Annonce
Mariager Avis

Naturpleje giver prima oksekød

Kjeld Bernhard Nielsen (t. v.), Christian Andresen og Per Bracher er alle medlemmer af bestyrelsen for Mosely Kogræsserforening, Mariager, og er klar til at tage imod  nye medlemmer af foreningen.  Foto: Niels Bo Mandrup
Kogræsserforening vil gerne have flere medlemmer for at kunne have dyr nok til at pleje naturen omkring Mosely syd for Mariager.

Mariager: Det er et helt fantastisk sted. Biodiversiteten er i top. Man finder næppe et område med lige så stor biodiversitet som her. Her er sø og mose, overdrev og eng, egeskov og bøgeskov. Det er helt forrygende.

Det siger formanden for Mosely Kogræsserforening, Kjeld Bernhard Nielsen, Mariager, om stedet, hvor foreningen igen i år sender kvier på græs med henblik på slagtning i efteråret.

Foreningen har påtaget sig at vedligeholde en væsentlig del af de arealer, som tilhører Mosely, omkring en halv snes hektar skal græsses af for at undgå, at området springer i skov. Systemet er da, at foreningen køber et antal kvier, gerne op til 10-12 stykker, som skal afgræsse arealet. Til efteråret slagtes dyrene, og kødet fordeles i portioner á 60-70 kilo blandt de medlemmer, der har tegnet sig. Det koster i år 3550 kroner at være med. Udover beløbet forpligter medlemmerne sig til at deltage i tilsynet med dyrene hen over sæsonen, der strækker sig fra omring 1. maj til 1. november.


Det er vigtigt for os, at kvierne er vant til mennesker. At de ikke bliver bange eller skræmte. Og de bliver jo vant til mennesker, når der kommer nogle hver dag.

Kjeld Bernhard Nielsen, formand for Mosely Kogræsserforening


- Det betyder, at man i runde tal skal kigge til dyrene én gang om måneden, forklarer foreningens sekretær, Christian Andresen.

Annonce

Dagligt tilsyn

Ved sæsonens begyndelse får man udleveret en kalender, hvoraf det fremgår, hvornår man har vagt. Og skulle man blive forhindret, bytter man med en anden på listen.

- Der er fire ting, der skal tjekkes, fortæller foreningens PR-mand, Per Bracher:

- For det første skal man tjekke, at dyrene har det godt. Så skal man se efter, at de har vand, at hegnet er i orden, og at der er strøm i hegnet.

Mosely lidt uden for Mariager er ren idyl. Foto: Niels Bo Mandrup

Hegnet tjekkes ved en simpel visuel kontrol: Man går simpelthen turen rundt langs hele indhegningen for at sikre sig, at hegnet er intakt. At der ikke eksempelvis er fadet en gren ned over ståltråden, eller at den ikke ligger hen ad jorden, fordi en flok kronvildt har passeret marken.

- Det er også sket, at nogen har glemt at lukke en låge til indhegningen, tilføjer Christian Andresen.

Turen rundt langs hegnet er en oplevelse i sig selv. Den er på lidt over et par kilometer og kan tilbagelægges på en halv time til tre kvarter.

- Hvis man vil, kan man hver måned samle til en snaps af forskellige urter eller plukke sig nogle bær, siger Christian Andresen.

Når man har været ruten rundt og konstateret, at alt er i skønneste orden, noterer man i en logbog, der er gemt på stedet, at man har været der. Og er der et eller andet i vejen, er der en telefonliste, så man kan kontakte formanden eller et af de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

Annonce

Fredelige dyr

Mosely er et populært sted, hvor mange sætter pris på at komme. Der er adgang for alle, også til indhegningen, hvor kvierne går.

- Derfor skal vi have nogle dyr, der er fredelige, understreger Kjeld Bernhard Nielsen.

Af den grund har kogræsserforeningen helt bevidst fravalgt tyre.

- Så vi skal kun have kvier. Limousine-kvier. Det plejer at fungere. For folk skal kunne gå gennem området uden at være nervøse, forklarer han.

- Det er vigtigt for os, at kvierne er vant til mennesker. At de ikke bliver bange eller skræmte. Og de bliver jo vant til mennesker, når der kommer nogle hver dag, understreger han.

Foreningen har gennem flere år fået leveret sine dyr fra en lokal landmand, Poul Martin Petersen i Hem. Kvierne har, fra de er nyfødte, gået med deres mødre på arealer ved Kastbjerg Å. De kommer på stald om vinteren, og efter den første vinter kommer de så til Mosely.

- Så de er cirka halvandet år gamle, når de bliver slagtet, forklarer Christian Andresen.

Dyrene er ikke økologisk opdrættede, men på Mosely bliver der hverken brugt handelsgødning eller kemikalier.

- Så dyrene belaster ikke miljøet. De spiser det, der er, påpeger Kjeld Bernhard Nielsen.

- Selvfølgelig bøvser de ligesom alle andre køer. Til gengæld skal vi ikke køre med traktor og brænde dieselolie af for at slå området. Det klarer dyrene. Så ja, der kommer noget CO2 og noget metangas ud af kvierne, men hvis du gør regningen op, tænker jeg ikke, at der er den store forskel, siger Christian Andresen.

Kogræsserforeningen plejer hvert år at reservere en del af arealet til, at der skal laves et slæt wrapgræs, som efterfølgende sælges til fordel for Mosely.

- Vi tilfører jo ikke jorden noget kvælstof. Vi udpiner jorden ganske langsomt, og så får man efterhånden de der vilde planter, som man ikke ser ret mange steder, forklarer Kjeld Bernhard Nielsen.

Annonce

Kødet en sidegevinst

Som de tre bestyrelsesmedlemmer ser det, er det naturplejen, der er det væsentligst ved kogræsserforeningens virksomhed, mens kødet, der er resultat af indsatsen, er en velkommen sidegevinst.

- Og det er godt, understreger de.

- Du kan både smage det og dufte det, erklærer Per Bracher.

Dyrene slagtes på Onsild Slagtehus, og kødet kommer retur til medlemmerne enten standardparteret eller luksusparteret efter ønske.

- Og så kan det være lidt af en udfordring, når vi nu gerne vil have nogle yngre familier med som medlemmer, at de hellere lige vil tage en pose hakket oksekød op af fryseren frem for at stå med ossobuco og bov eller tværreb. Men det kan være, at vi skal snakke med slagteren, om der er mulighed for at hakke noget mere af kødet, smiler Kjeld Bernhard Nielsen.

Med luksusparteringen får man en masse, hvor stegene er snørede, bøfferne er udskåret, skært kød er skåret i tern og så videre, så det er klart til at lægge i fryseren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Stine Bosse er valgt til formand for bestyrelsen bag Festival of Europe: Mariager passer perfekt til et europæisk folkemøde

Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce