Annonce
Mariager Avis

Peder Larsen: Hold kæft hvor bor vi flot her i Mariager

I 2004 valgte Peder Larsen og hans kone at bosætte sig i Mariager. "Da min vi var på udkig efter et sted, hvor vi ville købe vores første hus, kiggede vi på både Hadsund og Mariager, men efter vi havde gået en god lang tur i Mariager og langs fjorden, var vi begge to solgte og enige om, at Mariager var det helt rigtige sted for os, fortæller han. Foto: Frank Pedersen
Det var naturen omkring Mariager, der var afgørende for, at Peder Larsen og hans kone i 2004 valgte at bosætte sig i den gamle købstad.
Annonce

Mariager: - Når jeg er ude at gå eller løbe en tur, tager jeg mig tit i at tænke: Hold kæft hvor bor vi flot, siger Peder Larsen med en stemmeføring, der understreger, at han virkelig mener det.

Det er dog ikke hans og familiens bolig på Hjulhusvej, der er genstand for begejstringen hos SF’s medlem af byrådet i Mariagerfjord Kommune.

Udbruddet er derimod Peder Larsens svar på spørgsmålet om, hvordan han vil beskrive Mariager. En by og et samfund han og hans kone flyttede til i 2004 med deres nyfødte datter.

Og med at ”bo flot” sigter Peder Larsen især på den natur, der omgiver Mariager.

- Da min kone og jeg var på udkig efter et sted, hvor vi ville købe vores første hus, kiggede vi på både Hadsund og Mariager, men efter vi havde gået en god lang tur i Mariager og langs fjorden, var vi begge to solgt og enige om, at Mariager var det helt rigtige sted for os, fortæller Peder Larsen.

- Og det, der først og fremmest vandt, var fjorden og naturen, tilføjer han.

Fakta Peder Larsen

Alder: 47 år.

Civilstand: Gift med Cathrine Tinggaard Svendsen. De har tre børn på henholdsvis 12, 14 og 16 år.

Flyttede til Mariager i 2004.

Medlem af Mariagerfjord Byråd, valgt for SF. Har plads i økonomiudvalget samt udvalget for kultur og fritid.

Har de seneste fire år været medlem af Mariager Kirkes menighedsråd.

Uddannelse: Uddannet skolelærer fra Aalborg Seminarium.

Stilling: Har i otte år været underviser på VUC Randers i fagene naturvidenskab, matematik og samfundsfag.

Det næste, de kommende tilflyttere gjorde, var at forhøre sig rundt omkring samt spørge ind til, hvordan det forholdt sig med skole, børnehave og dagpleje i Mariager.

- De tilbagemeldinger, vi fik, var med til at styrke det gode indtryk, vi havde fået af Mariager, siger Peder Larsen.

Som eksempel nævner han, at Mariager Skole dengang var en stor skole med tre spor, og at det var et højt fagligt miljø blandt skolens lærere.

- Mariager Skole beskrevet som en velfungerende skole, hvor det kørte rigtig godt… på det tidspunkt i hvert fald, siger Peder Larsen og fortsætter:

- Når jeg siger på det tidspunkt skyldes det, at selv om der stadig er et højt fagligt niveau blandt lærerne, er der nu kun 1-1½ spor på skolen. Den fraflytning, der er sket af byens unge, har sat sit negative præg på skolens udvikling.

Peder Larsen skynder sig at tilføje, at han heldigvis har en løsning på, hvordan den negative udvikling kan bremses og vendes. En løsning, der blandt andet involverer den renovering af de fysiske rammer, Mariager Skole står overfor.

- Mariager Skole skal være den mest bæredygtige skole i Danmark. Det vil bringe Mariager på landkortet og i den grad være med til at trække de unge og børnefamilier til byen, siger Peder Larsen.

Han pointerer, at han med bæredygtig skole ikke tænker på økonomisk bæredygtighed.

- Det skal være rigtig bæredygtighed. Det vil blandt andet vil sige en skole, der producerer sin egen strøm. En skole, der opsamler sit eget vand. En skole, hvor affald bliver sorteret i de ti systemer, der lige straks bliver lanceret af regeringen. En skole, der selvkompostere, opremser Peder Larsen.

Han tilføjer, at han undrer sig over, at renoveringen af Mariager Skole endnu ikke er sat i gang, for det er længe siden, at byrådet afsatte et beløb til formålet.

- Vi har simpelthen har været for langsomme til at komme i gang. I økonomiudvalget - hvor jeg sidder - har vi flere gange sagt til børne- og familieudvalget: Kom nu i gang. Vi har pengene, så I skal bare lave et projekt og sige, hvor mange penge I skal bruge, så kommer vi med dem, siger Peder Larsen.

Annonce

Socialisten i menighedsrådet

En af grundlæggerne af den moderne socialisme, Karl Marx, er blandt andet kendt for at sige: Religion er opium for folket.

Selv om Peder Larsen som SF’er definerer sig som socialist, ser han dog ikke nogen modsætning mellem dette, og at han de seneste fire år har været medlem af Mariager Kirkes menighedsråd. Og i forhold til det religiøse opfatter han desuden sig selv som almindeligt troende og kulturkristen.

- Vi har jo flere i SF, der er præster eller har en anden tilknytning til kirken, så det er ikke så usædvanligt i vores parti, siger han med et smil.

- At jeg er med i menighedsrådet, er lidt af den samme grund som, jeg er engageret i lokalpolitik. Jeg ser Mariager Kirke, som en del af vores by og at kirken derfor er en ting, vi skal passe på og værne om. Derudover ser jeg Mariager Kirke som et område, der skal udvikles, så det ikke kun er de samme, der bruger kirken, men at der også kommer nye ind, fortsætter Peder Larsen.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Han fortæller, at hans vej ind i menighedsrådet til dels foregik i løb, da han tre gange om ugen løber sammen med kirkens præst, Jacob Krogh Rasmussen. Desuden spillede det ind, at Peder Larsen og hans kone begyndte at gå til børnegudstjenester, da deres børn var yngre.

- Det var faktisk smadderhyggeligt, og så blev jeg lokket lidt ind i det, da jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at være med til at udvikle kirkens børne- og ungdomsarbejde samt det internationale arbejde i forbindelse med, at kirken hvert år har udvekslingsbesøg af kinesere fra den lutherske kirke i Hong Kong, siger Peder Larsen, der tilføjer, at han og familien på den baggrund to år i træk har haft Hong Kong kinesere boende, mens de har været på besøg i Mariager for at lære om byen.

Annonce

Det lugter lidt af politik

Peder Larsen tilføjer, at et andet element i menighedsarbejdet, der med hans egne ord lugter lidt af hans poliske arbejde, er etablering af Folkekirkens Familiestøtte.

- Med Folkekirkens Familiestøtte går vi ind og hjælper familier, hvor det bare kører i koks. Det drejer sig eksempelvis om helt nye børnefamilier, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, eller familier, der er skilsmissetruede. Man kan sige, at dette frivillige arbejde burde være kommunens opgave, men det er det bare ikke, siger han.

Annonce

Udvikling via turisme

Mariagerfjord Kommunes byråd har nedsat et bredt udvalgt med lokal forankring, der skal sætte fokus på udviklingen af Mariager by. Peder Larsen er ikke medlem af udvalget, men har som lokal forankret politiker selvfølgelig gjort sig tanker i den retning.

- Vi skal understøtte en-dags turismen i Mariager, så på sigt kunne jeg godt tænke mig, at der var noget mere aktivitet i byen i stil med Det Europæiske Folkemøde, som der bliver arbejdet på i øjeblikket og som jeg glæder mig rigtig meget til, siger Peder Larsen.

Udover den slags tilbagevendende begivenheder, ser Peder Larsen gerne, at en-dags turister også bliver fler-dages turister, hvilket kræver flere overnatningsmuligheder i Mariager.

- Derfor vil jeg gerne vække en gammel idé til live om en hytteby, en ferieby eller et badeland, der skal være båret af kvalitet, økologi og bæredygtighed. Jeg kunne godt tænke mig, at vi prøvede at finde investorer, der vil bakke op om sådan et projekt.

Annonce

Mere fokus på boliger til unge familier

Som beskrevet i Mariager Avis i sidste uge har Himmerland Boligforening planer om at opfører 30 senioregnede boliger på Ny Havnevej. Før det første spadestik kan tages skal byggeriet godkendes af byrådet i Mariagerfjord Kommune og Peder Larsen er ikke udelt begejstret for projektet.

- I økonomiudvalget har jeg fremført, at jeg gerne vil have, at der bliver sat lidt mere fokus på boliger, der er egnet til unge familier, siger han og understreger, at han på ingen måde har noget imod seniorer og boliger til dem.

- Jeg synes bare, at hvis vi skal få kabalen til at gå op, har vi i Mariager brug for noget der fremmer tilflytning af unge familier. Særligt hvis vi får omdannet Mariager skole til at blive landets mest bæredygtige skole, for så vil unge familier valfarte hertil, siger Peder Larsen.

Annonce

Det går bare for sløvt

Af andre ting der vil kunne gavne udviklingen af Mariager som by, peger Peder Larsen på en idé, der også inddrager Mariager Skole.

- Skolen skal have et maritimt islæt. Det undrer mig, at sejlads, open water svømmeundervisning eller kajak ikke allerede er et valgfag. Det er jo oplagt, når vi ligger ved fjorden, siger han og fortsætter:

- Skolen skal i det hele taget blive lidt bedre til at arbejde sammen med byens frivillige foreninger, så det bliver lidt mere spændende at gå i skole i Mariager. Også det vil kunne tiltrække nogle udefra, som vælger aktivt vælger at bosætte sig i Mariager.

Peder Larsen er opmærksom på, at Mariager Sejlklub og Mariager Skole i øjeblikket har samtaler om, hvordan eleverne kan komme ud på vandet.

- Det har der været snakket om i mange år, men vi skal altså bare i gang, siger han.

Han tilføjer, at det samme gælder renovering af skolen, hvor han for tre år siden lovede, at renovering af skolen ville blive sat i gang i denne valgperiode.

- Men det når vi nok ikke. Det går bare for langsomt… jeg synes virkelig, det går for sløvt, erklærer Peder Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Juletræer er en eksportsucces

Mariager Avis

Broen tilbyder sin hjælp

Mariager Avis

Dansk Folkehjælp er midtvejs i ansøgningsruden til julehjælp: 107 børnefamilier har allerede søgt om hjælp i Mariagerfjord kommune

Annonce