Annonce
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Katrine Blåberg Andersen er ny driftsbestyrer ved Mariager Handest Veteran Jernbane. Foto: Frank Pedersen
Danmarks første kvindelige driftsbestyrer på en veteranjernbane skiftede spansk ud med klejnsmedeuddannelse.

Mariager: Det er ikke hverdagskost, at en yngre kvinde med en bachelor i spansk og kommunikation bryder ud af det akademiske miljø og i stedet tager en uddannelse som klejnsmed.

Ej heller, at samme person nu kan kalde sig Danmarks første kvindelige veteranjernbane- driftsbestyrer.

Men sådan forholder det sig med Katrine Blåberg Andersen, Mariager, 35 år, og nu sat i spidsen for Danmarks længste veteranjernbane mellem Mariager og Handest, normalt blot benævnt MHVJ. At være driftsbestyrer er også at være formand for bestyrelsen på nu syv medlemmer.

Annonce

Bag udnævnelsen ligger en helt usædvanlig historie, der trækker tråde fra Ebeltoft over Aalborg, Viborg og Hvide Sande til Mariager. Med en enkelt afstikker, dog af kort varighed, til København.

Katrine Blåberg Andersen er vokset op i Ebeltoft og tog efter et år på efterskole en hf-eksamen i Grenaa. I fritiden serverede hun pølser på en tankstation i Ebeltoft - der har altid skullet ske noget i hendes dagligdag.

Både på efterskolen og på hf havde Katrine Blåbjerg Andersen stiftet bekendtskab med spansk, og det blev yderligere udbygget, da hun, hendes mor og to søskende en sommer tog på tur fra en europæisk havn til den argentinske hovedstad Buenos Airesombord på et Maersk-containerskib. Her var Katrines far kaptajn.

Sproget i Argentina er jo spansk, og via en medarbejder ved den danske kirke i Buenos Aires blev det udvirket, at den unge danske pige kom på et ni måneder langt ophold i byen.

Aalborg Universitet

Det var da også spansk (og kommunikation), Katrine Blåberg Andersen fra 2007 til 2010 studerede ved Aalborg Universitet, sluttende med en bachelor i de to fag.

Katrine Blåberg Andersen driftsbestyrer Mariager Handest Veteran Jernbane MHVJ. Foto: Frank Pedersen

Egentlig skulle uddannelsen fortsætte, så Katrine Blåberg Andersen også hentede en kandidatgrad, men et par måneder på Copenhagen Business School i København var rigeligt - den unge dame ville, som hun selv siger, tilbage til den jyske hede.

Lidt summarisk skrevet var det via et ophold på Animationsskolen i Viborg, hvor opgaven var at blive god til at tegne, at Katrine Blåberg Andersen søgte ind på Mercantec i Viborg. Her havde man en lille linje, der hed Metal Craft, og igen kort skrevet kunne Katrine Blåberg Andersen i 2017 kalde sig udlært klejnsmed med speciale i konstruktionsstål. Uddannelsen blev indledt i 2013.

I to år og ni måneder var den nyudlærte ansat på Hvide Sande Shipyard Steel and Service.

Her arbejdede Katrine Blåberg Andersen med at svejse aluminium. Der var blandt andet opgaver til forsvarets helikoptere og til Vestas, som dengang skulle opføre fabrikker i Rusland og Kina.

Annonce

Kedlen i Viborg

Men undervejs havde Katrine Blåberg Andersen stiftet bekendtskab med MHVJ. Faktisk har hun virket som frivillig efterhånden gennem seks år.

En dag, mens Katrine Blåberg Andersen var under uddannelse i Viborg, blev hun opmærksom på den gamle remisebygning vest for Viborg Banegård. Hun kom forbi og skaffede sig - gennem et hul i det opsatte hegn - adgang til remisebygningen, hvor et antal blåklædte mænd gik og arbejdede på en stor lokomotivkedel.

Igen kort: Da remisen skulle ryddes og et nyt gymnasium opføres på stedet, hoppede Katrine Blåberg Andersen, som hun selv fortæller, resolut op på en lastbil, som kørte den nævnte kedel til Mariager og til brug på MHVJ.

Annonce

Blev søsyg på den første tur

Nu er hun under uddannelse til lokomotivfyrbøder, som er den, der sørger for at skovle kul på den rigtige måde, så der bliver produceret damp nok til, at der hele tiden er tryk på kedlen. Samme uddannelse er hendes kæreste og sambo, Thomas Skov, i gang med.

Katrine Blåberg Andersen er ved at uddanne sig til fyrbøder, hvor hun blandt andet lære at skovle kul på den helt rigtige måde, så der der bliver produceret damp nok til, at der hele tiden er tryk på lokomotivets kedel. Foto: MHVJ

- Thomas har nok skovlet lidt mere kul end mig, mener hun selv, da han er lidt længere fremme i forløbet.

Katrine Blåberg Andersen husker stadig tydeligt den første gang, hun var med ude på en tur for at skovle kul - og det er ikke kun for det gode.

- Jeg har aldrig tidligere turde sige det til nogen, men jeg blev mega søsyg. De gamle spor i skoven går op og ned og samtidig skulle jeg stå der og hele tiden skovle kul, men det var da meget hyggeligt, at være med til at få den gamle maskine til at køre, fortæller hun med et - trods alt - smil.

Annonce

Fra Hvide Sande til Fjordparken

Da de to blev kærester - nok især efter en studietur til Holland - foreslog Katrine Blåberg Andersen, at de flyttede sammen i Mariager. Thomas Skov boede i Silkeborg, hun i Hvide Sande, og facit blev et hus i Fjordparken. Lige nu har de to også fælles arbejdsplads, nemlig på virksomheden Samson i Viborg, der fremstiller avancerede gyllespredere.

Deres arbejdstider er dog forskudt - hun er normalt på job fra klokken 14.30 til klokken 0.30, han fra klokken 20 til klokken 06.

- Men vi ses da i pauserne, konstaterer Katrine Blåberg Andersen.

Lidt pudsigt kan Katrine Blåberg Andersen holde sit spanske ajour i Mariager - naboparret kommer nemlig fra Venezuela, hvor sproget også er spansk.

Ellers er det kreative sysler - ud over veteranbanen - fritiden udfyldes med. Katrine Blåberg Andersen holder meget af at male og har et lille speciale, nemlig russiske ikoner, belagt med bladguld.

Annonce

En ny funktion

Katrine Blåberg Andersen er beæret over, at bestyrelsen har udpeget hende til posten som driftsbestyrer:

- Jobbet indebærer mange funktioner af vidt forskelligt omfang, og jeg tror, at jeg med min uddannelsesmæssige baggrund kan løfte opgaven, lyder det.

I forbindelse med udnævnelsen har MHVJ som noget nyt oprettet en sekretariatsfunktion med Frits K. Sørensen, Assens, i rollen. Frits K. Sørensen har over 40 års erfaring med veterantogsdrift.

Annonce

Vil sætte politisk festival på skinner

Om 2021 siger den nye driftsbestyrer:

- Vi har haft et fantastisk år og er så taknemlige. Men det er også hårdt arbejde.

Og den nærmeste fremtid ser ikke mindre travl ud. Udover den almindelige togdrift har MHVJ også har lagt billet ind på at være en aktiv medspiller ved Political Festival of Europe i slutningen af august næste år. Veteranbanen har blandt andet tilbudt, at nogle af banens togvogne kan bruges som alternative mødelokaler, ligesom man gerne vil stå for at transportere festivaldeltagere ind til Mariager.

-  Der vil blive etableret et parkeringsområde på en mark uden for byen til dem, der kommer i bil. Marken ligger ned til jernbanen og så er det jo oplagt, at vi kan køre folk ind i byen med vores skinnebus, siger Katrine Blåberg Andersen.

Annonce

Får ikke lov til at slippe

Selv om hun som driftsbestyrer hovedsageligt skal tage sig af administrative opgaver, vil Katrine Blåberg Andersen fortsætte med at være en del af teamet, der vedligeholder det gamle togmateriel.

-  Jeg får slet ikke lov til at slippe, siger hun.

- Og det er meget rart, for det sjovt at blive holdt lidt i gang. Selv om jeg har arbejde som svejser, er det at rode med de gamle maskiner i remissen blevet mit frirum, fortsætter hun.

Annonce

Håndværk ikke kultur

Det Katrine Blåberg Andersen holder mest af ved at være en del af MHVJ er dels, at hun kan holde sit håndværk som klejnsmed vedlige og dels, at hun kan være med til at føre en håndværkshistorie videre.

- Der er nogen, der har stået med det her håndværk før mig - for hundrede år siden - og nu kan jeg være med til at bevare det, så det ikke bare ryger ud i ingenting. Det synes jeg er meget interessant og givende, siger hun.

- Jeg kan godt lide at have den her historiske forbindelse til vores forfædre. Nogle kalder det for kultur, men jeg gider ikke snakke kultur. For mig er det bare håndværk og håndværkshistorie, simpelthen, fortsætter Katrine Blåberg Andersen.

Hun tilføjer, at noget af det veteranbanens kunder vil kunne mærke nu, hvor hun er blevet driftsbestyrer netop er et øget fokus på den håndværksmæssige side af banens historieformidling.

Holder af det naturlige forfald

Desuden holder hun meget af det, hun kalder det naturlige forfald blandt de gamle tog og vogne i MHVJ's remisse.

- Her er ingen "botox" eller smarte lokomotiver. Det bliver pyntet med lidt maling eller nye brætter hvis der er behov for det. Ved den måde vi bevare historien og håndværket, er det meget naturligt, at det hænger lidt, har nogle "rynker" og malingen skaller lidt af her og der, siger Katrine Blåberg Andersen.

Hun fortæller, at det er naturligt for et materiale som eksempelvis jern, at det begynder at gå lidt i forfald og ruste så snart, man tager det op af jorden og bearbejder det.

- Jernet vil gerne tilbage til sin naturlige form og det synes jeg er både menneskeligt og sjovt, siger hun.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Adnan åbner spisested i Mariager og drømmer om selv at flytte med

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Fortiden dukker op af jorden, når Rasmus Nielsen går en tur

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

En joke blev til et maratonløb: Efter fire års træning i Mariagerløberne fejrede Anni 50-års fødselsdag med at løbe et maratonløb.

Mariager Avis

Direktør for Himmerland Boligforening: - Byggerier skal  ikke kun have værdi for dem, der går forbi

Mariager Avis

Udvalgsformand tager kritik af nye boligers højde helt roligt: De eneste boliger, de kan genere, er deres egne

Ugeavisen Bramming

Skinner fra Grindstedbanen får nyt liv på veteranbane

Mariager Avis

Kirsten og Camilla er vilde med at bade, især når der er is på vandet

Mariager Avis

Efter 14 år på genbrugspladsen: Jeg er blevet en genbrugsnørd

Mariager Avis

Indbrud hos Kylling og Co: Pengeskab stjålet

Mariager Avis

Dorthe har tabt sit hjerte til en lille, blå fugl: Se de fantastiske billeder fra hendes 'hemmelige sted'

Mariager Avis

Corona og mangel på personale truer ældreplejen: Overvejer at indføre nødberedskab

Mariager Avis

Anne Grethe vandt over Danmarks Naturfredningsforening: Fredning af Dania Kridtgrav er ophævet

Mariager Avis

Her får du årets jule- og nytårsmad med hjem: Din guide til lokal takeaway

Mariager Avis

'Gratis juleøl fra 17 - 18': Tidligere politiker brugte overskudslager til at fejre 'forkert dom' af Støjberg

Mariager Avis

Udvalgs- og bestyrelseskabalen gik op i byrådet Så er byrådet konstitueret: Se alle poster her

Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Mariager Avis

Ny driftsbestyrerveteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Annonce