Annonce
Mariager Avis

Mere fiber undervejs i Mariagerfjord Kommune

Er din internetforbindelse til at falde i søvn over, har du nu mulighed at søge om at få del i statens bredbåndspulje på 100 millioner kroner. Arkivfoto: Mette Mørk/Scanpix
Er din internetforbindelse umådelig langsom, kan du nu søge om at få tilskud fra den statslige bredbåndspulje på 100 millioner kroner. Går du sammen med naboer, der står i samme situation, stiger chancen for at få del i puljen.

Mariagerfjord: Mange borgere synes stadigvæk, at udrulningen af den digitale infrastruktur går alt for langsomt. En udfordring der er blev meget synlig i hele coronaperioden, hvor tusindvis af danskere blev tvunget til at arbejde eller blive undervist fra deres hjemadresse.

Større chance ved at gå sammen

Cirka 1000 adresser i Mariagerfjord Kommune her nu mulighed for at søge økonomisk støtte til en bedre internetforbindelse, idet den danske stat har udbudt en ny bredbåndspulje på i alt 100 millioner kroner – ganske vist til fordeling i hele landet.

- Det er et skridt på vejen, fastslår Mariagerfjord Kommunens konsulent på området, Jens Lykke, som står klar til at hjælpe de borgere, der lokalt vil tage et initiativ til at lave et projekt.

Det er dog en forudsætter, at man har en internethastighed på under 10 mbit for at komme i betragtning. Desuden skal man slå sig sammen med naboer, der har samme udfordring for at have en chance for at blive blandt de udvalgte, der får del i puljen, da der gives point for antal adresser, der tilslutter sig hvert projekt, jo flere point des større er chancen for at komme i betragtning.

Jens Lykke fortæller, at selv om det nu er sjette år, at det er muligt at søge om støtte til bedre internetforbindelse, er problemet stadig relativt stort i Mariagerfjord Kommune.

- Som landkommune er det et vilkår, at mange af de adresser, der har dårlig internetforbindelse ligger med stor afstand og meget spredt rundt omkring i det åbne land. Det betyder, at det er meget omkostnings tungt at få dem med på vognen, når der skal skabes gode forbindelser med fibernet, siger han.

Annonce

Får brev fra kommunen

Mariagerfjord Kommune vil i løbet af den kommende uge skrive rundt til alle, der er berettiget til at få fingre i puljemidlerne. Det sker i håb om, at folk vil gå sammen i lokale projektgrupper.

- Opgaven er overskuelig, men kræver lige, at man får underskrevne fuldmagter i hus, og er villig til at investere 4000 kroner per adresse, siger Jens Lykke.

Han tilføjer, at de 4000 kroner skal ses i sammenhæng med, at det kan koste op mod 40.000 kroner at etablere fibernet i jorden de steder, hvor udfordringerne er vanskeligst. Udover selvfinansiereingen på 4000 kroner supplerer kommunen, derfor med et tilskud, og resten finansieres af teleudbyderen og statslige puljemidler, såfremt projektet opnår de nødvendige point.

Annonce

Frist til 27. september

Sidste år fik fem ud af 18 ansøgende projekter i Mariagerfjord Kommune del i bredbåndspuljen. De fem projekter omfattede fra 12 til 50 husstande.

Fristen for at udarbejde et projekt og søge om at få del i puljen på de 100 millioner kroner er 27. september. Svaret på ansøgningerne sendes ud inden jul, hvorefter teleudbyderene har hele 2022 til at udfører fiberudrulningen og tilslutningen til de enkelte husstande, der vil kunne glæde sig over at hastigheden vil være øget fra under 10 mb til 1000 mb.

- Hvis man benytter sin internetforbindelse til eksempelvis at downloade eller se tv, vil det føles som at få adgang til en digital motorvej, siger Jens Lykke.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen hammer Sørensen ejer fem udlejningsejendomme og den fædrene gård

Mariager Avis

Spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jørgen Hammer Sørensen: Byrådsarbejde er som en boksekamp

Mariager Avis

Jens-Henrik Kirks favoritsted i hjemmet er køkkenet: Jeg elsker at lave mad

Mariager Avis

For den konservative spidskandidat i Mariagerfjord Kommune, Jens-Henrik Kirk, kommer renovering af Mariager Skole før alt andet

Mariager Avis

170 hektar solcellepark med fire meter høje paneler skal etableres i Handest Hede

Mariager Avis

Lyst til debat: Over 3.000 besøgende til EU-dagen i Mariager

Mariager Avis

Opsplitning af parti ryster ikke venstreborgmester: - Vi arbejder som om, intet har ændret sig på Christiansborg

Mariager Avis

Der gøres klar til stort rykind ved EU-dagen på Mariager Havn

Mariager Avis

Leif Skaarup: Jeg vil det brede samarbejde

Mariager Avis

Tager på jagt med 10 kilo dynamit

Mariager Avis

Årets sidste åbningsdag for Café Færgestedet

Mariager Avis

Sødisbakke Festival 2021 afholdes i en light-udgave

Mariager Avis

Video: International garagerock skabes i en gammel stald ved Hem

Mariager Avis

Kør gratis med veterantog hele dagen

Mariager Avis

Grimme skibe bliver forvist fra havnen: Nu skal skibene fremme et attraktivt havnemiljø

Mariager Avis

Få indflydelse på Mariagerfjord Kommunes budget

Mariager Avis

Huxi Bach laver EU-satire ved debat-dag i Mariager

Mariager Avis

Centralkøkken har fokus på økologi og hjemmelavet mad

Annonce