Annonce
Mariager Avis

Veteranbanen forlænger sin sommersæson

B 51 er veteranbanens Kronjuvel. Foto Asger Christiansen
Togene mellem Mariager og Handest vil køre alle søndage i august og september måned. På alle køredagene vil banens ældste personvogn, der er 110 år gammel, indgå i togstammen. Vognen er veteranbanens "kronjuvel".
Annonce

MARIAGERFJORD: 110 år er ingen alder – i hvert fald ikke for personvogn B 51, der i mere end en menneskealder kørte på Frederiksværkbanen. Nu kører vognen hos veteranbanen i Mariager - i år også i august og september.

Vognen kom til den driftige privatbane i Nordsjælland i 1929, samme år, hvor børsen krakkede på Wall Street, depressionen holdt sit indtog i den vestlige verden og Mads Skjern gjorde sin entre i Korsbæk. Men da havde vognen allerede været i drift i 19 år på privatbanen mellem Stubbekøbing, Nykøbing & Nysted. Gamle B 51 så dagens lys i Randers fire år før udbruddet af første verdenskrig. Vognfabrikken Scandia A/S leverede i 1910 to smukke bogie-vogne til den nyåbnede privatbane på Lolland-Falster. Dengang hed vognen A 1.

Og det var vogne med stil, som vognfabrikken i Randers leverede. Hver vogn indeholdt 8 pladser på 1. klasse, 13 pladser på 2. klasse og 57 pladser på 3. klasse. Vognene havde en længde på ikke mindre end 18,2 meter og vejede 23 ton.

Annonce

Retur til Randers

I befrielsesåret 1945 kom vognen en tur tilbage til Randers, hvor Scandia istandsatte og ombyggede den efter Kuhlmanns anvisninger.

De næse tyve år stod B 51, sammen med sine ”kolleger” for transport af folk, der i weekenden skulle i sommerhus eller på badetur til Frederiksværk og Hundested. Vognen var i ordinær drift på Frederiksværkbanen frem til 1967.

Året efter blev B 51 imidlertid igen ”støvet af” og medvirkede i den allerførste Olsen Bande-film fra 1968, hvor Egon, Keld og Benny flygter med tog til Nordsjælland tæt forfulgt af politiet.

Herefter gennemlevede B 51 i en årrække en omtumlet tilværelse. I tre år henstod vognen på Lersøen rangerbanegård på Nørrebro, hvor den i bogstavligste forstand blev splittet ad.

I begyndelsen af 1980'erne kom B 51 til Mariager-Handest Veteranjernbane, der istandsatte den. Den arbejdsopgave tog omkring syv år for banens frivillige medlemmer.

molu

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Projekt MOVE nærmer sig målet

Mariager Avis

Ny skoleleder til Asferg Skole

Mariager Avis

Solnedgangstur med veterantoget

Mariager Avis

Formand: Mariager Tennisklub er en bitte, god og hyggelig klub

Mariager Avis

Monica i Havndal fik sin flise

Annonce