Annonce
Mariager Avis

Pia Adelsteen: Politik er ikke for de sarte

Pia Adelsteen er det ene af Dansk Folkepartis to medlemmer af Mariagerfjord Kommunes byråd. Foto: Frank Pedersen
Der var to hovedårsager til, at Pia Adelsteen meldte sig ind i Dansk Folkeparti: EU og forargelse over den måde, hendes mormor og morfar blev behandlet, da de flyttede på plejehjem.
Annonce

Mariager: Når Pia Adelsteen er på arbejde, udgør hun halvdelen af værtsparret på spisestedet A'porta, som hun driver sammen med sin mand, Kim Christiansen.

Når Pia Adelsteen har fri, er hun også en halvdel. Siden kommunalvalget i 2017 har hun nemlig været den ene af Dansk Folkepartis to medlemmer af Mariagerfjord Kommunes byråd.

Pladsen i Mariagerfjords byrådssal er langt fra den første, Pia Adelsteen har indtaget som folkevalgt.

Mens hun stadig boede på Sjælland, var hun byrådsmedlem i Slangerup og senere i Frederikssund. Desuden har hun i 12 år været medlem af Folketinget. Alle steder og alle år for Dansk Folkeparti.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Pia Adelsteen fortæller, at der var to hovedårsager til, at hun i begyndelsen af 2000 besluttede sig for at melde sig ind i Dansk Folkeparti: en overordnet og en personlig.

Den overordnede bestod i det danske medlemskab af EU. Et medlemskab, som hun var og stadig er modstander af.

- Den anden årsag var, at min morfar og mormor i 1999 flyttede på plejehjem, fordi min morfar blev dement. Jeg blev vildt chokeret over, at de skulle betale mere i husleje på plejehjemmet, bare fordi de havde atp-tillægspension. Det forargede mig også, at folkepensionen var så lav, at man reelt ikke kunne leve af den, når man kom på plejehjem, man havde i hvert fald ikke ret mange penge ved siden af, fortæller Pia Adelsteen.

Annonce

Ingen respekt for brok fra sofaen

Pia Adelsteen karakteriserer sig selv som en, der altid har blandet sig. Forud for indmeldelsen i Dansk Folkeparti havde hun blandt andet været medlem af både SFO- og skolebestyrelser, da hendes børn var små.

- Det er min generelle holdning, at hvis man synes, der er noget galt i samfundet eller bare gerne vil have, at noget skal blive bedre, må man rejse sig fra sofaen og selv prøve at ændre på tingene.

- Der er ikke noget, der er nemmere end at ligge på sofaen sige, at alle andre er idioter, der ikke kan finde ud af tingene, uden selv at ville lette røven - for at sige det på godt dansk, siger Pia Adelsteen, der tilføjer, at hun godt kan forstå, hvis der er folk, der ikke kan eller synes, det er svært at engagere sig i det politiske arbejde.

- Politik kan være både hårdt og beskidt, så man skal ikke være sart eller have let ved at blive personligt fornærmet, hvis man vil gå ind i politik, fastslår Pia Adelsteen.

- Men det mindste man kan gøre, det er at forsøge, at engagerer sig på en eller anden måde - at blive på sofaen har jeg altså ingen respekt for, fortsætter hun.

Annonce

Overvejer ikke at tiltræde budgetforlig

Dette interview med Pia Adelsteen tog sin begyndelse klokken 10 torsdag i sidste uge. På nøjagtig samme tidspunkt holdt borgmester Mogens Jespersen (V) pressemøde på borgmesterkontoret i Hobro, hvor han præsenterede det budgetforlig, der aftenen før var indgået mellem samtlige partier i byrådet.


Hvis jeg efter afstemningen ikke kan se mig selv i budgettet, vil jeg undlade at tiltræde forliget… Det har jeg gjort før.

Pia Adelsteen


Da hun bliver bedt om en kommentar til budgetforliget, siger Pia Adelsteen:

- Nu har jeg ikke set forligsteksten, men jeg synes, det er imponerende, at der er lavet et budgetforlig, før det har været til førstebehandling i byrådet. Alle i byrådet har ganske vist mulighed for at komme med ændringsforslag, men når forliget er indgået, er det nærmest omsonst... Det virker lidt som en parodi.

Selv om Dansk Folkeparti er med i budgetforliget, fastholder Pia Adelsteen, at hun vil stille ændringsforslag i forbindelse med førstebehandling af budgettet på byrådsmødet 17. september. Forslag hun siger tager afsæt i Dansk Folkepartis budgetønsker, og hun vil kræve, at de kommer til afstemning.

- Hvis jeg efter afstemningen ikke kan se mig selv i budgettet, vil jeg undlade at tiltræde forliget… Det har jeg gjort før, pointerer Pia Adelsteen.

Lige så klar i mælet er Pia Adelsteen i forhold til, hvad der skal til, før hun kan tiltræde budgetforliget.

- Det vil kræve, at Dansk Folkeparti får opfyldt nogle af vores ønsker, siger hun.

Et af de ønsker, Pia Adelsteen vil have opfyldt, er genåbning af Borgerservice i Mariager og Arden. Et andet er streaming af byrådsmøderne.

- Det kan ikke hjælpe noget at holde byrådsmøder i Hadsund en torsdag aften klokken 18, hvor butikkerne stadig har åbent, og folk stadig er på arbejde eller er ved at lægge børn i seng, siger hun om baggrunden for, at hun gerne vil have indført streaming.

- Jeg har foreslået det før, hvor det blev stemt ned, men jeg synes, det er vigtigt. For hvis folk på nogen måde skal interessere sig for det demokrati, vi har, og de politiske beslutninger, der tages lokalt, skal de have mulighed for at følge med i, hvad der bliver sagt om lokalplaner, skoleområdet og andet, der har deres interesse, fortsætter hun.

I følge Pia Adelsteen vil prisen for at streame byrådsmøderne løbe op i omkring 150.000 kroner i anlægsudgifter samt en årlig driftsudgift på 120.000 kroner.

- Så det er jo ikke, fordi det koster alverden i forhold til, at borgerne altid vil kunne gå ind og se, hvad politikerne har sagt om de forskellige ting, siger hun.

Annonce

Skolerenovering og juletræer

Når Pia Adelsteen ser tilbage på de to og et halvt år, hun har siddet i byrådet, er hun ikke i tvivl om, at hvis der ses isoleret på Mariager, er den kommende renovering af Mariager Skole den bedste beslutning, der er blevet taget.

- For det trænger skolen virkelig til, siger hun.

Og selv om det for nogen kan virke besynderligt, at renoveringen endnu ikke er gået i gang, selv om det er længe siden, pengene blev afsat i budgettet, så undrer det ikke Pia Adelsteen.

- Der er procedurer, der skal følges for den slags projekter. Blandt andet skal det i EU-udbud lige så snart tingene koster mere end halvanden million kroner. Det er den slags ting, der gør, at tingene tager den tid, de gør, siger Pia Adelsteen, der dog godt kan forstå, at man på skolen higer efter at komme i gang.

I den anden ende af spektret nævner hun beslutningen om at fjerne de kommunale juletræer som en af de værste beslutninger, det nuværende byråd har truffet.

- Jeg ved godt, at folk griner lidt af det, men jeg synes skisme, det er ærgerligt, for byens juletræ er noget af det, der gør alle mennesker glade. Det er mig ubegribeligt, at man ikke har råd til at sætte et juletræ med lidt julebelysning op på torvene i Mariagerfjord Kommune og sige nu er det jul og så ellers lade handelsstandsforeningerne klare resten, siger Pia Adelsteen.

Annonce

Tid er vigtigere end køn

Pia Adelsteen sukker dybt, da hun bliver spurgt til, hvad hun mener om kønsfordelingen i Mariagerfjord Kommunes byråd, hvor seks ud af 29 medlemmer er kvinder.

- Går du op i sådan noget? Det gør jeg altså ikke. Jeg tror ikke, det gør en forskel på politikken, hvilket køn man har, siger hun og fortsætter:

- Derfor har jeg heller ikke noget bud på, hvad der skulle kunne få flere kvinder til at stille op. Måske skulle man gøre mere opmærksom på, at byrådsmedlemmer med børn under ti år kan få 1000 kroner ekstra om måneden til køb af en barnepige - men det gælder nu også for mændene i byrådet.

Pia Adelsteen tilføjer, at der modsat i byrådet er mange kvinder, der sidder i bestyrelser for skoler og SFO’er.

- Det er en vigtige funktion at sidde i de bestyrelser, for det drejer sig om dagligdagen og om, at ens børn har det godt. Derfor tror jeg, det i højere grad er et spørgsmål om, hvor man er i livet og hvad man interesserer sig for end kønnet, når det kommer til, hvem der stiller op til kommunalvalg, siger hun.

Fremfor køn vil Pia Adelsteen hellere fremhæve tid som en vigtig faktor i forhold til, hvem der stiller op til kommunalvalg.

- Med den størrelse kommunerne har fået, kræver det meget tid at sidde i et byråd med alt det, vi skal sætte os ind i. Og det er ikke altid, man har den tid, særligt ikke hvis man er selvstændig, hvor man ikke bare kan tage fri fra arbejdet, som hvis man er ansat, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce