Annonce
Mariager Avis

Nørhald Egnsarkiv passerer det første halve århundrede

Formanden for Nørhald Egnsarkiv, Henning Rasmussen, ved nogle af de mange hyldemeter arkivalier, som arkivet gemmer på. Foto: Niels Bo Mandrup
Men foreløbig er der ingen planer om at fejre jubilæet.

Gjerlev: Med tusindvis af gamle fotos, dokumenter, breve, foreningsprotokoller, dokumenter og andre historiske materialer i gemmerne har Nørhald Ensarkiv, der i dag har til huse i Aktivitetshuset i Gjerlev, den tidligere Gjerlev-Enslev Skole, udviklet sig til at være en sand guldgrube for slægsforskere og andre med interesse for og appetit på viden om fortiden i det område, der i 1970 blev til den daværende Nørhald Kommune.

I næste uge er det ligeledes 50 år siden, at første grundsten til arkivet, som det kendes i dag, blev lagt.

19. maj 1970 havde en kreds af historisk interesserede Nørhald-borgere, med lærer Peter Østergaard, Mellerup, i spidsen, indkaldt til til møde på Øster Tørslev Kro med henblik på at stifte Nørhald Egns-Historiske Selskab. 15 personer deltog i mødet.

- Vi havde jo tænkt, at vi skulle markere dagen, men det er er helt droppet. Vi har ingen planer lige nu, fortæller den nuværende formand for Nørhald Egnsarkiv, Henning Rasmussen, Øster Tørslev, og henviser til corona-situationen.

Som på en bedre kontorarbejdsplads sidder de frivillige arkivmedarbejdere ved hver sin computer. Til venstre Alis Skjødt Nielsen, bag søjlen Karin Greve Brøndberg og til højre Jenny Hedegaard Brint-Nielsen. Med ryggen til er det formand Henning Rasmussen. Foto: Niels Bo Mandrup

Corona-lukket

Corona-krisen har også sat en midlertidig stopper for den ugentlige åbningsdag på arkivet. Åbningsdagen - torsdagen - er samtidig "arbejdsdag" for arkivets stab af frivillige, der først og fremmest tæller den siddende bestyrelse.

De frivillige har delt opgaverne på arkivet mellem sig. Eksempelvis er der et par stykker, der koncentrerer sig om at registrere arkivalier - så man kan finde igen, hvad der ligger i gemmerne. Alt er flyttet fra et system til et andet, så man nu fra en hvilken som helst computer i verden kan se, hvad der gemmer sig i arkivet i Gjerlev, bare man har en internetforbindelse.

I Nørhald Egsarkiv er der et par hundrede hyldemeter med materiale fra gamle dage, og ifølge Henning Rasmussen er man oppe på omkring 7000 registreringer.

Men selve materialet kan man ikke se på nettet. Skal man have fat i det, må man møde op i Gjerlev - eller kontakte arkivet og bede om at få tilsendt kopi af materialet i en mail. Og sådanne opgaver - mailkorrespondancer, foreningens facebookside og hjemmeside, efterlysninger m. v. - er der andre blandt de frivillige, der tager sig af. Desuden er der økonomi, medlemsregistrering, foreningens årsskrift og meget andet at tage vare på.

- Vi tager jo gerne stadig imod nye materialer, understreger Henning Rasmussen.

- Ja, smid endelig ikke noget væk, opfordrer et andet bestyrelsesmedlem, Karin Greve Brøndberg, Gjerlev.

Eksempelvis modtager arkivet gerne gamle billeder fra lokalområdet - allerhelst med navne på. Derimod siger man pænt "nej tak" til udstillingseffekter. Dem er der ikke plads til.

I bestyrelsen sidder i jubilæumsåret desuden Alis Skjødt Nielsen, Spentrup, Jenny Hedegaard Brint-Nielsen, Stevnstrup, Marianne Villum Møller, Svend Erik Overvad, Gjerlev, og Lillian Hedegaard Jensen, Mellerup.

Annonce

Mange år i Tvede

De første mange år havde Nørhald Egnsarkiv til huse på det daværende kommunekontor i Tvede, og helt fra starten var det lykkedes at opnå et tilskud fra Nørhald Kommune på 2000 kroner om året til foreningens aktiviteter. Året efter blev beløbet hævet til 5000 kroner - udbetalt i fire rater kvartalsvist. Først havde foreningen et lokale til rådighed på kommunekontoret, hvorefter arkivet fra 1975 rykkede ind i en kælder under kommunekontoret. I 1986 rykkede arkivet til andre og nyere kælderlokaler, efter at man fik stadig flere arkivalier indleveret.

Udover at indsamle og registrere arkivalierne har Nørhald Egnsarkiv også holdt eller deltaget i mange offentlige møder og foredrag - frem til 1985 er det opgjort, at foreningen medvirkede i 227 møder med ialt 12.000 deltagere.

Efter at Nørhald Kommune blev en del af Randers Kommune, blev det gamle kommunekontor solgt. I en periode boede arkivet til leje hos den nye ejer, men for to år siden rykke arkivet og alt dets habengut til den nedlagte Gjerlev-Enslev Skole, hvor arkivet nu har fået lokaler i stueplan. Her er cirka samme areal til rådighed, som der var i kælderen i Tvede.

- Men det føles, som om vi har mere plads her, synes arkivfolkene, der også har oplevet, at der kommer flere gæster her end i Tvede.

- Det er mund til mund-metoden, der gør sig gældende.

Når landet ikke hærges af corona, mødes arkivfolkene hver torsdag på arkivet, hvor der også er åbent for offentligheden.

- Så har vi madpakke med til frokost, og vi skiftes til at have kage med til eftermiddagskaffen, forklarer formanden.

Og så sidder de frivillige ellers ved hver sin computer og arbejder. Ind imellem er der dyb stilhed, til andre tider går snakken på kryds og tværs.

I økonomisk forstand er driften baseret på tilskud fra Randers Kommune og på kontingent fra medlemmerne. Desuden har Egnsarkivet gentagne gange modtaget fondsstøtte til konkrete, større investeringer.

Annonce
Mariager Avis

Tyveri fra veteranjernbanen: - Vi regner med, at de har været flere om det, for den er stor og tung

Annonce
Mariager Avis

Inger Støjberg inviterer til stor fest på lokalt slot: - Der er rigtig gang i kagebageriet

Annonce
Mariager Avis

Da Thomas drejede nøglen blev bilen omspændt af flammer: 38-års ejerskab af en Triumph TR6 fik en brat afslutning

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Annonce