Annonce
Mariager Avis

Ny direktør må undvære sin bedste legekammerat: Her er hans plan for fremtidens saltcenter

Selv om man med Leif Skaarups ord ikke skal forvente en revolution, når han sætter sig i direktørstolen 1. april, har han og bestyrelsen alligevel planer om gennemgribende forandringer i Mariager Saltcenter. En ny bygning skal være ramme om et moderne Dødehavs-saltbad. De kvadratmeter det nuværende utidssvarende saltvandsbassin optager vil dermed blive frigivet til at skabe et fleksibelt rum og faciliteter, der betyder, at saltcentret kan fungere som et kulturelt samlingssted for Mariager og dermed få en større rolle for lokalbefolkningen. Den samlede pris anslås at blive på omkring 17 millioner kroner Foto: Frank Pedersen
Mariager Saltcenters nye direktør, Leif Skaarup, har planer om at bygge et nyt Dødehavs-saltbad og gøre saltcentret til Mariagers kulturelle samlingssted.

Mariager: 1. april tiltræder Leif Skaarup stillingen som ny direktør for Mariager Saltcenter på Mariager Havn.

Selv om stillingen er ny, er Mariager Saltcenter langt fra et nyt bekendtskab for Leif Skaarup. Han har nemlig tidligere været formand for saltcentrets bestyrelse, en post han forlod da han blev ansat som leder af Fonden Hedehusets beskæftigelsesafdeling, der de seneste to og et halvt år med Leif Skaarup i spidsen har været forpagter af Café Salt i saltcentret.

- Før jeg kom til som bestyrelsesformand, var saltcentrets økonomi primært bundet op på at sælge salt, hvilket vil sige, at biproduktet var hovedformålet. I den økonomiske rednings- og genopretningsplan jeg som ny formand var med til at iværksætte i 2019, skiftede vi retning til i stedet at fokusere på, hvad det er, saltcentret skal være kendt for, fortæller Leif Skaarup.

Annonce

Gode legekammerater

Den retning blev videreført efter, Leif Skaarup trådte ud af bestyrelsen og nu, hvor han er blevet saltcentrets direktør, har han tænkt sig at fortsætte i samme spor.

- Så man skal ikke forvente en revolution, når jeg sætter mig i direktørstolen, siger Leif Skaarup.

Gennem de år hvor Leif Skaarup har været i spidsen for Café Salt, har han haft et godt samarbejde med den nu snart forhenværende direktør for saltcentret, Casper Hestbech.

- Det har været kendt og tydeligt for alle, at Casper og jeg har været gode til at lege sammen og finde på kreative løsninger, der er kommet både Mariager Saltcenter og Café Salt til gode, siger Leif Skaarup.

Han tilføjer, at deres samarbejde om saltcentrets udvikling vil fortsætte bare i nye roller, idet Casper Hestbech ved sin afgang indtræder i Mariager Saltcenters bestyrelse.

- Så den største omvæltning for mig som ny direktør bliver, at min bedste legekammerat ikke længere er en del af den daglige drift her i huset, siger Leif Skaarup.

Annonce

Det begyndte på en køretur i 2017

Leif Skaarups årelange nære tilknytning til Mariager Saltcenter tog sin begyndelse, da han en dag efter kommunalvalget i 2017 på en køretur kom forbi saltcentret.

- Jeg tænkte, at den her bygning på havnen i Mariager, måtte vi simpelthen kunne få noget mere ud af, for det kunne ikke passe, at den ikke kunne blive til noget mere, fortæller han.

Som et led i konstitueringen af Mariagerfjord byråd gik Leif Skaarup derfor målrettet efter at blive udpeget til Mariager Saltcenters bestyrelse.

- Jeg synes, det er helt fantastisk hernede. Det er et fantastisk område, der rummer fantastiske muligheder, siger han.

- Den rejse jeg siden har været med på med genrejsning af økonomien og etablering af det saltcenter, vi ser i dag, har betydet, at saltcentret er blevet som mit lille barn. At opleve at saltcentret er gået fra at have været lidt i glemslen i Mariager til nu at være et centrum i byen gør, at det er en tur, jeg gerne vil fortsætte på, angiver Leif Skaarup som årsagen til, at han har så svært ved at give slip på Mariager Saltcenter.

Annonce

Visionen er et kulturelt samlingssted for Mariager

Når Leif Skaarup siger, at han ikke kommer til at stå i spidsen for en revolution i Mariager Saltcenter, er det på ingen måde det samme som, at der med ham ved roret ikke vil ske forandringer.

Tværtimod vil han i et tæt samarbejde med bestyrelsen arbejde på at gennemføre en gennemgribende fornyelse af saltcentret, der blandt andet omfatter opførelse af en ny bygning i tilknytning til den eksisterende på området mod kajakklubben. En bygning der skal være rammen om et helt nyt Dødehavs-saltbad.

De kvadratmeter det nuværende utidssvarende saltvandsbassin optager vil dermed blive frigivet til at skabe et fleksibelt rum og faciliteter, der betyder, at saltcentret kan fungere som et kulturelt samlingssted for Mariager og dermed få en større rolle for lokalbefolkningen.

For Leif Skaarup har indholdsdelen i et sådant kulturelt samlingssted ikke den store betydning.

- For mig er det ligegyldigt, om det er foreninger, der låner vores lokaler på førstesalen, eller om det er musikarrangementer, foredrag eller noget fjerde, der afholdes i det nye fleksible rum. Det væsentlige er, at saltcentret får en betydning og relevans som en aktiv bygning for de mange, der bor i lokalområdet. Det har det ikke, hvis det bare er et sted, man går forbi, siger han.

Annonce

Skal finde 17 millioner kroner

Leif Skaarup anslår, at den samlede pris for de nye planer for Mariager Saltcenter bliver på omkring 17 millioner kroner. Der er ingen tvivl om, at sporene fra tidligere tiders skrantende økonomi spøger. Han understreger derfor, at finansieringen af planerne skal være på plads inden, de føres ud i livet.

- Det må for alt i verden ikke resultere i, at vi forgælder os eller i værste fald går konkurs inden, vi når frem til målet. Derfor er vi allerede godt i gang med at søge funding og samarbejdspartnere til finansiering af projektet, siger han og tilføjer, at det er hans og bestyrelsens overbevisning, at projektet er så godt, at man nok skal finde de penge, der skal til.

- Vi har derfor en klar forventning om, at det nye Dødehavs-saltbad kan komme i jorden indenfor det kommende halvandet år, siger Leif Skaarup.

Leif Skaarup har svært ved at pege på sit favoritsted i Mariager Saltcenter. Presset til at skulle vælge peger han på det nyetablerede mødelokale på første sal.

Umiddelbart syner det ikke af meget med sin plads til otte omkring bordet, men det nye mødelokale på første sal er Leif Skaarups favoritsted i Mariager Saltcenter, da han ser det som et godt eksempel på visionen om fremtidens saltcenter som et kulturelt samlingssted for hele Mariager. "Alle kan booke mødelokalet helt gratis. På den måde er det med til at åbne saltcentret og gøre det til et relevant hus for alle", siger han. Foto: Frank Pedersen

- Det er et godt eksempel på det, jeg mener med at åbne saltcentret for Mariager. Det er et åbent mødelokale, som alle er velkommen til at booke sig ind på uden at skulle betale for det. På den måde er mødelokalet med til at åbne husets døre og skabe en relevans for en masse menneskeret i lokalsamfundet, siger han.

Annonce

Dobbelt op på ansvar, men får ikke mere i løn

Udover at Leif Skaarup fra 1. april er både direktør for Mariager Saltcenter og leder af Fonden Hedehusets beskæftigelsesafdeling, er han medlem af Mariagerfjord Kommunes byråd. Her er han 1. viceborgmester, medlem af økonomiudvalget, formand for udvalget for børn og familie samt har plads i bevillingsnævnet og valgbestyrelsen.

Selv om Leif Skaarup er ansat som ny direktør for Mariager Saltcenter fortsætter han som leder af Fonden Hedehusets beskæftigelsesafdeling der forpagter Café Salt. "Det har været vigtigt for mig, at vi har kunnet lave en model, hvor jeg som direktør og leder får hjælp til det administrative arbejde i begge funktioner, så jeg kan klare begge jobs indenfor en normal arbejdstid. Det betyder til gengæld også, at jeg ikke får en krone mere i løn end jeg gør nu som leder i Fonden Hedehuset", siger Leif Skaarup. Foto: Frank Pedersen

På spørgsmålet om hvor mange timer, der er i hans døgn for, at han kan overkomme alt dette samtidig med, at han også har tid til at være sammen med sin familie, svarer han med et smil:

- Jeg er på samme ordning som alle andre, hvilket vil sige 24 timer.

- Derfor har det været vigtigt for mig, at vi har kunnet lave en model, hvor jeg som direktør og leder får hjælp til det administrative arbejde i begge funktioner, så jeg kan klare begge jobs indenfor en normal arbejdstid. Det betyder til gengæld også, at jeg ikke får en krone mere i løn, end jeg gør nu som leder i Fonden Hedehuset, siger Leif Skaarup.

Annonce

Leif Skaarup om den nye direktør

Leif Skaarup beskriver selv den nye direktør for Mariager Saltcenter som en direktør, der er udviklingsmindet helt ind i knoglerne.

- Jeg har ikke speciel meget fokus på vedligehold, siger Leif Skaarup, der hurtigt tilføjer, at han med vedligehold ikke hentyder til bygningens tilstand.

- Jeg er et engageret menneske, der lægger meget tid i det, jeg laver og så længe jeg kan se en udvikling i retning af de mål, der er sat, synes jeg det er skidespændende, uddyber han.

Ordentlighed i alle henseender er også ord, han hæfter på den nye direktør.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at personalet har det godt og er med i de processer, der skal ske, siger Leif Skaarup.

- Og så er jeg nok knap så meget spradebasse som Casper (Casper Hestbech, red.), fortsætter han med et smil.

- Til gengæld er jeg venligt insisterende på, at vi aldrig skal glemme, hvorfor vi er her eller hvad vi skal. Det er drønende vigtigt, at vi holder fast i, at vi skal flytte os.

Annonce

Et kig i krystalkuglen

Hvis han kigger i krystalkuglen for at se, hvilke områder Mariager Saltcenter om fem år vil have udviklet sig udover, at det nye Dødehavs-saltbad er taget i brug, og at saltcentret er blevet et kulturelt samlingssted i Mariager, siger Leif Skaarup:

- Hvis kan klikke alle bokse af og al ting virker, så vil jeg tro, at Mariager Saltcenter om fem år vil være en inspirationskilde for alle andre kulturinstitutioner i Danmark til, hvordan man kan lave en anderledes drift af små kulturinstitutioner.

- Jeg tror også, at vi til den tid vil være kendt som det kulturelle centrum i Mariager. Når jeg siger centrum, er det ikke for at tage noget fra nogen, men fordi vi inkluderer dem, der er her i forvejen til også at bruge huset, siger Leif Skaarup.

Han tilføjer, at han er overbevist om, at saltcentret om til den tid vil have udbygget sin position som turistmål i Mariagerfjord Kommune.

- Og hvis jeg skal være helt fræk, vil jeg sige, at om fem år vil der være bygget et havnebad udenpå vores nye dødehavs-saltbad, siger Leif Skaarup.

Han er nemlig ikke i tvivl om, at med et havnebad vil Mariager bliver en endnu større turistmagnet end købstaden er i dag.

- Der kommer allerede rigtig mange turister til Mariager og vi har haft en udfordring med at tilbyde saltcentret som destinationen for dagsturister. Den udfordring har vi nu løst ved at vi nu markedsføre os som en del af en dag i Mariager, hvor vi opfordrer til, at man også besøger klostret, rosenhaven og alle de andre gode ting, der kan opleves her i byen, siger Leif Skaarup.

Han indrømmer, at han var skeptisk, da det for et par år siden blev besluttet at etablere et vandlegeland ved Mariager strand.

- Men jeg kan konstatere, at det bliver brugt af mange og jeg er sikker på, at et tilbud om en dukkert i et havnebad vil trække endnu flere turister til Mariager uden, at de to ting bliver hinandens konkurrenter, siger Leif Skaarup.

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Mariager Avis

En del af kajanlægget nødrenoveres, men resten må vente til krigen i Ukraine stopper

Mariager Avis

Kobbertyve ødelægger sæsonen for vinterbadere: 6000 kroner dyrt kabel stjålet fra havnen

Annonce