Annonce
Mariager Avis

"Vi var nødt til at komme tilbage"

Som barn besluttede Gitte Hadsund sig for, at hun ville bo på Jomfrubakken i Mariager. I dag driver hun kursuscentret Jomfrubakken sammen med sin mand Jørgen Nielsen. Foto: Annelene Petersen
Kursister faldt pladask for Jomfrubakken og vender nu tilbage som "almindelige" gæster
Annonce

MARIAGER: Først var de kursister på kursuscentret Jomfrubakken i Mariager - senere vendte de tilbage som almindelige gæster med en stor kærlighed til de smukke bygninger og de dejlige omgivelser.

Jeanette Østergaard Trapp og Helle Nørgaard Rasmussen har i et par år mødtes på Jomfrubakken til et par fridage. Med adresser i henholdsvis Holstebro og Frederikshavn ikke det mest oplagte mødested, men de løb første gang på hinanden på et Nada Danmark-kursus på stedet. Og faldt fuldstændig for det nænsomt restaurerede tidligere kloster.

Jomfrubakken

Jomfrubakken blev opført for mere end 200 år siden og stod færdig i 1807. Ejendommen er en gammel provstegård og var tilknyttet Birgittaklosteret i Mariager.

Som en gammel provstegård har Jomfrubakken også tjent andre formål for gejstligheden. Som en institution under det dengang betydningsfulde Mariager Kloster har dørene sandsynligvis stået åbne for mange betydningsfulde personer igennem tiden.

- Både bygningerne og naturen er fantastiske. Men endnu mere fantastisk er den modtagelse, vi hver gang har fået at værtsparret Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen. Her er gennemført smukt, en god energi, frihed til at gøre hvad vi vil... Jomfrubakken er nok blevet en ægte kærlighed, siger de.

Og selv om deres ophold i denne omgang synger på sidste vers, er de ikke i tvivl: Vi skal nok komme tilbage igen.

Annonce

Her vil jeg bo

Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen købte Jomfrubakken for 14 år siden. Men også Gitte Haslund var faldet for de gamle bygninger mange år tidligere.

- Jeg gik til svømning her for 35 år siden og så det gamle kloster hver gang. Og allerede dengang besluttede jeg, at her ville jeg bo en dag, fortæller hun.

Hun havde ikke de store problemer med at overtale husbond Jørgen til projektet, men der var lige den forhindring, at stedet faktisk allerede var beboet.

- Vi måtte bearbejde den tidligere ejer et års tid, indtil det også passede ham at sælge. Og da vi købte stedet, var der stadig et par lejere tilbage.

Nu har Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen dog hele herligheden for sig selv, og i dag satser parret først og fremmest på at få en forretning ud af at lægger bygninger til møder og fester.

- Da vi overtog Jomfrubakken, fungere stedet allerede som et bed & breakfast. Vi drev det videre på samme måde, og selv om vi nu er ved at sadle om, tager vi stadig gerne mod de få gæster - når vi har plads, siger Gitte Hadsund.

Og selv om Gitte Hadsund tror på, at Jomfrubakken nok skal overleve corona, har værtsparret ikke helt en forretning, de uden videre kan leve af: Jørgen Nielsen har beholdt sit gamle job.

Annonce

Tre kriser

I løbet af de 14 år, Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen har ejet Jomfrubakken, er de løbet ind i ikke færre end tre alvorlige kriser.

- Finanskrisen i 2008 og selvfølgelig corona-krisen i år. Og som om det ikke var nok, brændte den store af vores bygninger ned i 2011.

Jomfrubakken består i dag af tre bygninger: To stråtækte bindingsværkshuse, som bliver brugt til stedets arrangementer og en hovedbygning, hvor Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen selv bor.

Liv i købstaden

Under rubrikken ”Liv i købstaden” skildrer vi i Mariager Avis hver uge i tekst og billeder personer, der sætter deres præg på Mariager. Vi vil gerne sætte personen i centrum og præsentere de pågældende såvel privat som professionelt: Uddannelse, familieliv, fritidsinteresser, erhvervsmæssig karriere.

Vi efterlyser synspunkter på byen og dens udvikling: Hvorfor blev det Mariager, hvad er godt, hvad kan blive bedre – og hvem er det, der skal gøre noget, hvis noget skal være anderledes? Og hvad gør den pågældende selv?

Har du forslag til, hvem vi skal skrive om, er du velkommen til at sende en mail til mariageravis@mariageravis.dk.

- Det tog os to år at genopbygge den store kursusejendom efter branden. Og da vi nu var i gang, føjede vi 300 kvadratmeter til, så vi fik plads til betragteligt større selskaber.

Tilbagevendende arrangementer på Jomfrubakken er bryllupper. 24 bryllupsfester om året bliver det til, samt 6-8 vielser.

- Vi har en stor blodbøg, som danner en smuk ramme for en vielse.

Og i nybygningen er indrettet et kæmpestort, højt lokale, der leder tankerne hen på et egentligt kirkerum.

Annonce

Lokal virksomhed

- Da vi genopbyggede den nedbrændte bygning, brugte vi selvfølgelig alle de bedste ting fra det hus, vi havde mistet. Men vi fik også lejlighed til - ud over den mere plads - at indrette os i endnu højere grad, som vi selv gerne ville.

Enkelte af de inderste vægge er i dag konstrueret af rå natursten, den gigantiske spærkonstruktion i loftet til kip er fuldstændigt synlig og rummet oplyses af energibesparende LED-lys.

- Og selv om vi kun serverer morgenmad, er vi omhyggelige med at sortere vores affald grundigt, ligesom den mad, vi serverer, langt hen ad vejen er økologisk.

Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen er også bevidste om at pusle om det lokalsamfund, der har taget godt mod dem: De er begge født i København.

- Så vidt muligt handler vi lokalt, og da vi skulle genopbygge vores brandtomt, brugte vi primært lokale håndværkere. Vi blev rigtig rørte, da vi oplevede 300-400 gæster ved vores genåbning efter branden.

Ydermere kunne Gitte Hadsund og Jørgen Nielsen en uge efter branden glæde sig over en hilsen fra det brudepar, der fik deres bryllup aflyst.

- Nu, med corona-krisen, står vi naturligvis igen med en stribe arrangementer, der ikke kunne blive til noget. Men rigtig mange af vores gæster har heldigvis valgt at flytte deres møder eller fester - og altså ikke bare aflyse det hele. Det kan vi kun være taknemmelige for, siger Gitte Hadsund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Purhus Kro tager to hæderspriser hjem

Annonce