Annonce
Mariager Avis

Menighedsleder og præst ved Mariagerfjord Frikirke, Henrik Kaas: Som ni-årig mødte jeg Gud

Som ni-årig havde Henrik Kaas oplevelsen af at møde Gud. Foto: Frank Pedersen
Første gang Henrik Kaas mødte Gud, var det i en alder af kun ni år. Som præst i Mariagerfjord Frikirke har han oplevet mange andre, der har haft lignende oplevelser. - Det er noget af det, der motiverer mig allermest ved at være præst, fordi jeg kan se, det gør noget i folks liv, siger han.
Annonce

Mariager: I 2004 blev Henrik Kaas ansat som menighedsleder og præst ved Mariagerfjord Frikirke. Stillingen indebar, at han flyttede fra Aalborg Øst til Mariager sammen med sin kone, Maj-Brit Kaas, og deres to børn, der dengang var 9 og 11 år.

- Jeg kan huske, at vi med det samme fik en oplevelse af at være flyttet til et sted med tryghed omgivet af smuk natur, fortæller han.

Mens de har boet i Mariager, er familien vokset. De seneste 13 år har den nemlig også omfattet to plejebørn, hvoraf den yngste på nu 20 år er den sidste af børnene, der stadig bor i hjemmet i Mariager.

- Det har været fantastisk for min kone og mig at kunne gøre noget for nogle børn, der har haft en helt anden opvækst. Det har selvfølgelig fyldt rigtig meget, men har absolut også været en stor glæde at lære at være familie for flere end bare lige sig selv, siger Henrik Kaas, der siger, at han elsker det engelske ord extended family, hvor man har et lidt udvidet familieforhold.

- Hvor man ikke bare nødvendigvis tænker på sine allernærmeste, men også kan udvide familien med dem, der ikke har, siger han.

Annonce

Mødte Gud som barn

Selv er Henrik Kaas vokset op i en kristen familie i Rønne på Bornholm, hvor forældrene kom i den lokale baptistkirke.

En af de ting, der adskiller baptistkirken fra den danske folkekirke, er, at man ikke har barnedåb. Indenfor baptistkirken lader man sig nemlig først døbe, når man har haft en personlig erkendelse af Jesus.

Henrik Kaas fortæller, at han blev døbt som ni-årig, hvilket er en usædvanlig ung alder i en baptistkirke.

- Jeg havde meget tidligt en personlig gudsoplevelse, som kan undre mig, når jeg i dag tænker på, at jeg kun var ni år, da jeg oplevede, at Gud er virkelig. Jeg oplevede et møde med Guds kærlighed, og at Gud havde en plan for mit liv, fortæller Henrik Kaas.

Selv om Henrik Kaas for nylig fyldte 55 år, bliver han stadig tydelig berørt, når han genkalder sig fornemmelsen fra barndommens oplevelse. Han ønsker dog ikke at blive konkret om sin oplevelse. Det er den for personlig til.

- Jeg kan sige, at det var en oplevelse, hvor jeg følte, at jeg kom til Gud – mere end til kirken. At den Gud, ham sagde jeg ja til at ville leve mit liv sammen med. Det lyder som store ord, men det var det, jeg mente, selv om jeg var meget ung, siger Henrik Kaas.

Han fortæller, at han mange gange siden har oplevet følelsen af, at Gud er der, og af hans nærvær.

- Hver gang er det en følelse af en stor kærlig gud, der vil mig det godt, siger Henrik Kaas.

Han tilføjer, at han efterfølgende har oplevet mange andre mennesker opleve noget af det samme.

- Det er noget af det, der motiverer mig allermest ved at være præst, fordi jeg kan se, det gør noget i folks liv. Mødet med Gud forandrer folks liv.

Annonce

Troen er vigtigere end kirken

Henrik Kaas er uddannet præst fra baptisternes teologiske seminarium i Tølløse, og han har i tidens løb været med til opstarten af nye kirker i Taastrup, Albertslund og Aalborg Øst. Kirker, der alle er tilsluttet baptistkirkerne i Danmark.


Det var en oplevelse, hvor jeg følte, at jeg kom til Gud – mere end til kirken. At den Gud, ham sagde jeg ja til at ville leve mit liv sammen med. Det lyder som store ord, men det var det, jeg mente, selv om jeg var meget ung.

Henrik Kaas


At han nu er menighedsleder og præst i Mariager i en kirke, der har sit udspring i pinsekirken, opfatter Henrik Kaas ikke som den store omvæltning.

- Jeg har altid været lidt ligeglad med, hvilket kirkesamfund den kirke, jeg er i, tilhører. Det afgørende er ikke, om vi står i en baptistkirke, en pinsekirke eller en folkekirke. Det, der betyder noget, er troen på Gud, og at menneskene i kirken har en personlig tro på Gud, siger han.

Annonce

Den fantastiske fjord

I de 16 år der er gået, siden Henrik Kaas flyttede til Mariager, er der især ét område, der gennem årene er blevet hans favoritsted i købstaden.

- Vi er så privilegerede, at vi bor i bor i Rinddalen med udsigt over Mariager Fjord. To minutters gang så står jeg ved fjordkanten, og jeg elsker at gå ture ved fjorden. Jeg holder også meget af at trække i waders og gå ned til fjorden for at fiske, det er desværre blevet til alt for få fisketure de seneste par år. Mariager Fjord er det smukkeste natur, jeg kender, siger Henrik Kaas.

Han fremhæver generelt naturen i Mariager med nærmeste omegn som et af de største plusser, der er ved at bo i den gamle købstad i forhold til de større byer, han tidligere har boet i.

- Det har været fantastisk at komme til Mariager, så jeg kan godt undre mig over, at vi ikke har et stigende indbyggertal i byen med al den med fantastiske natur, vi har, siger han.

Noget af det, der ifølge Henrik Kaas skal til for at trække børnefamilier til Mariager og udvikle byen, er, at der skal foregå noget for byens børn, teenagere og unge.

- Her tænker jeg ikke kun på det, vi kan lave i Mariagerfjord Frikirke. Det er absolut også nødvendigt i forhold til de sports- og fritidsaktiviteter, der er andre steder i byen. Det har der været for lidt af, lyder det konstaterende fra Henrik Kaas.

- Der, hvor man har valgt at gøre ting sammen som by, har det kunnet lade sig gøre. Det tror jeg også kan lade sig gøre fremadrettet, derfor er jeg meget glad for de ildsjæle i Mariager, der går forrest. Dem synes jeg, vi skal give en stor tak til, fortsætter han.

Annonce

Fra maratonløb til golf

Indtil et dårligt knæ satte en stopper for det, var Henrik Kaas en ivrig løber både alene ved fjorden og som medlem af klubben MariagerLøberne. Han har desuden deltaget i flere maratonløb.

- Jeg har aldrig kunnet løbe særligt hurtigt, derfor valgte jeg at løbe langt, siger han om grunden til, at han i en periode på 15 år løb ti maratonløb.

- For mig var det at løbe enormt afstressende. Hvis jeg i en periode var optaget af svære problematikker, eller der var udfordrende ting, kunne jeg slappe af, mens jeg løb. For mig var det at løbe en god måde at få renset tankerne, siger Henrik Kaas.

Han fortæller, at nu hvor han ikke længere kan løbe så meget som en kilometer på grund af det dårlige knæ, er han det seneste års tid begyndt at spille golf på det, han kalder Danmarks smukkeste golfbane, Mariagerfjord Golfklub.

- Jeg er ikke særlig god til golf, men jeg kommer ud og har det der frirum, hvor telefonen er slukket. Så nu er det på golfbanen, at jeg får luftet og klaret tankerne, siger Henrik Kaas.

Annonce

En Brøndby-fan i Mariager

Henrik Kaas holder også meget af at være tilskuer til sport. Her er det især fodbold, der trækker ham hen foran tv-skærmen.


Jeg elsker fodbold. Jeg har boet i Brøndby og er Brøndby-fan… Det er ikke populært her i byen, det ved jeg godt.

Henrik Kaas


- Jeg elsker fodbold. Jeg har boet i Brøndby og er Brøndby-fan… Det er ikke populært her i byen, det ved jeg godt, afbryder Henrik Kaas sig selv og griner lidt, da han indser, hvad det er, han er ved at rode sig ud i.

Og det er ikke kun foran tv’et, at Henrik Kaas har fulgt sit favorithold.

I flere år var det en tradition, at han som minimum tog til én af Brøndbys udekampe i Jylland, hvor han altid stod blandt de hardcore Brøndby-supportere. Det var dog ikke alt, der blev ytret i den gruppering, han selv tog aktivt del i.

- Der er ikke noget af det, jeg har sagt på stadion, jeg ikke kan stå inde for. Men der var da nogle af sangene, jeg valgte ikke at synge med på.

- Årh, det her bliver jeg ikke populær på blandt nogle af kirkens ældre medlemmer... Men ok, jeg er jo menneske, siger Henrik Kaas med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce