Annonce
Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Vagner Bjørn er et særdeles kendt ansigt på Hadsund Rådhus, hvor han har holdt 50-års jubilæum. Pressefoto
Vagner runder 50 års tjeneste med tal og økonomi hos Mariagerfjord Kommune.

Han jonglerer med tal som ingen anden og fortæller om dem, så selv Maren i kæret straks får det store forkromede overblik - og nu har han gjort det i et halvt århundrede. Vagner Bjørn er med tiden blevet en institution i Mariagerfjord Kommune og en levende legende i fjordkommunens økonomiafdeling i Hadsund.

Det havde Vagner Bjørn slet ikke regnet med, da han 1. juli 1971 fik en læreplads hos Hobro Sygekasse med en spritny handelseksamen i hånden. Han ville såmænd hellere være smed eller møbelsnedker, men en sportsskade spændte ben for håndværkerdrømmen.

Vagner Bjørns tid hos sygekassen blev imidlertid kort. Med loven om offentlig sygesikring skulle kommunerne nemlig overtage sygekassernes opgaver. Den daværende socialinspektør i Hobro Kommune, Vagn Sørensen, havde et særdeles godt øje til den unge mand med det åbenlyse talent for tal, økonomi og planlægning. Derfor blev Vagner Bjørn overflyttet til socialforvaltningens administrationsafdeling, hvor han lagde sidste hånd på sin elevtid.

Annonce

Vagner Bjørn fik hurtigt stort ansvar. Som elev blev han blandt andet sendt i banken for at hente kontanter til de ugentlige udbetalinger af sygedagpenge og andre sygesikringsydelser, erindrer han.

Hos socialforvaltningen fik han snart lov til at arbejde med tal på hele det kommunale velfærdsområde, der populært sagt strækker sig fra vugge til krukke. Det gjaldt blandt andet udarbejdelse af regnskab, budget, økonomiopfølgninger, statistikker og prognoser samt indhentning af refusioner fra staten og kommuner.

Det var også her, at han fik et særdeles kært eje: En Triumph elektronisk regnemaskine med strimmel og gemmeværk, der kunne takle hele 14 cifre. Det teknologiske vidunder kostede godt 4000 kroner, hvilket i begyndelsen af 70'erne var en klækkelig sum.

Farver på tallene

Allerede i 1977 blev Vagner Bjørn leder af administrationsafdelingen. Dermed skulle han rådgive forvaltningens ledelse i økonomiske spørgsmål og forklare politikerne komplicerede økonomiske sammenhænge på en pædagogisk og levende facon.

- Tal er dødkedelige, synes mange, men jeg sætter en stor ære i at sætte farver på og formidle dem til kolleger, borgere og politikere på en overskuelig og levende måde. Det gælder om at gøre dem håndgribelige, og på det sociale område gemmer der sig jo mennesker bag tallene, siger Vagner Bjørn.

Fra 1993 og frem til kommunesammenlægningen fungerede Vagner Bjørn som souschef og stedfortræder for socialchefen, og flere gange blev han konstitueret i stillingen som socialchef. Skønt tjansen som socialchef var spændende med mange møder med borgmesteren, kommunaldirektøren og forvaltningschefer, var det først og fremmest tallene og jobbet i spidsen for administrationsafdelingen, der for alvor havde Vagner Bjørns interesse.

Ved dannelsen af Mariagerfjord Kommune i 2007 blev Vagner Bjørn leder af økonomikonsulenterne i kommunens samlede økonomiafdeling. Dermed blev han en vital del af storkommunens administrative maskinrum. Selv om Vagner Bjørn i foråret 2020 gav lederstafetten videre, spiller han stadigvæk en bærende rolle i økonomiafdelingen, hvor hans kolleger nyder godt af hans mangeårige erfaring og ekspertise.

Annonce

Stopper på toppen

Vagner Bjørn er således 'still going strong' men ser snart enden på et langt arbejdsliv, hvor han har tjent under fem borgmestre og ikke mindre end et dusin chefer.

- Jeg har haft mange gode år, hvor jeg har fået alle de udfordringer, jeg overhovedet kunne ønske. Jeg ved dog også, at der er et liv efter arbejdsmarkedet. Jeg føler skam ikke, at alderen indhenter mig, men jeg vil gerne stoppe på toppen, mens jeg stadig kan huske både den store og lille tabel, siger Vagner med et underfundigt smil.

I fritiden er Vagner Bjørn engageret i Hobro Y's Men's Club og har i mange år passet kassen ved det lokale menighedsråd i Klejtrup, hvor han bor med fru Else. De har tre børn, otte børnebørn og tre svigerbørn, som Vagner Bjørn glæder sig til at bruge mere tid sammen med. Vagner Bjørn holder grundformen ved lige med hyppige slag badminton og længere ture i vandrestøvler og på jernhest - og uden hjælpemotor.

Ungdommens håndværkerdrømme fornægter sig ikke. Vagner Bjørn er nemlig en ivrig hobbyhåndværker, der elsker at gå til hånde, når der skal tages fat på byggeprojekter hos børnene.

En stund endnu vil Vagner Bjørn fortsætte med at husere på rådhuset i Hadsund, hvor han for længst har fået legendestatus.

- Jeg har altid lagt vægt på at videreuddanne mig, og da jeg var yngre, overvejede jeg at uddanne mig til socialrådgiver. Jeg har dog aldrig fortrudt, at tallene blev min skæbne, og skulle jeg få muligheden for at gøre det om, så ville jeg vælge den vej igen, slutter Vagner Bjørn.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Mariager Avis

Mariager Fysioterapi er flyttet i nye lokaler med plads til holdtræning

Mariager Avis

Landsbyfestival i Mellerup hele uge 26

Mariager Avis

Fredningen der skal sikre orkideerne i Dania Kridtgrav kan få den modsatte effekt

Annonce