Annonce
Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

"Mig bekendt er der truffet beslutning om, at det bliver Dansk Folkepartis Jørgen Hammer Sørensen, der overtager Casper Hedegaard og Radikale Venstres plads i økonomiudvalget", siger Jens-Henrik Kirk, medlem af økonomiudvalget for konservative. PR-foto
Med under fire måneder til næste kommunalvalg skifter partifarven på en af pladserne i økonomiudvalget som resultat af, at Casper Hedegaard fra Radikale Venstre træder ud af byrådet.

Mariagerfjord: Ved kommunalvalget i 2017 blev Jan Thorbøll Andersen valgt til Mariagerfjord Kommunes byråd for Dansk Folkeparti og fik som led i konstitueringsaftalen en plads i økonomiudvalget. En plads, han tog med sig, da han blev løsgænger i 2018 og i december 2019 meldte sig ind i Venstre. En manøvre der nu skaber politiske efterdønninger i byrådet.

Ligesom Jan Thorbøll Andersen blev Casper Hedegaard fra Radikale Venstre valgt til byrådet i 2017, og han fik som en del af konstitueringsaftalen også plads i økonomiudvalget.

Nu flytter Casper Hedegaard til København, og da man skal være bosiddende i kommunen for at kunne være medlem af byrådet, har Radikale Venstre kort før årets kommunalvalg måttet finde en til at overtage hans plads i byrådssalen. Valget er faldet på Maren Sturis Tang.

Annonce

Ingen automatik i økonomiudvalget

Det betyder dog ikke, at Maren Sturis Tang også automatisk overtager Casper Hedegaards plads i økonomiudvalget. Det afgøres af den valggruppe, der i sin tid gav pladsen til Casper Hedegaard. En valggruppe, der består af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Beslutningen træffes i forbindelse med, at byrådet mødes ekstraordinært 5. august med det ene punkt på dagsordenen.

Formand for økonomiudvalget, borgmester Mogens Jespersen, vil ikke kommentere på, hvem der bliver nyt medlem af økonomiudvalget før det ekstraordinære byrådsmøde 5. august. "Men jeg kan sige så meget som, at det ikke bliver en fra Radikale Venstre", siger han. PR-foto

I Dansk Folkeparti er der delte meninger om, hvem der skal overtage pladsen. Jørgen Hammer Sørensen har tidligere meldt ud, at han vil holde døren åben for at overtage pladsen, mens hans partikollega, Pia Adelsteen, mener, at pladsen skal følge partiet. Hun vil derfor stemme for, at Maren Sturis Tang bliver nyt medlem af økonomiudvalget.

En holdning som Maren Sturis Tang ikke overraskende deler.

- Jeg synes, det er frygteligt ærgerligt, at der bliver indgået en aftale om, at Casper (Hedegaard, red.) skal sidde i nogle udvalg, men at i det øjeblik, han træder ud, er de pladser åbenbart til diskussion i stedet for, at hans suppleant som noget naturligt overtager dem, siger Maren Sturis Tang med henvisning til, at Casper Hedegaard også var medlem af udvalget for arbejdsmarked og undervisning.

- Hvis Radikale Venstre ikke kan beholde pladsen, ser jeg det som et udtryk for, at man ikke kan regne med de partier, man har indgået aftalen med, fortsætter hun.

Annonce

Konservativ: Afgørelsen er truffet

Selv om pladsens skæbne som nævnt afgøres på mødet 5. august er det kun formelt. Reelt er beslutningen truffet. Det fortæller Konservatives medlem af økonomiudvalget, 2. viceborgmester Jens-Henrik Kirk:

- Mig bekendt er der truffet beslutning om, at det bliver Dansk Folkepartis Jørgen Hammer Sørensen, der overtager Casper Hedegaard og Radikale Venstres plads i økonomiudvalget.

En beslutning han fuldt ud bakker op om, da det efter hans mening blot bringer tingene tilbage til den borgerlige konstitueringsaftale, hvor Dansk Folkeparti havde en plads i økonomiudvalget.

- Dengang var Radikale Venstre en del af gruppen omkring borgmester Mogens Jespersen, men midt i perioden valgte de at forlade gruppen, så der ikke længere var det samme borgerlige flertal i økonomiudvalget som ved konstitueringen.

- Nu hvor Casper Hedegaards plads er blevet ledig, synes jeg, det er helt naturligt, at vi, når vi har en borgerlig borgmester ved Mogens Jespersen, også sikrer, at der er et borgerligt flertal i økonomiudvalget ved at give pladsen til Dansk Folkeparti, siger Jens-Henrik Kirk.

Han tilføjer, at hvis man skal pege på, at der er nogen, man ikke kan regne med i forhold til indgåede aftaler, er det Radikale Venstre, da Casper Hedegaard midt i valgperioden meddelte, at han ikke længere var en del af den blå gruppe.

- Det var i det øjeblik, tingene ændrede sig.

- Man kan sige, at vinderen af rokaden er Venstre, der med Jan Thorbøll Andersens tilgang har fået et yderligere medlem af økonomiudvalget - og taberen er så Radikale Venstre, konstaterer Jens-Henrik Kirk.

Annonce

Ingen kommentar fra formanden, men…

Formand for økonomiudvalget, borgmester Mogens Jespersen, ønsker ikke at kommentere på Jens-Henrik Kirks udmelding om, hvem der bliver det nye medlem af udvalget før byrådsmødet 5. august.

- Normalt fortæller vi ikke den slags i pressen før, vi har holdt mødet. Jeg synes ikke, det er fair overfor dem, der bliver udpeget og dem, der ikke bliver, siger Mogens Jespersen.

- Men jeg kan sige så meget som, at det ikke bliver en fra Radikale Venstre, for det har aldrig været deres plads. I den aftale, vi indgik med Casper Hedegaard, fik han en af Venstres pladser, tilføjer han.

Annonce

Fortørnet på sit partis vegne

Udmeldingerne fra Jens-Henrik Kirk og Mogens Jespersen kommer ikke bag på Maren Sturis Tang.

- Jeg kunne forstå på det hele, at det ville gå den vej, så jeg havde regnet med, at det blev Jørgen Hammer Sørensen, der fik pladsen, siger hun.

Maren Sturis Tang vil dog ikke klandre Venstre for, at hun ikke bliver medlem af økonomiudvalget.

- Men etisk vil jeg sige: Hvorfor skal det gå ud over Radikale Venstre, at Dansk Folkeparti har et medlem, der vælger at hoppe fra partiet. Det er jo dem, der har et medlem, der ikke er tilfreds med forholdene, og det går nu ud over de radikale, at de mangler et medlem og en plads i økonomiudvalget, siger hun og tilføjer, at selv om hun anerkender, at det foregår helt efter reglerne, synes hun, det er ærgerligt.

- Ikke for mig personligt, men på Radikale Venstres vegne. Jeg ved, at min gruppe er rimelig fortørnet over det og tager det som et udtryk for, at man ikke rigtig regner med Radikale Venstre, siger Maren Sturis Tang.

Dansk Folkepartis Jørgen Hammer Sørensen overtager den radikale Casper Hedegaards plads i økonomiudvalget. Foto: Frank Pedersen
Annonce
Annonce
Mariager Avis

Krav om coronapas for alle kommunalt ansatte i Mariagerfjord Kommune: Kommunale ledere skal foretage stikprøvekontrol

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Millionbeløb sendes efter Mariager-festival: - Nu kan vi koncentrere os om at skabe rammerne

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Ny driftsbestyrer på veteranjernbanen: Katrine er på flere måder en mønsterbryder

Mariager Avis

Restaurant genåbner med ny forpagter: Nyt liv i Hobro-restaurant

Mariager Avis

Mere og yngre girlpower i det nye Mariagerfjord byråd

Mariager Avis

Konservativ er nyt medlem af den skrumpede 'Mariager-gruppe'

Mariager Avis

Eksperterne har fældet dom over spækhuggeren, og der er ikke stor optimisme:  - Vi er enige om, at den ikke er strandet

Mariager Avis

Se dronevideo af spækhugger, fanget mellem revlerne nær Øster Hurup: - Jeg er ikke ekspert, men jeg synes, den ser stor ud

Mariager Avis

Levende spækhugger mellem revler på Kattegatkyst: Se privatoptagelse af det storslåede pattedyr i bevægelse

Mariager Avis

Tabt formandspost satte skår i valgglæden hos Mariager-politiker

Mariager Avis

Se listen over de mest populære politikere i Mariagerfjord Kommune: Tre nye ansigter har fundet vej til top fem siden 2017

Mariager Avis

Efter elendigt valg: Markant DF-koryfæ opgiver straks kommunalpolitiske ambitioner

Mariager Avis

En tredjedel af byrådet i Mariagerfjord udskiftet ved valget: Få overblikket over dem, der går ud og kommer til

Mariager Avis

Pia Adelsteen har smækket døren i til byrådssalen i Mariagerfjord Kommune: - Jeg gider simpelthen ikke mere

Mariager Avis

Mogens Jespersen genvinder borgmesterposten: Mariagerbaseret fremgang hos støtteparti sikrer blå blok sejren

Mariager Avis

Rødtlys-kørsel ved skolebørns lyskryds endte med mulig vold fredag morgen: Politiet efterlyser vidner i fjordby

Mariager Avis

Bare rolig: Den savnede kongepython er dukket op igen - og den var ikke nået langt væk

Mariager Avis

Kongepython er løs i landsby: Ejer insisterer på, at slangen har brugt toilettets afløb som flugtvej

Mariager Avis

Kristina har overtaget Strikkehjørnet, fordi hun ikke kunne lade være

Mariager Avis

Send en julehilsen og støt Mariager Spejderne

Mariager Avis

Julekalender-succes gentages til fordel for julebelysningen i Mariager

Mariager Avis

Med udgangspunkt i sit eget liv vil spidskandidat for Kristendemokraterne, Hanna-Maria Lyng, vil sikre psykologhjælp til unge og øge fokus på søskende til handicappede

Mariager Avis

Boligpriserne stiger stadig i Mariagerfjord Kommune

Annonce