Annonce
Mariager Avis

Også i sit job vil Skaarup gør en forskel

Leif Skaarup har bortset fra de te første år af sit liv altid boet i Mariagerfjord Kommune. Foto Annelene Petersen
Leif Skaarup er afdelingsleder i Fonden Hedehuset og arbejder med beskæftigelse og uddannelse af unge med særlige udfordringer.

Mariager: - Det kan godt være, at jeg ikke er pædagog. Men jeg trives gevaldigt ved at se, at de unge trives.

Sådan siger Leif Skaarup, der nu gennem lidt mere end et år har været ansat som afdelingsleder i Fonden Hedehuset og dermed varetager den daglige ledelse af Café Salt ved Mariager Saltcenter, Café På Banen i Hobro og værkstedet Harlekin på Ny Havnevej i Mariager.

Her beskæftiges omkring 50 unge, der har forskellige udfordringer. Eksempelvis har 75 procent af de unge mindst én psykisk diagnose. Dertil kommer ofte forskellige sociale udfordringer.

Annonce

- Og der hjælper vi så med at skabe noget arbejdsidentitet og noget fokus i livet, fortæller Leif Skaarup.

Leif Skaarup, 48 år, er egentlig københavner af fødsel, men han var bare tre år, da han flyttede med sine forældre til Mariager. Her nåede han også lige at begynde i Mariager Skole, før familien flyttede til Hobro. Og så har han ellers boet i området lige siden. I dag bor han i Skjellerup med sin kone, Lone Lund Skaarup, og har en søn samt to "bonusbørn".

Leif Skaarup var gennem ni år beskæftiget som pædagogmedhjælper i Stoldalens Børnehave i Hobro, før han blev udpeget som faglig sekretær i Pædagogisk Medhjælper Forbund, PMF. Og da forbundet siden fusionerede med FOA, fortsatte han som faglig sekretær i FOA-regi indtil efteråret 2019, da han tiltrådte som afdelingsleder i Hedehuset.

Han har ikke nogen formel uddannelse, men har blandt andet via arbejdet i PMF og FO gennemført en lang række kurser, eksempelvis som coach, og har gennemført lederuddannelser, forhandleruddannelser m. v.

Hedehuset er en socialøkonomisk virksomhed, der ikke skal lave profit, men skal lave nogle gode indsatser for det klientel, den arbejder med.

- Hovedformålet er at lave beskæftigelsesindsatser og udvikling for udsatte unge. Her er er det blevet min opgave at sikre, at vi kan spænde fra det helt beskyttede til det helt virkelighedsnære, så vi kan udfordre de unge på det niveau, de bedst kan profitere af, forklarer Leif Skaarup.

- Vi har unge, som ikke kan håndtere at være på en café, hvor der kommer gæster. Men det kan være, at de kan komme til det. Og der udnytter vi så, at vi har den beskyttede del, som man kan starte i, men vi har også den mere virkelighedsnære del, så vi kan bygge på i etaper, fortsætter han og konstaterer, at disse muligheder giver bedre indsatser og bedre udvikling for de unge.

- Der, hvor vi gør den store forskel

Kostbar corona

Corona har været en streg i regningen. Aktiviteterne under Hedehuset er samlet i én virksomhed, under ét cvr-nummer, og der er ingen hjælpepakker. Så hvis der lukkes ned for en aktivitet, hænger fonden på den fulde lønomkostning.

- Det er dyrt. For eksempel er det på Café Salt jo selskaberne, der skal holde den daglige drift kørende i hele efterårssæsonen, og efter at forsamlingsforbuddet blev sat ned til ti, blev alle arrangementer resten af året aflyst, og vi havde stort set alle weekender booket. Men vi har ikke gjort tabet op. Det giver bare ikke mening. Det er bare et vilkår, vi må indordne os under, konstaterer Leif Skaarup.

- Men kunne vi pille corona ud af ligningen, har vi en rigtig god café. Jeg kunne ikke ønske noget bedre. Og vi har fået en fantastisk opbakning fra lokalbefolkningen i Mariager, tilføjer Leif Skaarup.

Leif Skaarup blev efter byrådsvalget i 2017 valgt ind i bestyrelsen for Mariager Saltcenter og blev udpeget som formand. Her fandt han sig selv i et økonomisk morads.

- Men vi fik ryddet op, fastslår han og glæder sig over den udvikling, som Saltcentret er inde i.

I oktober 2019 blev han ansat af Hedehuset - som allerede da var i snak med Saltcentret om at forpagte cafeen. Og med det nye job måtte han trække sig ud af Saltcentrets bestyrelse.

- Jeg kunne jo ikke sidde med to kasketter, smiler han.

Annonce

Prioritering

Ligeledes har Leif Skaarup via sine kommunale hverv involveret sig i processen omkring et kommende europæisk folkemøde i Mariager og været med i ansættelsen af en direktør for folkemødet.

- Det lægger jeg også krudt i, fordi jeg synes, at det er spændende. Hvis der er noget, der kan blive stort, der kan blive godt, så vil jeg gerne gøre en indsats.

- Men vi har også joket med det derhjemme. Men jeg siger, at hvis jeg lader være med at bruge tid på at prioritere, kan jeg jo nå lidt mere. Det lever jeg efter nogle gange. Hvis jeg spiser hjemme tre gange på en uge, har det været en helt speciel uge. Men der har corona dog gjort noget, tilføjer Leif Skaarup.

- Men det er jo, fordi jeg synes, det er spændende. Hvis det ikke var spændende, ville det tag min energi. Nu giver det energi, slutter Leif Skaarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tegn på at du kan have rotter

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce