Annonce
Mariager Avis

Travlt hos smeden på trods af corona

Dennis Sørensen, Sørensens Smed, True ved Mariager. Her sammen med kæresten, Ditte Munk, og medarbejderne Simon Mathiesen og Jens Peter Bang Jensen. Foto: Niels Bo Mandrup
- Du bliver aldrig til noget, fik Dennis Sørensen at vide, da han gik i skole. I dag driver han sit eget firma i True lidt uden for Mariager med fire medarbejdere og har travlt som aldrig før.

True: "Dennis, du bliver aldrig til noget".

Den besked fik Dennis Sørensen mere end én gang, da han gik i folkeskolen.

Han var ikke - som i overhovedet ikke - interesseret i bøger eller i boglige fag. Ordblind var han også i et vist omfang.

En formel uddannelse med eksamensbevis eller svendebrev fik han da heller ikke. Begyndte godt nok på teknisk skole, men dumpede to gange i de teoretiske fag på grundforløbet og valgte at droppe ud.

Men i dag, hvor han er 34 år, bor han i eget hus sammen med sin kæreste, har haft egen smedevirksomhed i 15 år, har flere ansatte og driver ved siden af en udlejningsvirksomhed med både bolig- og garagelejemål.

Senere erkendte to lærere fra folkeskolen, at de havde taget fejl:

- Vi tager hatten af for, hvor langt du er nået, sagde de, da vi mødtes ti år senere, fortæller Dennis Sørensen.

Annonce

Selvlært idiot

- Jeg plejer at sige, at jeg er selvlært idiot. Eller "dum i arbejde", smiler Dennis Sørensen.

Han begyndte allerede som knægt at arbejde efter skoletid, først hos en landmand og senere hos en smed.

Efter at have sagt farvel til teknisk skole blev han ansat som smed hos sin far.

- Men han gik konkurs, og så var det slut med det.

- Så havde jeg en kunde, der spurgte, om ikke jeg skulle i gang. Og det ville jeg jo godt, men jeg kunne ikke, for banken ville ikke være med. Men så sagde kunden: "Du får 150.000 kroner i forskud på projektet". Og så var jeg ligesom godt i gang, fortæller Dennis Sørensen, der dengang var 19 år.

Blandt de første opgaver var fremstilling af gelændere og stålrammer til sten.


Jeg kan godt lide at prøve mig selv af. Finde ud af, hvor grænsen går. Indtil videre har jeg ikke rigtig ramt grænsen. Der er ikke opgaver, jeg ikke har klaret at få løst.

Dennis Sørensen, indehaver af Sørensens Smed, True


- Så begyndte jeg at annoncere lidt sådan hist og pist, og så greb det om sig, så jeg har ikke annonceret i ti år, smiler Dennis Sørensen.

- Nej, du har ikke engang firmanavn på bilen eller på arbejdstøjet, tilføjer hans kæreste, Ditte Munk.

Dennis Sørensen købte ejendommen på Truevej 22 lidt uden for True på sin 18 års fødselsdag.

- Så jeg har faktisk kun boet her, siden jeg blev 18 år, siger han.

Stedet er i dag en renoveret ejendom med tilhørende værksted og udenomsplads.

I årenes løb har opgaverne udviklet sig.

- Alt inden for smedefaget. Altaner, trapper, forskelllige konstruktioner, specialopgaver og projekter, porte, ramper/sluser, men også totalentreprise på renovering af for eksempel butikslejemål, fortæller Dennis Sørensen.

Han påtager sig også tømrer-, vvs- og elektrikerarbejde, ofte i samarbejde med andre virksomheder, hvor der er behov for autorisation.

Annonce

Dome til Alchemist

Et af de helt store - og meget spændende - projekter i firmaet landede hos Dennis Sørensen ved lidt af et tilfælde: Han fik til opgave at bygge en dome til den berømte Michelin-restaurant Alchemist på Refshaleøen i København.

Tilfældet vil, at restaurantens ejer, Rasmus Munk, er nevø til Dennis Sørensens kæreste, Ditte Munk.

- Så kom Rasmus og spurgte, om jeg kunne bygge en dome, og jeg lovede at lægge hovedet i blød. Så blev det til, at jeg ville lave en prototype i træ, så det fik vi gjort, beklædt med plader og fragtet til København. Så fik Rasmus en pris, og så kunne vi gå i gang, fortæller Dennis Sørensen.

Og projektet lykkedes. Domen, udført i stål og beklædt med stålplader, står i dag på Refshaleøen i København. Men hele projektet er udtænkt og planlagt i True.

- Jeg er pavestolt af domen, tilstår Dennis Sørensen.

- Det er en idé, jeg har fået, og jeg har fået nogen til at tegne den. Og så var jeg to millioner kroner billigere end konkurrenterne. Jeg skulle have 2,2, de andre skulle have 4,2 , så det er noget af en forskel.

En stor del af domen blev fremstillet på værkstedet i True og derefter transporteret til København, mens montagen er sket på stedet. Domen er beklædt med 250 perforerede stålplader, der er sat fast med 24.000 popnitter.

- Og det er flot. Ufatteligt smukt, indskyder Ditte Munk.

- Man fatter jo slet ikke, at det er en bondeknold her over fra Jylland, der skulle komme til at lave den dome, tilføjer hun.

Dennis Sørensen har dog ikke været inde i restauranten for at nyde en menu:

- Jeg har ikke haft tid. Og jeg kan ikke sidde stille så længe. Det tager jo en fire-fem timer, smiler han.

Annonce

Hvor går grænsen

Selv vurderer Dennis Sørensen, at hans energi og hans drive kommer af et behov for at prøve grænser af.

- Jeg kan godt lide at prøve mig selv af. Finde ud af, hvor grænsen går. Indtil videre har jeg ikke rigtig ramt grænsen. Der er ikke opgaver, jeg ikke har klaret at få løst, fortæller  Dennis Sørensen.

Han henviser selv til en kommende opgave, hvor han skal lave el, ventilation, køkkener og belægning til 48 lejligheder.

- Det har jo ikke en skid med smedearbejde at gøre, men alligevel kaster jeg mig ud i det. Coronaen kom jo der i starten af året, og jeg troede jo, at det hele ville gå i stå. Så derfor sagde jeg ja til det. Alt blev jo stille. Telefonen døde nærmest, fortsætter Dennis Sørensen.

Så han sagde ja til det hele.

- Men der gik 14 dage, så begyndte det igen. Og opgaverne vælter ind. Stadigvæk, siger Dennis Sørensen.

Smedearbejde er der dog også. For eksempel reparation og vedligeholdelse af et 95 ton tungt skib, der adskilt i fire dele blev placeret udenfor værkstedet i True.

Annonce

Guldhuset

Den første ejendom, Dennis Sørensen satte i stand med henblik på udlejning, var det såkaldte "Guldhuset" på hjørnet af Vestervold og Markedsgade i Randers.

Her er der nu fem lejligheder til udlejning. Ialt har Dennis Sørensen 24 lejligheder samt 17 garager til udlejning.

Her bidrager Ditte Munk med administration af lejemålene og syn ved fraflytning, udfører malerarbejde, bestiller håndværkere til andre opgaver og så videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Forårsudstilling i Kunstboxen

Annonce