Annonce
Mariager Avis

Travl pensionist holder byen pæn og ren

Bent Bugge Herlevsen på Himmerigs Plads i Mariager, hvor han tager sig af roserne og gerne får sig en snak med såvel turister som butiksfolk og øvrige mariagergensere. Foto: Niels Bo Mandrup
Bent Bugge Herlevsen opfordrer til dialog om Mariagers fremtidige udvikling.

Mariager: "Der er tre ting, De ikke har gjort godt nok. Det er opklaring. Det er opklaring. Og det er opklaring".

Den besked fik Bent Bugge Herlevsen, nu 69 år,  som ung delingsfører i forsvaret af sin overordnede. Og det er en besked, han aldrig har glemt.

- Han havde jo ret. Man er nødt til at afklare tingene, før man foretager sig noget eller kaster om sig med ideer. Hvis man bevæger sig ind på nogle områder, som andre benytter sig af, er man nødt til at tage de pågældende med på råd, siger Bent Bugge Herlevsen.

Annonce

Han sigter blandt andet til det arbejde, der i øjeblikket foregår i Mariager med henblik på at forme rammerne for byens fremtidige udvikling.

Han peger på, at nok findes der mange foreninger i Mariager, og foreningerne har mange medlemmer. Men mange mennesker i byen er også medlemmer af flere foreninger, mens andre slet ikke er med i nogen forening. Så hvis man vil lodde folkestemningen, er man faktisk nødt til at stemme dørklokker og spørge folk ansigt til ansigt, mener han.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, foreninger og institutioner, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

Efter 40 år i forsvaret gik Bent Bugge Herlevsen med rang af major på pension i 2011. 40 år, gennem hvilke han arbejdede sig op gennem graderne fra en periode som værnepligtig på den daværende kaserne i Randers via sergentskolen og derefter officersskolen.

Erfaringer fra forsvaret

- Jeg har været heldig. Har fået alt det gode, forsvaret gav mig. Og har fået et godt og meningsfuldt liv her bagefter, erklærer Bent Bugge Herlevsen.

Gennem de mange år i forsvaret har Bent Bugge Herlevsen været stationeret på forskellige kaserner, senest Skive, og han har talrige udsendelser bag sig: Afghanistan, Bosnien, Iran, Cypern, Polen.

- Men jeg begyndte at blive for gammel. Jeg kunne ikke køre i døgndrift flere døgn i træk som mine yngre undergivne, måtte Bent Bugge Herlevsen erkende.

Det er blandt andet i forbindelse med sine udsendelser, at han har reflekteret over, hvordan noget, som én  part foretager sig, påvirker en anden.

Annonce

Hensyn til andre

- I Afghanistan var vi med til at lægge vand ind i nogle huse, fordi det var nemmere for familierne, at de ikke skulle hente vand i landsbybrønden. Og det var jo sådan set en god ting. Men det betød også, at kvinderne derefter aldrig kom uden for en dør. Og det var jo ikke så godt, konstaterer han.

Et andet eksempel, hentet derhjemme:

- Jeg kunne aldrig finde på at plante træer langs med skellet på min ejendom, hvis det betød, at  mine naboer aldrig fik sol. Så skal man da tale med dem først. Men hvis de gerne vil have træer op for at få sig noget læ, er det en anden situation, fortsætter Bent Bugge Herlevsen.

Og et tredje:

Der var politikere, der planlagde at lægge en omfartsvej uden om Mariager. Op omkring det område, hvor Bent Bugge Herlevsen bor.

Han blev aldrig selv spurgt om, hvad han mente om den sag.

Omfartsvejen blev som bekendt taget af bordet.

Annonce

Aktiv pensionist

Efter et helt liv i forsvaret kunne Bent Bugge Herlevsen ikke bare sætte sig på sin flade, da han blev pensioneret. Derfor reflekterede han på en annonce, hvor en ældre kvinde med muskelsvind søgte en handicaphjælper. Han fik jobbet og havde det gennem fem år i en turnus med en gruppe andre, så han arbejdede cirka en gang om ugen.

- Det var hos nogle dejlige mennesker. Og aldrig har jeg været så træt efter fyraften som dengang. Det var krævende både fysisk og psykisk, forklarer Bent Bugge Herlevsen.

Ved siden af fik han sig en slags pedeljob: Han passer roserne på Himmerigs Plads og på Torvet i Mariager, holder omgivelserne til byens gamle museumsgård ved lige og har også tjansen med én gang om ugen at trække det gamle rådhusur op, så det følger med tiden.

- I min tid i forsvaret har jeg lært at tale godt engelsk, og jeg er nogenlunde på tysk og fransk. Så når jeg møder nogle turister i byen, mens jeg går og luger mellem roserne, henvender jeg mig gerne til dem. Mange af dem kommer helt tilfældigt ind i byen. Måske fordi de har set den gamle klosterkirke, eller fordi de er blevet fascineret af miljøet på havnen. Og så opfordrer jeg gerne til en tur på Hohøj. Det er en perle, fortæller Bent Bugge Herlevsen.

Han er også lokalhistorisk interesseret og har gennem nogle år og indtil sidste år været blandt de frivillige på Lokalarkivet i Mariager.

I dag har Bent Bugge Herlevsen desuden tjansen med at passe omgivelserne omkring de tre vandværker, som drives af Mariager Vand.

Med hensyn til begge job - det kommunale med vedligeholdelse i Mariager by og jobbet for vandværket - er Bent Bugge Herlevsen tilfreds med at arbejde i, hvad han betegner som meget velfungerende organisationer.

Annonce

Pas på de ældre

- Det glæder en gammel officer, smiler han.

Området omkring den kommunale havn har i særlig grad hans sympati. Her er der stadig mulighed for, at folk kan komme med en båd på trailer og kvit og frit sætte fartøjet i vandet, parkere bilen og sejle sig en tur. Han har selv en båd liggende i havnen og er medlem af fiskeriforeningen. Den repræsenterer han i det kommunale udvalg, der skal diskutere rammerne for byens fremtidige udvikling. Selv er han gået ind i arbejdet for blandt andet at argumentere for at få en afdeling af Borgerservice tilbage til byen. Der er også brug for et egentligt turistbureau, mener han, ligesom der er brug for flere offentlige toiletter.

I forbindelse med sine arbejdsdage i det centrale Mariager glæder han sig meget over at færdes i bymiljøet og se, hvordan de fleste ejendomme og deres omgivelser passes flot.

- Vi skal passe godt på de ældre mennesker i byen. For de passer godt på byen og dens miljø, synes Bent Bugge Herlevsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Stine Bosse er valgt til formand for bestyrelsen bag Festival of Europe: Mariager passer perfekt til et europæisk folkemøde

Annonce