligget på omkring 30, hvor det typiske medlem på både dame og herresiden er i alderen 40-45 år.

Selv om Mariagerfjord Triathlon Klub ikke satser på at være en eliteklub, har den medlemmer, der i deres aldersklasser blander sig i den danske elite med placeringer i top 3 og der er også danmarksmestre imellem.

- De fleste af vores medlemmer er dog motionister med hang og lyst til at prøve lidt mere end bare at holde formen ved lige, siger Martin Christensen og fortsætter:

- Triatlon er en forunderlig størrelse, der i bund og grund handler om at svømme og cykle en tur og så løbe til sidst. Men det at dyrke triatlon findes i alle afskygninger, for der er himmelvid forskel fra at bruge det som en motionsform og til at køre en fuld ironman.

Fordi triatlon indeholder både svømning, cykling og løb, fremhæver Martin Christensen triatlon som en fantastisk motionsform, der er både sund, sjov og varierende. Og det uanset om man ønsker at komme i form eller gerne vil vedligeholde den form, man har.

Annonce

Man bliver en lille smule egoistisk

Hvis man drømmer om at komme ind i sporten med henblik på at gøre en fuld distance, skal man være klar over, at det er et projekt, man giver sig i kast med. Et projekt som i de måneder eller det år, det tager at forberede sig til sådan et stævne kræver, at man er villig til at ændre på ting i sin hverdag og at der skal ofres nogle ting som eksempelvis de store traditionelle familiemiddage samt alkohol.

- Typisk er man i gang i 10 til 14 timer ved et fulddistance triatlonrace og det kræver lang tids forberedelse at træne sig op til at kunne gennemføre det, siger Martin Christensen.

Derimod er det ikke en sport, der stiller de store krav til udstyr, gear og lir.

- Med et par spedoos, løbesko og en cykel, kommer man rimelig langt, fortsætter han.

Martin Christensen tilføjer, at det også kræver en accept og forståelse fra ens bagland, hvis man vil træne sig op til et triatlonrace.

-

Man bliver en lille smule egoistisk i løbet af sådan et projekt, da der er nogle ting, der skal passes med den omfattende træningsmængde, der er nødvendig, siger han.

Annonce

Vil gerne have 20 medlemmer ekstra

Mariagerfjord Triathlon Klub blev dannet ud fra et ønske om at tilbyde triatlon til alle i Mariagerfjord området. Derfor har klubben fra begyndelsen ikke villet lade sig binde geografisk med et klubhus og i forhold til træningssted, har det også fra begyndelsen været prioriteret at lægge træning af de tre elementer forskellige steder i fjordområdet.

- Vi har dog måtte erkende, at det var for stort et setup i forhold til klubbens størrelse at lægge træningen tre forskellige steder i området, så nu svømmer og løber vi i Hadsund og når vi cykler, kører vi skiftevis ud fra Hadsund og Havnens Grill på Mariager Havn, siger Martin Christensen.

Som formand siger Martin Christensen, at Mariagerfjord Triathlon Klub stort set har det, som man gerne vil have det i forhold til faciliteter, men på medlemsfronten ser man gerne, at klubben vokser med yderligere 20 medlemmer.

- Vores trænere bruger en del tid på forberedelse og så er det altså sjovest, at der møder nogle folk op til træning. Det vil en medlemstilgang være med til at sikre, siger han.

Ambitionsniveauet er i den forbindelse blevet diskuteret i klubben flere gange, men ifølge Martin Christensen har man i klubben ikke ment, at vejen frem er at øge niveauet for på den måde at tiltrække flere ambitiøse atleter som medlemmer.

- I den klub vi har, vil vi hellere omfavne og beholde den brede, vi har, siger han.

Annonce

Kom ind fra sidelinjen

Martin Christensen har været formand for Mariagerfjord Triathlon Klub siden klubben blev etableret i 2013. Hans interesse for sporten kom bogstavelig fra sidelinjen, da hans første kontakt med triatlon var som tilskuer ved et stævne i Aarhus i 2011.

Indtil da havde han spillet håndbold gennem hele livet i fortrinsvis MIK samt dyrket løb et par år.

- Jeg blev så bidt af det jeg så, at jeg sagde til mig selv, at næste år ville jeg selv deltage. Og som sagt så gjort. Året efter deltog jeg i mit første triatlonstævne sammen med et par af de andre, der var med til at stifte klubben, fortæller Martin Christensen.

Var på trinnet lige under vandskræk

Der var imidlertid ét element, Martin Christensen skulle overvinde inden, han kunne fuldføre sit forsæt.

- Jeg var ikke decideret vandskræk, men jeg var på trinnet lige under, så det var skræmmende og frygtindgydende at skulle ud og svømme i Aarhus bugten. På dagen for stævnet havde jeg et håb om, at svømmedistancen ville blive afkortet, men det blev den ikke og jeg tror faktisk, at jeg var sidste mand op af vandet, fortæller han med et smil.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle svømme to kilometer, cykle 90 kilometer og afslutte med en løbetur på samme dag, men jeg gjorde det og det var en fed oplevelse med masser af endorfiner, der blev udløst, da jeg krydsede målstregen, fortsætter han.

Annonce

Sejr eller nederlag

Selv om han med tiden har fået styr på sin næsten-vandskræk og ligefrem er kommet til at kunne lide svømningen, bliver det aldrig den del, Martin Christensen bliver bedst til ved de triatlonstævner, som han efterhånden har gennemført en del af. Stævner hvor han uanset placeringen, hver gang har haft følelsen af at have vundet, når han er kommet i mål.

"Uanset min placering har jeg følelsen af at have vundet, hver gang jeg har krydset målstregen", siger Martin Christensen. Privatfoto

Han har også oplevet følelsen af nederlag, når han ikke har kunnet fuldføre.

- Ved en af de gange jeg udgik, manglede jeg bare at løbe et halvt maraton og det var svært at indse, at jeg ikke kunne gennemføre, siger han.

Annonce

Motion og naturoplevelse

Martin Christensen fortæller, at han som triatlet flere gange har erfaret, at han kan mere end han troede. Som eksempel nævner han et triatlonstævne i København, hvor han under cykelturen kunne mærke, at han begyndte at få problemer i benene og da han skulle ud på løbsdistancen, kunne han knap nok rette benene helt ud.

- Der var jeg meget tæt på at give op og udgå, men jeg kæmpede mig i gang og fuldførte, så selv om det ikke blev til den tid, jeg havde håbet på, er det den af mine oplevelser med triatlon, der står stærkest, siger han.

For Martin Christensen er der ingen tvivl om at indenfor triatlon, er løb hans favoritdisciplin.

- Jeg elsker at løbe. Det er sådan en dejlig og hurtig måde at få formen holdt ved lige. Desuden har det en næsten meditativ og afslappende effekt at komme ud at løbe. Jeg løber rigtig meget i skov, fordi det er skånsomt for kroppen og samtidig får jeg en god naturoplevelse, siger han.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tegn på at du kan have rotter

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce