Annonce
Mariager Avis

Orgelbyggeren lover færdigt arbejde til tiden

Orgelbygger Peter Skibsted Nielsen ses her under arbejdet med orglet i Gassum Kirke. Foto: Annelene Petersen
Peter Skibsted Nielsen er langt fremme med istandsættelse af orglet i Gassum Kirke.

Gassum: Kommer man i disse dage ind i den ellers lukkede kirke i Gassum, ligger der orgeldele i sirligt ordnede rækker i en pæn del af den lille landsbykirke.

Anledningen er, at orgelbygger Peter Skibsted Nielsen fra Viborg Ny Specialsnedkeri & Orgelbyggeri er i gang med en istandsættelse af orglet, et arbejde, der har stået på i et par måneder og tillige har medført, at dele af orgelet har været hjemme på Peter Skibsted Nielsens værksted.

For en ukyndig ser det hele noget uoverskueligt ud. Men Peter Skibsted Nielsen er helt rolig:

- Orglet bliver færdigt til tiden, lover han.

Til tiden vil sige søndag 1. november klokken 10.30, når der er højmesse i Gassum Kirke ved sognepræst Trine Daugaard Jepsen. Ja, endda et par dage før.

Orglet er fra 1950, bygget af det kendte firma Frobenius, og det er, siger Peter Skibsted Nielsen, ligesom så mange andre orgler i landsbykirker et godt orgel - dele af det er bare slidt op.

- Jeg tør godt love, at spillemekanismen holder i endnu 50 år, og medmindre der øves meget på klaviaturet, holder det lige så længe, siger orgelbyggeren. Ellers holder det i hvert fald i 30 år.

Orglet har været totalt skilt ad, så den proces, der finder sted i disse dage, er at samle det igen.

Om menigheden vil kunne høre forskel, tør Peter Skibsted Nielsen ikke påstå.

- Men det bliver en gladere organist (Mogens Kjærgreen, red.), der kommer til at spille, og det forplanter sig givetvis til menigheden, lyder det.

Gassum Kirke har været lukket siden 24. august på grund af arbejdet med det 70 år gamle orgel.

Annonce

Uddannet hos Frobenius

Peter Skibsted Nielsen, der oprindelig kommer fra Skelhøje, har fået sin uddannelse til orgelbygger netop i orgelfirmaet Frobenius i København.

Peter Skibsted Nielsen har helt styr på de mange enkeltdele til orglet. Foto: Annelene Petersen

Trods firmanavnet, Viborg Ny Specialsnedkeri & Orgelbyggeri, har hans virksomhed hjemsted i Rødkærsbro, og Peter Skibsted Nielsen har ganske travlt med dels af renovere orgler, dels at stemme dem.

En forestående stemme-opgave ligger i Vejle og vil vare en uge. Hurtigere kan det ikke gøres.

- Et velpasset instrument holder længere og spiller bedre, konstaterer Peter Skibsted Nielsen.

Sine steder er orgler angrebet af skimmelsvamp. Arbejdet i Gassum indebærer således også, at der installeres et varmekabel i orglet.

Det kan i øvrigt nævnes, at det daværende menighedsråd i Gassum i 2011 søgte en række fonde om penge til anskaffelse af et nyt orgel. Men forgæves. Nu sættes det så i stedet gennemgribende i stand.

Annonce

Selvstændig i fire år

Peter Skibsted Nielsen har over 15 års erfaring med at bygge nye orgler, holde dem ved lige og stemme dem.

For nu fire år siden nedsatte han sig som selvstændig og valgte bevidst en placering tæt ved Viborg, så han hurtigt kan komme rundt til opgaver i Jylland.

Selv spiller Peter Skibsted Nielsen kun i begrænset omfang på orgel.

- Jeg har da spillet ved en enkelt bisættelse, men ellers er jeg pianist, fortæller Peter Skibsted Nielsen, der selv betegner stemning af orgler som sin spidskompetence:

- Både det lille kirkeorgel og det største domkirkeorgel kræver deres særlige tilgang, hvis den gode stemning skal bevares året igennem, konstaterer orgelbyggeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce