Annonce
Mariager Avis

Redder liv på frivillig basis

Finn Møller er en af Mariagers hjerteløbere og han taget initiativ til, at byens hjerteløbere skal mødes for at lære hinanden at kende. "Jeg tror, at det er godt at have et sådan lille fælles netværk, når man mødes ved sådan en alvorlig sag og skal handle hurtigt, siger han. Foto: Annelene Petersen
Udover at være deltidsbrandmand på 33. år, er Finn Møller en af Mariagers 11 hjerteløber.
Annonce

Mariager: Finn Møller fortæller, at han og hans kone, Jette Møller, involvere sig i Mariager by ved blandt andet at være medlem af Kranens Venner og Mariager Museumsforening.

Derudover er Tømrer & Bådebygger Finn Møller blandt MIK’s hovedsponsorer. Ligesom firmaet for nogle år siden også var med til at sponsere, at hjertestarterne ved Mariager Hallen og Mariager Skole kunne blive sat op udendørs, så alle kan få fat i dem.

Finn Møller har desuden taget initiativ til at skabe et formum, hvor byens hjerteløbere kan mødes og lærer hinanden at kende.

Hjerteløbere er frivillige, der bliver alarmeret, når alarmcentralen modtager en anmeldelse om, at der i nærheden er en, der er faldet om med et muligt hjertetilfælde. Udover at hjerteløberen kan være hurtigt på stedet og begynde at give hjertelungeredning indtil ambulancen ankommer, får hjerteløberen også at vide, hvor den nærmeste hjertestarter findes for det tilfælde, at der bliver brug for den.

- Jeg har selv været ude at løbe et par gange med hjertestarteren, fortæller Finn Møller, der var en af de første hjerteløbere i Mariager.

- Første gang jeg blev kaldt ud til en, der var faldet om, var jeg alene udover en pårørende. Det syntes jeg sgu ikke var særlig fedt, må jeg indrømme. Heldigvis kom ambulancen hurtigt, fortsætter han.

Efterfølgende er der opsat flere hjertestartere rundt om i Mariager, ligesom antallet af hjerteløbere er vokset, så der nu er 11 og Finn Møller har taget initiativ til at samle de 11, så de kan lære hinanden at kende.

- Grunden til at jeg har taget det initiativ er, at vi på den måde vil vide, hvem de andre er, når vi kommer ud som hjerteløbere. Jeg tror, at det er godt at have et sådan lille fælles netværk, når man mødes ved sådan en alvorlig sag og skal handle hurtigt, siger Finn Møller.

Oprindelig var det planen, at hjerteløberne skulle have været samlet her i foråret, men det er blevet udskudt på grund af risikoen for coronasmitte.

Annonce

Fortsætter som deltidsbrandmand

At være hjerteløber er ikke den eneste måde, Finn Møller er frivillig i forhold til at redde andres liv og førlighed. I 33 år har han været deltidsbrandmand i Mariager.

- Vi har ikke udstyret hjemme, så når alarmen går, skal vi møde på brandstationen, der nu ligger ned på Havnen, fortæller Finn Møller, der tilføjer, det var lidt tilfældigt, at han som ung mand sidst i 20’erne blev deltidsbrandmand.

- Jeg spillede fodbold og snakkede lidt om det med Arne Christensen - som var indsatsleder dengang - og så blev vi enige om, at jeg kunne da godt blive brandmand, fortsætter han og fortæller, at den type af udrykninger, han er med til som deltidsbrandmand har ændret sig over årene.

- I begyndelsen var det kun i forbindelse med ildebrande, at deltidsbrandmænd var med, men nu kører vi også ud til fastklemte i biler og kemikalieulykker. Så det at være brandmand i dag er ikke det samme som, da jeg startede, siger Finn Møller.

Som resultat heraf er det også andre typer af oplevelser, der efterfølgende skal bearbejdes. Finn Møller fortæller, at det særligt er de udrykninger, hvor det har kostet liv, der har sat sig.

- Den første jeg blev kaldt ud til, hvor det kostede liv, var et selvmord, hvor han havde sat ild til både sig selv og den bil, han sad i. Det kan jeg selvfølgelig stadig huske, det samme gælder de gange, jeg har været kaldt ud til trafikulykker, hvor nogen er brændt inde – det husker man jo.

Dengang Finn Møller begyndte som brandmand, blev der ikke gjort så meget ud af, at de de havde været kaldt ud fik oplevelserne bearbejdet.

- Det er heldigvis meget anderledes i dag, hvor vi samles for at snakke om det, vi har været ude ved, siger Finn Møller, der selv om han er fyldt 60 år ikke har planer om at stoppe som brandmand.

- Den ældste af deltidsbrandmændene i Mariager er vidst fyldt 72 år, så jeg trøster mig ved, at jeg ikke er den ældste endnu og så længe jeg kan gøre en forskel, bliver jeg ved, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce