Annonce
Mariager Avis

Plads til lidt flere kogræssere ved Mosely

Nogle af sidste års kvier på marken ved Mosely. Flest af limousine-racen, som kogræsserforeningen også skal have i år, men også en enkelt galloway. Foto: Niels Bo Mandrup
Kogræsserforeningen er i god gænge. Men den vil gerne have lidt flere medlemmer for at sikre afsætning af kød fra flere dyr.

Mariager: Mosely Kogræsserforening blev grundlagt i 2008 på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening, og blandt andre kogræssernes nuværende formand, Kjeld Bernhard Nielsen, har været med lige fra starten. Men hos flere af de ældre medlemmer er forbruget af kød ikke længere så stort, og derfor er der brug for nye medlemmer af foreningen. Der skal nemlig helst være cirka 10-12 kvier på arealerne omkring Mosely, for at bevoksningen kan holdes i ave.

Udover at deltage i tilsynet med dyrene, som det er beskrevet i den anden artikel her på siden, inviteres medlemmerne også til en årlig arbejdsdag i juni, hvor der blandt andet skæres vækster ned, som kvierne ikke vil tage, for eksempel gyvel eller tjørn.

- Og så hygger vi os ellers sammen omkring grillen, fortæller Kjeld Bernhard Nielsen.

Den største udfordring omkring kvieholdet har foreningens bestyrelse oplevet i forbindelse med, at dyrene om efteråret hentes til slagtning.

Som om, at kvierne lugtede lunten...

- Vi havde en gang en vognmand, der måtte vente tre-fire timer, før vi fik dyrene læsset, husker Kjeld Bernhard Nielsen.

Tidligere har man også fået dyrene skudt på marken. Men efter de første tre aflivninger ved de resterende kvier tilsyneladende gode, hvad de har i vente.

Derfor har kogræsserforeningen i de senere år valgt at fodre dyrene omkring den opstillede fangfold, når sæsonen nærmer sig afslutningen. Så lærer kvierne at færdes der.

Mosely Kogræsserforening

Mosely Kogræsserforening har til formål at udføre naturpleje på Naturstyrelsens ejendom, Mosely. Det gør foreningen ved hjælp af kvier, der afgræsser området i perioden 1. maj til 31. oktober. Når græsnings-sæsonen er slut, slagtes dyrene, og kødet fordeles blandt foreningens medlemmer sådan, at hvert medlem modtager en kvart kvie, svarende til cirka 60-70 kg kød.

Prisen for at deltage er et kontingent på 50 kroner om året samt 3500 kroner som betaling for kødet. Desuden forpligter man sig til at deltage i tilsynet med dyrene - sådan cirka én gang om måneden.

Fristen for tilmelding til den kommende sæson er 15. marts.

Man kan få yderligere oplysninger hos foreningens formand, Kjeld Bernhard Nielsen, tlf. 2729 0348, eller hos pr-manden, Per Bracher, tlf. 2125 2189.

- De seneste år har vi haft nogen til at hjælpe os. Der er noget, landmændene kan. De siger som en roe eller noget i den retning, og så får de dyrene lokket ind i vognen, siger Kjeld Bernhard Nielsen og griner.

Har man lyst til at deltage i kogræsserforeningens arbejde – og til at modtage en kvart kvie, slagtet og parteret – skal man melde sig til et af foreningens bestyrelsesmedlemmer senest 15. marts.

Kogræsserforeningen har netop holdt sin generalforsamling - i år virtuelt på grund af corona-situationen. Udover Kjeld Bernhard Nielsen, Per Bracher og Christian Andresen har også Per Edgar Jørgensen plads i bestyrelsen og bestrider posten som kasserer.

Mosely tilhører Naturstyrelsen, som har stillet området til rådighed for foreningen ”Moselys Venner”. Vennerne har ”udliciteret” græsningsopgaven til Kogræsserforeningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Stine Bosse er valgt til formand for bestyrelsen bag Festival of Europe: Mariager passer perfekt til et europæisk folkemøde

Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce