Annonce
Mariager Avis

Tandlæge med tro på fremtiden

Pia Strabo har været selvstændig tandlæge i Mariager i 12 og et halvt år, og hun har nogle år foran sig endnu, før hun at tænkt sig at gå på pension. Foto: Niels Bo Mandrup
Mariager Tandklinik har netop udvidet med et fjerde behandlingslokale og tæller nu ti medarbejdere.
Annonce

Mariager: Tandlæge Pia Strabo, der siden 2007 har drevet Mariager Tandklinik, tror på, at der er plads til en tandlæge i Mariager også i fremtiden. Så sikker er hun, at hun netop har fået indrettet et fjerde behandlingslokale i tandklinikken i Havnegade, hvor også førstesalen nu er taget i brug i behandlingen af patienterne.

- Det har givet bedre fysiske rammer, men også plads til, at vi kan behandle flere patienter, fortæller Pia Strabo.

Den nye kliniks placering på førstesalen gør også, at den ligger mere roligt, således at patienter kan sunde sig lidt oven på en måske vanskelig behandling.

- Og læg så lige mærke til, at der er udsigt herfra, indskyder Pia Strabo, mens hun viser frem og peger ned mod den gamle kran på havnen.

Pia Strabo kom til Mariager i 2007, da hun købte tandlæge Villy Moses forretning i forbindelse med, at han ville afvikle efter 32 år som tandlæge i byen. Hans klinik lå på første sal i lokaler på Havnevej, hvor der var lidt vanskelige adgangsforhold for gangbesværede. For at komme ned i stueplan rykkede Pia Strabo i 2010 til Havnegade - til en tidligere frisørsalon.

- Det er jo ret atypisk, at der er butiksruder i en tandklinik, men det har vi altså her, smiler Pia Strabo.

Ejendommen i Havnegade havde hun overtaget nogle år forud for flytningen - før finanskrisen, der ramte i 2008.

- Der var mange spekulationer, om det nu var for risikabelt et projekt. Men heldigvis sprang vi ud i det, og vi nyder dagligt vores dejlige lokaler, siger Pia Strabo i dag, der med flytningen fik bedre plads til vores personale. Samtidig blev der etableret ventilation og processug, en bedre handicapadgang, et klinikrum mere m. v.

Inde bag butiksruderne er der reception og venteværelse. Behandlingsrummene er placeret i bygningen, så der ikke er frit indblik fra fortovet.

Da Pia Strabo overtog klinikken, var der udover tandlægen selv ansat en klinikassistent. I dag tæller hendes praksis ialt ti medarbejdere, nogle på fuld tid, andre på deltid.

I efteråret 2018 ønskede byens anden tandlæge, Søren Jensen, at gå på pension, og da købte Pia Strabo hans praksis. Dermed blev hendes tandlægepraksis den eneste i byen.

Pia Strabo

Pia Strabo er gift med Søren Strabo, der ligeledes er tandlæge. Parret har to nu voksne døtre.

Stammer fra København, er uddannet på Københavns Tandlægehøjskole i 1983, etablerede sig sammen med sin mand som egen praksis i 1983.

Leder af den kommunale tandpleje i Nørhald Kommune i perioden 1990-2006.

Ansat i forsvaret, Hvorup Kaserne, 2006-2007.

Overtog i 2007 tandlæge Villy Moses praksis i Mariager, flyttede den i 2010 fra Havnevej til Havnegade. I 2018 købte Pia Strabo tandlæge Søren Jensens praksis og lagde den sammen med sin egen.

Annonce

Det gode tandlægeliv

- Unge tandlæger vil ikke arbejde alene. De vil være i et fællesskab, hvor de kan sparre med hinanden og samtidig have nogle fornuftige arbejdstider, siger Pia Strabo om årsagen til, at hendes praksis er vokset.

Samtidig lægger hun vægt på det, hun kalder "det gode tandlægeliv":

- Der skal være plads til, at tandlæger ligesom alle andre kan holde fri og holde ferie. At en tandlæge med små børn kan tage barnets første sygedag.

Hidtil har Pia Strabo også kunnet tiltrække medarbejdere til sin klinik. Det kan være et problem andre steder, især længere mod nord.

- Jeg har ingen ambitioner om at standse foreløbig. Jeg håber at holde nogle år endnu. Og når vi er flere, kan vi også holde til det i flere år, mener Pia Strabo.

Samtidig giver en større praksis bedre mulighed for, at den enkelte kan specialisere sig. Blandt tandlægerne i Mariager er Søren Strabo, Pia Strabos mand, der selv driver praksis i Randers. Men hver onsdag er han i klinikken i Mariager for at bidrage med sin specialviden om implantater, kroner, broer m. v.

- Det er jo også sådan, at jo mere man beskæftiger sig med et emne, desto dygtigere bliver man, tilføjer Pia Strabo.

I staben er der yderligere to tandlæger, en tandplejer samt fem klinikassistenter.

Annonce

Tandlæge siden 1983

Pia Strabo blev uddannet fra Tandlægehøjskolen i København i 1983 og etablerede kort efter praksis i Randers sammen med sin mand, Søren Strabo. Fra 1990 og til 2006 var hun leder af den kommunale tandpleje i den daværende Nørhald Kommune.

- Nogle gode år, husker Pia Strabo og mindes bl. a., hvordan hun stod i spidsen for opbygningen af ny tandklinik på Korshøjskolen i Harridslev.

Men da kommunesammenlægningen tegnede sig, valgte Pia Strabo at søge andre græsgange: Hun blev tandlæge i forsvaret og ansat på kasernen i Hvorup lidt nord for Aalborg.

Arbejdet her var hun meget glad for, men køreturen hjemme fra Lindbjerg blev for lang - også i betragtning af, at der dengang var et par teenage-døtre derhjemme. Så Pia Strabo begyndte at se sig om efter egen praksis igen - og så var det, at Villy Moses klinik i Mariager var til salg.

Annonce

Plads i kalenderen

Som tandlæge med personale ansat er det vgtigt for Pia Strabo, at kalenderen er fyldt med aftaler med patienter. På den anden side skal der også være plads - eller skabes plads - når en patient står med en akut tandpine og altså har et problem, der helst skal løses her og nu.

- Vi har været ude for, at der står en på trappen om morgenen, når vi møder, fordi det bare gør så ondt, fortæller hun.

Så her skal der balanceres.

- Men vi prøver at mingelere med tingene. Ringer til næste patient på listen og udsætter en aftale. Det har de allerfleste forståelse for. "Tænk hvis det nu var mig selv", tænker folk.

Med hensyn til arbejdstid indretter tandklinikkens medarbejdere sig fleksibelt, så patienter, der har særlige behov for det, kan få aftale om eftersyn eller behandling tidlig morgen, sen eftermiddag eller eventuelt om lørdagen.

Annonce

Odontofobi

Pia Strabo interesserer sig blandt andet for odontofobi - begrebet tandlægeangst.

- Og det handler ikke om at være bange for regningen, siger Pia Strabo.

Nogle har en dyb angst for hvide kitler. Andre er bange for fornemmelsen af at få munden med bor, spejl, vattamponer og andre remedier.

- Det kan have mange årsager, og det forekommer i varierende grader. Men det er vigtigt for os at tackle det, siger Pia Strabo.

Vigtigst af alt er, at tandlægen er til stede, at der er ro på. At der er tid, og at patienten har tillid til, at tandlægen stopper, når patienten giver signal.

For at lære mere om emnet er Pia Strabo medlem af Dansk Selskab for Odontofobi.

Annonce

På julekort med patienterne

Gennem nogle år har Pia Strabo holdt en særlig tradition i hævd: Hun er på julekort med en del af sine patienter.

- Dem, der er over 67, får lige en lille hilsen. Det er et stort arbejde, men det er så hyggeligt, synes Pia Strabo.

Julekortene medvirker til at knytte kontakt mellem patienterne og klinikken, og patienterne får lige en kort melding om, hvad der er sket i klinikken siden sidst.

Nogle af kortene bringer klinikkens medarbejdere selv ud, andre sendes med posten.

Annonce

Aktiv by

- Mariager Fjord er skøn. Meget flottere end Randers Fjord, som vi har et kig til derhjemme, hvor vi bor, siger Pia Strabo.

Hun nyder en tur langs fjorden, og hun og hendes mand har indtil sidste år haft en båd i havnen. Hun nyder også at gå en tur i byen og tager gerne cyklen på arbejde, hvis tiden og vejret er til det.

- Mariager er en by med mange aktive mennesker, og der er et stort engagement i mange ting. Og det kan man da kun bakke op om, synes Pia Strabo, der også - selv om hun ikke bor i byen - køber ind lokalt. Klinikken er da også medlem af byens handelsstandsforening.

- Og hvem ved. Måske vi rykker til Mariager en dag, når vi ikke længere skal i Lindbjerg, funderer Pia Strabo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

- Det bedste er friheden

Annonce