Annonce
Mariager Avis

Per flyttede fra det centrale Randers til udkanten af Nebstrup: - Jeg fandt friheden på landet

Per de Fries' favoritsted på matriklen, er indkørslen op til ejendommen. Herfra kan han kigge langt uden forstyrrende elementer. "Det giver mig en følelse af frihed", siger han. Foto: Frank Pedersen
Per de Fries slapper af med værktøj i hænderne eller på rejser til nye oplevelser.

Mariagerfjord: Fra avisens redaktion i det centrale Randers går turen i et rask tempo ad landevejen nordøst-over i retning af Hadsund.

Kort inden jeg når byen med broen ved fjorden, guider den kvindelige gps-robotstemme mig til venstre ad Nebstrupvej, hvor et par fasaner i koncentreret søgen efter noget at spise frygtløst spankulerer omkring på den nu noget smallere asfaltvej. Kun i sidste øjeblik skridter de fine frie fugle dovent ud i rabattens sikkerhed og lader den forstyrrende redaktionsbil passere.

Efter endnu en bid vej lyder der atter en ”drej til venstre”-kommando fra gps’en. Selv om asfalten her slipper op, drejer jeg autoritetstro ind på den anviste grusvej, hvor store huller - hvis sande dybder skjuler sig under mudrede vandspejl, som følge af de seneste døgns efterårsregn - helt automatisk sænker hastigheden til forsigtig lunte-kørsel.

Annonce

Efter omkring en kilometer kan jeg ikke komme længere. Grusvejen ender i mit bestemmelsessted, Søkærvej 13. Her bor Nye Borgerliges spidskandidat ved kommunalvalget 16. november, Per de Fries, med sin hustru Vivi Lybech.

Da parret for 16 år siden selv kørte samme tur med udgangspunkt fra deres lejlighed det centrale Randers, var det med en ”enkeltbillet” i lommen og et flyttelæs i bilen.

- Vi trængte til, at der ikke hele tiden var biler omkring os. Vi trængte til, at hvis vi fik lyst til at spille høj musik og feste, kunne vi gøre det uden først at skulle informere en masse mennesker. Derfor søgte vi ud på landet, fortæller Per de Fries, der selv er født på landet – godt nok over på ”djævleøen”, men alligevel på landet.

Kan slå græs kun iført træsko og solbriller

Selv om de boede i Randers, var området nord-nordøst for byen ikke ukendt land for Per de Fries, idet hans lillebror havde været elev på Mariager Højskole, hvor han af og til besøgte ham.

- Jeg havde været i området nogle gange og har altid godt kunnet lide egnen, så da min kone og jeg tog på rundture for at finde et nyt sted at bo, tog vi herop og faldt med det samme for stedet her.

- Her kan vi gøre, hvad vi vil. Hvis jeg får lyst til det, kan jeg køre rundt og slå græs på min havetraktor kun iført træsko og solbriller uden at genere nogen med det, siger Per de Fries og afviser hurtigt leende, at han nogensinde har gjort det.

- Den frihedsfølelse hvor man viser hensyn overfor andre mennesker og samtidig kan gøre næsten, hvad der passer én er fantastisk. Og så er her jo gudesmukt med en skøn ro, siger Per de Fies om et par af de primære årsager til, at han elsker at bo ude på landet.

Annonce

Ying og yang i arbejde og fritid

Udover parrets bolig hører der yderligere et par bygninger til ejendommen. Bygninger der blandt andet fungerer som stald for et par af Vivis heste samt en gildestue, der er under renovering.

Per de Fries' fritidtidsínteresse er at bygge og bygge om hjemme på matriklen, "Jeg slapper bedst af med værktøj i hænderne, hvor jeg kan se et umiddelbart resultat af det jeg laver", siger han. Foto: Frank Pedersen

- Det er jo en gammel ejendom, så jeg går hele tiden og bygger om i etaper, siger Per de Fries, der på den måde kan gøre brud af sin oprindelige uddannelse som bygningsblikkenslager.

Gennem årene har han arbejdet indenfor flere forskellige fagområder. De seneste seks år som tværfaglig medarbejder på Regionshospitalet Randers’ psykiatriske afdeling qua en senere uddannelse til pædagogisk assistent.

- I det daglige arbejde jeg med mennesker, som virkelig er syge og de fremskridt, de gør er små og tager lang tid at opnå. I min fritidsinteresse for at bygge og bygge om kan jeg med det samme se et resultat, når jeg eksempelvis har skåret et bræt over, skruet en skrue i eller lavet en svejsning. Der er jeg færdig hele tiden contra mit arbejde, så det skaber en god ying og yang effekt i mit liv, siger Per de Fries.

Annonce

Ud i det blå

En anden af Per de Fries og hans hustrus fritidsinteresser er at rejse. Om turen går til Skagen eller Marbella på den spanske solkyst, hvor Per de Fries har boet en periode, betyder ikke det store.

- Det er fuldstændig ligegyldigt, hvor vi tager hen. Det vigtigste er, at vi kommer væk, oplever noget nyt og kan holde helt fri fra de daglige gøremål, siger han.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Annonce