Annonce
Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Kommunalvalget 16. november er sidste gang borgmester Mogens Jespersen (V) er med på stemmesedlen. "Efter næste byrådsperiode, stopper jeg i politik", siger han. Foto: Frank Pedersen
Borgmester Mogens Jespersen (V) har besluttet, at årets valgkamp op til kommunalvalget bliver hans sidste. Når den næste byrådsperiode rinder ud om godt fire år, stopper han i politik.

Mariagerfjord: - Den næste periode bliver min sidste i byrådet, siger borgmester Mogens Jespersen (V).

- Om fire år er jeg tæt på 70 år og så vil jeg hellere bruge min tid sammen med min kone, Lone, fortsætter han.

Efterlyser fantasi i valgkampen

Med mange valg på kontoen er Mogens Jespersen ikke blandt dem, der utålmodigt ser frem til, at den kommende valgkamp skal gå i gang. Helst så han, at den først begyndte efter efterårsferien. Han erkender dog, at de nye, der stiller op for første gang, ikke kan vente så lang tid med at markere sig, hvis de skal have en chance for at blive valgt.

- Jeg tror ikke, at folk gider høre på politikere fra sommerferien og helt frem til valgdagen, derfor trækker jeg den gerne så lang tid som muligt, siger han og fortsætter:

- I øvrigt tror jeg, at de der siger, at valgkampen vindes mellem valgene og ikke op til valget har ret. Så man kan sige, at min valgkamp begyndte for fire år siden.

Mogens Jespersen efterlyser mere fantasi fra dem, der arrangerer valgmøder, så det ikke er de samme, der deltager i valgmøde efter valgmøde. Ellers sker der let det samme som under valgkampen for fire år siden, hvor han ofte var ude til vælgermøder hvor det kun var ham og Leif Skaarup fra Socialdemokratiet, der var inviteret.

- Da vi kom til det 10. af den slags valgmøder, begyndte vi nærmest at tage hinandens argumenter og folk opdagede ingenting, siger han med et smil.

- Så nej, jeg ser ikke frem til selve valgkampen, for hvis vi skal være helt ærlige, ved de almindelige valgmøder er det mest de frelste partisoldater inklusiv vores egne - der møder op. Det er ikke der, der bliver flyttet noget som helst, fastslår Mogens Jespersen.

Annonce

Tilflyttere er det vigtigste for ældreområdet

Når han ser tilbage på den byrådsperiode, der nærmer sig sin afslutning, har Mogens Jespersen svært ved at udpege én beslutning som den, han er gladest for at være en del af.

Mogens Jespersens favoritsted på hjemmatriklen er ude i haven med frit udsyn over engen, hvor der går køer. "Engen var medvirkende til, at vi i sin tid købte huset her, for da den er bundløs, vidste vi, at der ikke ville blive bygget på engen. Det er simpelthen så dejligt at kigge ud over den flotte natur", siger Mogens Jespersen. Foto: Frank Pedersen

- For eksempel er jeg glad ved, at vi nu snart kan vinge af, at vi har renoveret alle kommunens skoler. Jeg er også glad for, at vi nu er ved at have etableret cykelsti hele vejen rundt om fjorden. Det er fantastisk, at vi har kunnet blive enige om at finde pengene til det i byrådet, siger han.

Mød spidskandidaterne

Tirsdag 16. november afholdes kommunalvalg.

I ugerne op til valget bringer Mariager Avis en artikelserie med spidskandidaterne for de partier, der stiller op til valget.

Tidligere bragt:

Uge 34 Leif Skaarup (S)

Uge 35 Jens-Henrik Kirk (K)

Uge 36 Jørgen hammer Sørensen (DF)

Skulle det på valgnatten 16. november vise sig, at Mogens Jespersen ikke bare beholder borgmesterkæden, men at Venstre får absolut flertal i byrådssalen, vil det første han, som genvalgt borgmester, tager fat på i det der bliver hans sidste byrådsperiode være den daglige drift i kommunen.

- Et af de meget vigtige områder for Mariagerfjord Kommune er at kanalisere flere penge over i ældreområdet, for vi ved, at vi får flere ældre. Det kan vi blandt andet gøre ved, at få flere borgere i kommunen, siger Mogens Jespersen.

Den målsætning deler Mariagerfjord Kommune med samtlige kommuner i Danmark og Mogens Jespersen erkender, at der ikke findes et enkeltstående magiske håndtag, der kan drejes på, så folk til at strømme til.

- Noget af det vi allerede arbejder på, er at sørge for, at vi får flere ungdomsuddannelser i kommunen. Vi ved, at unge mennesker, der tager deres uddannelse i kommunen kommer tilbage, siger han.

- Og så skal Mariagerfjord Kommune være et dejligt sted at bo, arbejde og leve. Det betyder rigtig meget for bosætning, at det er dejligt at bo i hele kommunen. At det ikke kun er i de fire større hovedbyer, men også landområderne, for det er der 50 procent af vores borgere bor.

Annonce

Nok med én Jespersen i byrådet

Mogens Jespersen har foreløbig været borgmester i Mariagerfjord Kommune i otte år og det at være borgmester ligger i blodet. Hans far, Tage Jespersen, var i 16 år borgmester valgt for Venstre i det, der dengang hed Hadsund Kommune.

- Selv om politik var en del af min opvækst, var politik ikke noget vi talte om i mit barndomshjem. Der kom politik til udtryk i holdninger og det var via disse holdninger, at jeg selv kom ind i politik, siger han.

Som ung blev Mogens Jespersen flere gang spurgt, om han kunne tænke sig at stille op til kommunalvalg, men han blev ved med at sige nej.

- Jeg ville ikke risikere at komme i byrådet, mens min far sad som borgmester. Vi var nemlig enige om, at det var nok med én, der hed Jespersen i byrådet, forklarer han.

Annonce

Blev konservativ i protest

Det var derfor først, da faderen stoppede i lokalpolitik i 1986, at Mogens Jespersen endelig sagde ja til at stille op til kommunalvalg. Men ikke for Venstre.

- Gennem hele min ungdom havde jeg hørt på, at jeg selvfølgelig blev venstremand. fordi min far var det. Så i protest meldte jeg mig ind i Det Konservative Folkeparti kort før valget i 1986 og stillede op. Jeg blev dog ikke valgt, så jeg meldte mig ud og ind i Venstre. Og ved valget i 1997 kom jeg i byrådet, fortæller han.

Skiftet fra Det Konservative Folkeparti til Venstre tillagde Mogens Jespersen ikke den store betydning, da han trods sit første partimedlemsskab altid inderst inde har opfattet sig selv som venstremand.

- Desuden ligger Konservative og Venstre så tæt op ad hinanden - og i særdeleshed i lokalpolitik, siger han og tilføjer, at hvis han var blevet valgt i 1986, ville han forhåbentlig den dag i dag have siddet som konservativ borgmester i Mariagerfjord Kommune.

- Jeg tror, folk vil have svært ved at se, om jeg driver konservativ- eller venstrepolitik. Det der betyder noget for mig er, at jeg driver borgerlig politik, pointerer Mogens Jespersen.

At være i byrådet er det bedste job

På spørgsmålet om hvorfor Mogens Jespersen er blevet ved med at stille op til kommunalvalg, svarer han:

- Du kan ikke have et bedre job end at være i et byråd, hvor der er mulighed for at virke for den kommune, du bor i og at du er med i de beslutninger der tages.

- Derudover kan jeg godt lide det spil, der er mellem politiker, hvor vi kommer fra forskellige partier og får snakket os ind på hinanden. For i bund og grund er vi meget lig hinanden lige fra den ene fløj til den anden. Vi enes selvfølgelig ikke om alt, men langt hen ad vejen - nok omkring de 80 procent - er vi enige, siger Mogens Jespersen.

Så du kunne lige så godt have været SF-borgmester?

- Nej, det kunne jeg ikke. Der er jeg trods alt for uenig om de sidste 20 procent, fastslår Mogens Jespersen og ler.

Annonce

Den personlige relation har stor betydning

Med det gode samarbejde Mogens Jespersen har med alle sine byrådskollegaer, har han svært ved at skulle udpege den af hans politiske modstandere, han sætter størst pris på. Men stillet overfor opgaven, peger han på 1. viceborgmester, Leif Skaarup fra Socialdemokratiet.

- Vi har et fantastisk godt samarbejde. Leif er en god viceborgmester og det er tæt på, at vi er enige om 95 procent af det, vi arbejder med i byrådet og det betyder meget i dagligdagen. Vi taler ofte sammen i telefonen, hvis der er noget der skal cleares af og det ser jeg som en stor styrke. Samlet sidder Venstre og Socialdemokratiet på hovedparten af mandaterne i byrådet og der er det fordel, at repræsentanten fra det andet parti er en, man kan snakke med, siger Mogens Jespersen.

Han tilføjer, at han betragter sine politiske modstandere som sine venner, selv om han ikke ser dem privat.

- Lige så snart byrådsmødet er færdig, er vi venner. Vi har det ualmindelig godt sammen socialt og det betyder rigtig meget, siger han og tilføjer at folk, der tror, at man kan svine hinanden til i møder og byrådssalen og bagefter have det godt sammen tager fejl.

- Det kan ikke lade sig gøre. Men hvis vi er ordentlige overfor hinanden, selv om vi er uenige, virker det også i byrådssalen. Det er sådan man laver politik og det er derfor, vi i enighed fornyelig som et samlet byråd kunne lave et budget for det kommende år, fortsætter han.

Annonce

Skolelukninger har været det hårdeste

Mogens Jespersen er ikke i tvivl om, at den periode hvor han var formand for udvalget for børn og familie er de fire hårdeste år, han har haft i byrådet, langt hårdere end de to perioder, hvor han har været borgmester.

Og det var ikke kun fordi, det tidsmæssigt svarede til at have et ekstra halvtidsjob ved siden af, at han passede sit arbejde som Toyota-forhandler på fuld tid.

- Det var i den periode, at byrådet bad mig om at lukke 10 skoler i kommunen, derfor er det en periode, jeg aldrig glemmer. Det er i den periode, jeg har lært mest og den perioden, hvor jeg har fået mest skæld ud, når jeg var ude for at snakke med forældre på de skoler, der skulle lukkes, siger Mogens Jespersen.

Han forklarer, at skolelukningerne var et resultat af, at det i byrådet var blevet bestemt, at der skulle kigges på skolestrukturen i kommunen og selv om det var hårdt, var det et nødvendigt eftersyn.

- Havde vi ikke gjort det dengang, havde vi stået med skægget i postkassen den dag i dag, så det var godt, vi gjorde det selv om det ikke var sjovt, mens det stod på, resonerer han.

Annonce

Stor fan af Inger Støjberg

Der er flere politikere, der har brugt byråd som et springbræt til Folketinget, men det har aldrig haft Mogens Jespersens interesse.

- Landspolitik kan de godt beholde for sig selv. Den ambition har jeg aldrig nogensinde haft og får det aldrig, fastslår han.

- Politik i byråd og Folketinget er to vidt forskellige ting. Jeg er glad ved at have mit virke her i kommunen. For mig er det nære det, der betyder noget, fortsætter Mogens Jespersen.

Han tilføjer hurtigt, at den manglende landspolitiske ambition har noget at gøre med den aktuelle diskussion om formandskabet i Venstre at gøre. En diskussion som blandt andet har betydet, at et af Venstres byrådsmedlemmer, Sven Madsen, fornyelig forlod partiet for at stille op på den nydannede Mariagerfjordlisten, fordi han i den kommende kommunalvalgkamp ikke kunne se sig selv forsvare Venstres formand og den Venstre-politik, der føres på Christiansborg.

- Jeg stemte på Jakob Ellemann-Jensen som formand og Inger Støjberg som næstformand, fordi jeg synes, de er et godt makkerpar og jeg havde gerne set, at det var fortsat sådan. De er forskellige, men derfor kan man godt arbejde sammen alligevel, det kan faktisk være en styrke, siger Mogens Jensen, der ikke lægger skjul på, at han er ked af det, der førte til, at Inger Støjberg forlod partiet i forbindelse med rigsretssagen mod hende.

- Jeg havde helst set, at mit parti havde bakket Inger op, men hvis jeg vil have en ny formand for Venstre, møder jeg op på landsmødet og kommer med et nyt emne. Det er ikke noget vi skal lave ind i mellem landsmøderne.

Mogens Jespersen fortæller, at han er stor fan af Inger Støjberg og kender hende særdeles godt. Hans datter har været i huset hos Inger Støjberg og i valgkampen op til kommunesammenlægningen var det Inger Støjberg, der som ny-tilflytter i Hadsund stod for Mogens Jespersens valgkamp.

- Jeg har faktisk stor forståelse for projektet og baggrunden for Mariagerfjordlisten og havde jeg været 30 år i dag, vil jeg ikke afvise, at jeg kunne være gået med i listen. Men jeg er der, hvor jeg siger, at jeg er venstremand og det bliver jeg ved med at være. Men derfor kan jeg alligevel godt have sympati for Inger, siger han.

- Hvad de gør i Mariagerfjordlisten, vil jeg ikke blande mig i. Det der betyder noget for mig i denne forbindelse er, at vi stadig kan snakke sammen, hvis de kommer ind - og det kan vi, understreger Mogens Jespersen.

Mogens Jespersen

Spidskandidat for Venstre ved kommunalvalget 16. november.

Alder: 65 år.

Bopæl: Birkholt 11 i Hadsund.

Gift med Lone Jespersen. Parret har to døtre på henholdsvis 37 og 31 år samt tre børnebørn.

Uddannelse. Uddannet automekaniker.

Stilling: Borgmester i Mariagerfjord Kommune. Mogens Jespersen har tidligere gennem 30 år været forhandler af Toyota i Hadsund.

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Mariager nyder godt af Claus' energi

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Kommunalvalg i Mariagerfjord Kommune: 82 politikere bejler til din stemme

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Klub’n – fællesskab for børn og unge

Mariager Avis

To ni-årige børn ramt ved fodgængerovergang: 32-årig mand fra Mariager skyld i færdselsuheld

Mariager Avis

Peder Larsen holder af naturoplevelser i mange varianter

Mariager Avis

Peder Larsen: Det er crazy, hvad jeg har fået drejet i SF’s retning i byrådet

Mariager Avis

Nordea er vendt 'hjem' til Hobro: Ny filial på Randersvej

Mariager Avis

Cittaslow holder årsmøde med fokus på europæisk festival

Mariager Avis

Se video af hoppende udbryder i sommerhushave: Sådan kan du hjælpe med at få kænguru tilbage til campingplads

Mariager Avis

Jens cykler i nærområdet og de sydfranske bjerge

Mariager Avis

Det Radikale Venstres spidskandidat, Jens Maarup Lykke, debuterer på stemmesedlen som 65-årig

Mariager Avis

Fælles fodslag om fjordstrategien

Mariager Avis

Travlt kryds fremtidssikres: Trafikanterne må forvente nedsat hastighed

Mariager Avis

Sur smiley og en bøde til Jægerhuset: - Det er da ved Gud drønærgerligt

Mariager Avis

Når borgmester Mogens Jespersen (V) skal slappe af: Så ’der bas

Mariager Avis

Sidste chance for at stemme på Mogens Jespersen

Mariager Avis

Mariager Sejlklub har forbedret forholdene i lystbådehavnen

Mariager Avis

Ny cykelsti mellem Mariager og Skjellerup bliver 1,9 millioner kroner dyrere

Mariager Avis

Bredt budgetforlig i Mariagerfjord tilfører handicapområdet 54 millioner kroner: Det skulle have været sket tidligere

Mariager Avis

Folkemøde på jagt efter 3000 frivillige og ledige senge: Vil du leje dit hus eller værelse ud, så kom!

Mariager Avis

Er mod sin vilje vendt tilbage til Danmark efter at have boet 25 år i England: Brexit-flygtningen er ny direktør for næste års folkemøde i Mariager

Mariager Avis

Tag på stemningsfuld solnedgangstur med veteranjernbanen

Mariager Avis

Lort i vandet førte til badeforbud ved Mariager strand

Annonce