Annonce
Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

"Tegner, det er det, jeg er helt inderst inde. Det er det, der skal stå på min gravsten, hvor der også skal være indhugget en blyant, for det er alt, jeg har brug for", siger Søren Juhl. Foto: Frank Pedersen
Professionelt arbejder Søren Juhl med illustrationer og 3D grafik og i fritiden maler han akvareller. Selv kalder han sig kort og godt for tegner. - Uanset hvad jeg laver, prøver jeg altid at være i kontakt med den dreng, der i sin tid tegnede tændstikmænd, siger han.

Gjerlev: Når 48-årige Søren Juhl skal gøre forsøget på med ét ord at sammenflette hans virke som illustrator, akvarelmaler og 3D-grafikker, ender han op med: Tegner

- Tegner, det er det, jeg er helt inderst inde. Det er det, der skal stå på min gravsten, hvor der også skal være indhugget en blyant, for det er alt, jeg har brug for, siger han og fortsætter:

- Selv om jeg har uddannet mig til noget og har papir på det, så prøver jeg altid – uanset hvad jeg laver - at være i kontakt med den dreng, der i sin tid tegnede tændstikmænd. Det er væsentligt for mig ikke at gå på kompromis med glæden, nysgerrigheden, fordybelsen og fantasien i det, jeg laver.

Annonce

En lille håndfuld faste kunder

Til daglig er Søren Juhl ansat som digital projektleder ved ungdomsuddannelsen 3D College i Grenaa, hvor han skriver på de sociale medier, kommer med idéer til grafisk udsmykning på skolen samt laver diverse former for plakater.

Selv om Søren Juhl bruger sin iPad til 90 procent af sit arbejde, har han altid en blyant og Post It sedler på sig når han bevæger sig udenfor hjemmet. "På den måde kan jeg altid lige kradse noget ned, hvis jeg får en god idé. Selv om det kun kræver et klik og et swipe at åbne iPaden, er det altså både hurtigere og nemmere med en blyant og en Post It", siger han. Foto: Frank Pedersen

- Derudover har jeg mit eget firma, Juhl Illustration, her på privatadressen, siger Søren Juhl og åbner døren ind til et lille værelse på førstesalen i parcelhuset på Alsagervej i Gjerlev.

Arbejdsværelset bag døren har nærmest karakter af en hule, hvor en Tintin-måneraket model i stort format og en mængde andre tegneserie-effekter, bøger om alt mulig indenfor illustration og Olsenbanden omgiver det lille arbejdsbord og en trædeskammel gør det ud for arbejdsstol.

Søren Juhl fortæller, at det er her han udfører illustrationsopgaver i form af logoer og foldere for en lille håndfuld faste kunder, der i øjeblikket blandt andet tæller Skoleleder Foreningen, en dyrlæge i Aarhus og Randers Regnskov.

Tidligere har også Randers Sundhedscenter, Fætter BR og Danmarks Radio været blandt Søren Juhls kunder, til sidstnævnte har han blandt andet lavet logoet til Ramasjang Rally samt SommerSummarums quizmonster.

De seneste år har Søren Juhl helt bevidst skruet gevaldigt ned, når det kommer til det antal opgaver, han tager ind i regi af Juhl Illustration.

- Det skyldes, at jeg på et tidspunkt nåede et mætningspunkt. Jeg ville tilbage til at have tid til at dygtiggøre mig og prøve nyt, for det er det, der driver mig, siger han.

Blandt det nye som Søren Juhl således har fået tid til at undersøge og udforske er 3D tegning. Han fortæller at det er inspireret af, at mange af de kollegaer han har på colleget i Grenaa netop er 3D-folk.

- De har - helt bogstaveligt - en ekstra dimension. Jeg har dog opdaget, at selv om jeg kommer med en grafisk illustrator baggrund, så er der mange punkter, hvor jeg rent fagligt klikker med mine 3D-kollegaer. Det er sjovt at arbejde med 3D og jeg har opdaget, at jeg har flair for det, selv om min læringskurve på dette område fortsat er meget stejl, siger han.

Annonce

Pjasker med vand sammen med sin mor

Udover de arbejdsrelaterede streger maler Søren Juhl også akvareller, disse er dog kun til privat brug.

- Det er ikke med blik for at sælge dem, at jeg laver akvareller. Jeg synes bare, det er fedt en gang imellem at gå fra det digitale til at sidde og pjaske med noget vand og lade det uforudsigelige ske, som det sker. Sådan er det med akvareller, siger han.

Søren Juhl fortæller, at hans mor også laver akvareller og at de af og til mødes for at male og sludre sammen.

- Min mor har malet akvarel i flere år, så jeg lærer af de tricks, hun altid har i ærmet, siger han med et smil.

Annonce

En visuel backpacker

Søren Juhl kalder sig selv for en visuel backpacker, når han skal sammenfatte alt det han beskæftiger sig med indenfor at tegne og illustrationer.

Uanset om det er de traditionelle flade eller dem i 3D, så er motiverne altid steder eller historier, der er på Søren Juhls plakater. Foto: Frank Pedersen

- Jeg er rigtig glad for at lære nyt, så jeg undersøger en masse ting og elsker at prøve noget af, herunder akvarel, forklarer han.

- Det giver mig bare så meget glæde at lære nyt. Men det giver mig også nogle tæsk en gang imellem, for jeg vil gerne have, at det jeg giver mig i kast med lykkes, men det gør det ikke altid, fortsætter Søren Juhl og ler.

Annonce

Blev fanget ind i tegne-branchen

Det at tegne har altid ligget til Søren Juhl siden, han var dreng, men kun i fritiden. Da tiden kom, hvor han begyndte at overveje, hvad han skulle beskæftige sig med i sit voksne liv, endte han med at tage en uddannelse til maskinmester.

- Jeg havde ikke lyst til at bruge det at tegne i en kommerciel sammenhæng. Jeg ville kun tegne når jeg havde lyst, fortæller Søren Juhl.

Efter endt uddannelse arbejdede Søren Juhl tre år som maskinmester indtil, der via en bekendt opstod en mulighed for at komme i mesterlære som reklametegner hos Lego. En mulighed han greb.

- Indtil da havde jeg bare fulgt min mavefornemmelse, når jeg tegnede. Den to-årige læretid hos Lego gav mig en lang række faglige kompetencer, hvor jeg blev rettet ind og guidet i forhold til det at tegne, fortæller han.

- Så det endte alligevel med, at blev fanget ind i tegne-branchen, siger Søren Juhl med et smil.

Annonce

Laver plakater med det, han holder af

I familiens hjem hænger flere af de plakater, Søren Juhl har lavet gennem tiden. Det er både 3D-plakater og de almindelige traditionelle ”flade” plakater.

Som eksempel på en af de traditionelle, peger Søren Juhl på plakaten, der hænger ved spisebordet. Den er det han kalder ”en klassisk Søren Juhl”. Plakatens motiv er Bornholm med et udpluk af øens byer og turistattraktioner og det er ikke et tilfældigt motiv.

- Her i familien er vi helt crazy med Bornholm. Det er et sted, vi holder meget af både børn og voksne. Når vi spørger vores børn, hvor vi skal tage hen på sommerferie, siger de altid som det første: Bornholm, siger Søren Juhl.

Han tilføjer, at det der gør Bornholm-plakaten til ”en klassisk Søren Juhl” er, at han elsker at bruge steder holder af eller historier, han godt kan lide som motiver til sine illustrationer. Det gælder også 3D-plakaten med Taksensand Fyr.

- Når vi som familie tager på tur, laver jeg altid lidt research hjemmefra. Da vi skulle på et weekend-ophold i Sønderborg, fandt jeg ud af, at på Als ligger Taksensand Fyr. Jeg kan generelt godt lide fyrtårne, og dette har en speciel historie, da det står på en granitsokkel ude i vandet, så for at komme til det, skal man over en bro. Da vi var ude og se fyret tænkte jeg, at det ville jeg prøve et lave i 3D, fortæller Søren Juhl.

Annonce

Har altid blyant og papir på sig

IPaden er Søren Juhls foretrukne arbejdsredskab, når han arbejder med illustrationer. Men selv om op til 90 procent af arbejdet foregår på dette elektroniske værktøjs skærm, har han så godt som altid en blyant og papir – som oftest i form af gule post it-sedler – på sig, når han bevæger sig uden for hjemmet.

- På den måde kan jeg altid lige kradse noget ned, hvis jeg får en god idé. Selv om det kun kræver et klik og et swipe at åbne iPaden, er det altså både hurtigere og nemmere med en blyant og en post it, siger han.

Annonce

Elsker at makke med træ

Søren Juhls kreativitet er ikke bundet til at tegne og lave illustrationer.

- Jeg elsker at stå ude og makke med træ, siger han.

Et eksempel på den form for kreativitet står ude på terrassen, hvor Søren Juhl har konstrueret en brændevæg, som udover at skærme for vinden også er dekorativ.

- Når jeg laver den slags, kan jeg være helt tanketom, så går jeg ikke og tænker på nye idéer til illustrationer, noget jeg skal huske at tegne eller prøve af. Når jeg går og bruger mine hænder til noget med træ, slår græsset eller vander tomaterne, så hygger jeg mig, siger han.

Annonce

Der er frihed i at kunne sige nej

Om årsagen til at han har etableret sig med egen virksomhed i stedet for bare at være ansat et sted, siger Søren Juhl:

- Indimellem er der projekter, som jeg kan mærke, at det skal jeg bare lave, fordi det er spændende og det kan jeg, når jeg har min egen virksomhed.

Som eksempel nævner Søren Juhl de Randers Regnskov postkort, han har været med til at illustrere.

- Randers Regnskov har selv skabt det genbrugspapir, som postkortene er lavet af. Det synes jeg bare er en fed historie, som jeg gerne vil være en del af, siger han.

Søren Juhl tilføjer, at med sin faste indtægt fra 3D College i Grenaa, kan han også vælge at sige nej til opgaver i sin egen virksomhed, hvilket han ser som en stor fordel. En fordel der er en væsentlig årsag til, at han ikke længere drømmer om at kunne leve af sin virksomhed, Juhl Illustration.

- Hvis jeg skulle leve af Juhl Illustration, kunne jeg ikke altid frit vælge at sige nej til opgaver, for man skal jo have en indkomst, siger Søren Juhl.

At det forholder sig sådan, ved Søren Juhl alt for godt, for han har prøvet at satse fuldt ud på sin egen virksomhed.

- Det gik egentlig fint nok og jeg kunne godt leve af det, men det var ikke sjovt i længden. Der blev i hvert fald længere mellem de sjove ting, så jeg kørte simpelthen sur i det, fortæller Søren Juhl.

Det er ikke kun den umiddelbare glæde ved kun at lave de få opgaver, han siger ja til, der har betydning i denne sammenhæng. Når Søren Juhl siger nej til en opgave, får han nemlig samtidig tid til at lave andre ting.

- Tid er en knap ressource og jeg vil gerne nå noget. Der er stadig mange ting, jeg skal nå. Jeg ved ikke hvad, men jeg ved, at der kommer noget rundt om hjørnet, for jeg er altid nysgerrig. At have friheden til at kaste mig ud i noget nyt, er rigtig vigtig for mig, siger Søren Juhl.

Annonce
Mariager Avis

Inger Støjberg inviterer til stor fest på lokalt slot: - Der er rigtig gang i kagebageriet

Annonce
Mariager Avis

Da Thomas drejede nøglen blev bilen omspændt af flammer: 38-års ejerskab af en Triumph TR6 fik en brat afslutning

Annonce
Mariager Avis

Fiskerikontrollen fik bid: Konfiskerede ulovlige åleruser

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Et dejligt sted, der ikke må sygne hen: Gjerlev er en by med ildsjæle og med sine udfordringer

Mariager Avis

Søren fra Gjerlev er manden bag landskendte illustrationer: - Der skal stå tegner på min gravsten

Mariager Avis

Rydning af Mariager Rensningsanlæg møder skarp kritik, som udvalgsformand dog tager helt roligt: - Der er ikke noget hokuspokus ved det

Mariager Avis

Kom som flygtning fra Eritrea i 2015: Min fremtid er i Danmark og allerhelst i Mariager

Mariager Avis

Søren skulle bare have været vikar: Nu er han blevet direktør i stor lokal virksomhed

Mariager Avis

Dansk Salt A/S er på hemmelig liste: Risikerer at få skåret i gasleverancen, men det bekymrer ikke direktøren

Annonce