Annonce
Mariager Avis

SSP-konsulent: Vi kan være stolte over de unges alkoholvaner

"Nutidens unge har en senere alkoholdebut end deres forældre og det er positivt", siger Line Lunde, SSP-konsulent i Mariagerfjord Kommune. Privatfoto
Som SSP-konsulent Line Lunde hjælper kommunens unge til at få gode alkoholvaner.

Mariagerfjord: Den løftede pegefinger er gemt langt væk, når Line Lunde som en af Mariagerfjord Kommunes to SSP-konsulenter tager ud til kommunens 8. klasser for at informere de unge om alkohol med fokus på, hvordan de får gode alkoholvaner.

Her er der ingen belærende bål og brænd lektioner om, hvad de unge skal eller ikke må, men tværtimod en åbenhjertig dialog og respektfuld drøftelse af, hvor de unge er i forhold til fester og alkohol.

- Det er meget individuelt fra klasse til klasse, hvor de er. Om de overhovedet er begyndt med alkohol og del slags, siger Line Lunde, der har 10 års erfaring på dette område.

Annonce

- Vi tager også en snak om, det med alkohol er noget, de har snakket med deres forældre om samt hvad deres forventninger er til de unge, når de måske en gang skal til at drikke alkohol, fortsætter hun.

Blandt de emner Line Lunde bringer på bane er, hvilke fordele der kan være ved vente med at drikke alkohol, hvilke ulemper der kan være ved at starte med at drikke alkohol samt hvordan man kan passe på hinanden, når man er på det punkt i livet, hvor man begynder med alkohol.

- Det er jo ikke bare det at drikke alkohol, de skal tænke over. Det drejer sig også om, hvad der følger med som eksempelvis at miste kontrollen over sig selv og gøre nogle ting, man fortryder dagen efter, siger Line Lunde og fortsætter:

- Vi taler også om, hvordan man kan blive ved med at være den gode kammerat, selv om man drikker ved at drikke mindre. At man i stedet for at drikke 8-10 genstande kan nøjes med to eller tre og på den måde stadig have en okay fest, hvor man ikke kommer til at gøre noget ulovligt som at køre ulovligt hjem på scooteren eller ligger og kaste op i en busk.

Debutere senere

Line Lunde taler også om forventninger og flertalsmisforståelser med de unge i forhold til, hvad de tror er normalt blandt deres kammerater, når det gælder at drikke alkohol.

- De unge har tætte relationer og er tit sammen i fritiden, så de ved godt, om deres kammerater drikker, hvor tit og hvor meget, så det er ikke der, jeg ser de store misforståelser. Den slags misforståelserne er langt mere udbredt blandt forældrene, siger hun.

Udover at møde de unge på skolerne, bliver Line Lunde ofte inviteret til at holde oplæg ved forældremøder og der, er der en del, der bliver overraskede over, at det eksempelvis kun er en tredjedel af de unge i 8. klasse, der har drukket alkohol indenfor de seneste tre måneder.

- Grunden til at det kommer bag på forældrene er nok, at der var en helt anden alkoholkultur, da de selv var unge. Nutidens unge har en senere alkoholdebut og det er positivt, siger hun.

Annonce

Stor ros til de unge

Målet for Line Lundes samtaler med de unge er dels, at alkoholdebuten udskydes og dels, at de unge drikker mindre og hun er fuld af fortrøstning for at målet kan nåes.

- Jeg synes, vores unge mennesker er inde i en rigtig god udvikling. De skal have stor ros for at være en generation og nogle årgange, som helt klart har flyttet sig aldersmæssigt i forhold til deres alkoholdebut. Samtidig er de fornuftige og føler ikke, at de presses til at drikke alkohol. Tværtimod oplever de forståelse, hvis de kommer til en fest med colaer i tasken.

- Så jeg synes helt klart, at vi godt kan være stolte over vores ungdomsårgange, siger Line Lunde.

Annonce

Det ligger i baghovedet

Line Lunde fremhæver, at forældrene har en stor indflydelse og et stort ansvar, når det kommer til deres børns alkoholvaner og at det er hendes indtryk at langt de fleste unge taler med deres forældre om alkohol.

- Så selv om de kan synes, at deres forældre på mange punkter er latterlige og sådan noget, så betyder det faktisk noget for dem, hvad mor og far siger og hvilke forventninger, forældrene har til de unge, når de går ud af døren.


Jeg synes, vores unge mennesker er inde i en rigtig god udvikling. De skal have stor ros for at være en generation og nogle årgange, som helt klart har flyttet sig aldersmæssigt i forhold til deres alkoholdebut. Samtidig er de fornuftige og føler ikke, at de presses til at drikke alkohol. Tværtimod oplever de forståelse, hvis de kommer til en fest med colaer i tasken.

Line Lunde, SSP-konsulent i Mariagerfjord Kommune


- Det kan godt være, at de unge ikke altid retter sig helt efter, hvad forældrene siger, men de drikke måske kun to genstande i stedet for otte, for det ligger helt klart i baghovedet, hvad mor og far har sagt, fortsætter hun.

Skulle det ske, at forældrene står med en teenager, der på trods af aftaler kommer fuld hjem, er det Line Lundes kraftig opfordring, at de aldrig må reagere på en måde, så den unge en anden gang er bange for at ringe hjem og bede om at blive hentet.

- Når jeg mødes med forældrene, har vi derfor en dialog om, at de altid skal være tilgængelige. Når de sender deres børn ud i bylivet, skal de også kunne få dem hjem i god behold. Og langt hen ad vejen er det da også min oplevelse, at det er sådan, det forholder sig, siger Line Lunde.

- At de så ikke altid er enige med deres teenager, er en anden snak - og det behøver man jo heller ikke at være, tilføjer hun med et smil.

Annonce

Råd til forældre

Når det begynder at lugte hen af, at der begynder at komme alkohol på bordet blandt de unge, er Line Lundes råd til forældrene, at de ikke skal være så nagelfaste overfor deres teenager med hensyn til regler og anbefalinger, men derimod møder de unge for at finde ud af, hvor man kan mødes et sted, der kan accepteres af begge parter.

- Når den unge er 15 år og ni måneder, nytter det ikke som forælder at være helt fornægtende. Hvis man forventer, at den unge alligevel vil drikke, er det bedre at sige: Okay du kan få to breezerer med, men så forventer vi, at det er det niveau, du er på, siger hun.

Louise Bundesen, 28 år: "Jeg begyndte at drikke alkohol lige så stille, da jeg var omkring 15 år. Første gang var et glas vin hjemme sammen med min far og mor, der spurgte, om jeg havde lyst til at smage. De kunne godt lide at få et glas vin lørdag aften, så det var noget, jeg forbandt med hygge". "Jeg drikker så godt som aldrig alkohol for tiden. Det bliver kun til et glas vin i ny og næ, når jeg er til fest og det har jo været meget begrænset med den slags her under coronaen". Foto: Frank Pedersen
Tilde Skou Damborg, 16 år. "Første gang jeg drak alkohol var, da jeg var 15 år og fik en breezer til et halbal. Jeg var sammen med min storesøster og vores forældre kørte os, så de vidste det godt". "Det er som regel, når jeg er sammen med mine venner og vi hygger, at jeg drikker alkohol, men det sker absolut ikke hver weekend". Foto: Frank Pedersen
Johny Juncher, 23 år: "Første gang jeg drak alkohol, var jeg 14-15 år. Jeg var hjemme sammen med en kammerat og inden vi skulle i klubben, gik vi ned i vores garage, hvor min far og mor havde en kasse Mokai stående og vi tog et par flasker. Mine forældre fandt ud af det, fordi jeg om aftenen blev fulgt hjem fra klubben, fordi jeg havde fået det rimeligt dårligt. De syntes, det var forfærdeligt, så bagefter fik vi en lang snak om det at drikke alkohol". "Nu drikker jeg kun alkohol cirka seks gange på en måned. Jeg foretrækker øl, når jeg hygger mig med nogle venner inden, vi tager til biltræf i Aalborg". Foto: Frank Pedersen
Annonce
Annonce
Mariager Avis

De plyssede venner holder det årlige fætter- og kusinetræf hos Veteranbanen

Annonce
Annonce
Mariager Avis

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Tørken sætter damplokomotiv på pause

Mariager Avis

Find de ukendte lækkerier i naturen

Mariager Avis

Nyt radikalt medlem af Mariagerfjord Byråd

Mariager Avis

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

Mariager Avis

Søde bær og bløde blade: Giv børnene oplevelser i haven

Mariager Avis

Det skal du vide før du anlægger havedam

Mariager Avis

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Mariager Avis

Stråtækt ejendom brændt ned til grunden ved Edderup: Politiet leder stadig efter brandårsagen

Mariager Avis

Udforsk Mariager og omegn på ny vandrerute

Mariager Avis

Havnens Venner klar til aktiv sommer

Mariager Avis

Sidste forhindring for cykelsti ryddet af vejen

Mariager Avis

Ny gratis attraktion på fjorden: Vandpark for børn, unge og alle andre legebørn

Mariager Avis

Byråd sagde ja til første fase af MIK’s projekt

Mariager Avis

Kuffert-dag for fuld musik

Mariager Avis

Jutlander Bank er ny hovedpartner i Hobro IK

Mariager Avis

Radikale udvider listen til kommunalvalget i Mariagerfjord

Mariager Avis

Ferietid er læsetid

Mariager Avis

Rutineret regnedreng runder skarpt hjørne

Mariager Avis

Landsbyfestival med Mek Pek i Gjerlev

Mariager Avis

Mariager Fysioterapi er flyttet i nye lokaler med plads til holdtræning

Mariager Avis

Landsbyfestival i Mellerup hele uge 26

Annonce