Annonce
Mariager Avis

Vintersolhvervsfesten på Fyrkat kalder lyset frem igen

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat den 14. december sluttes med et fakkeltog, når mørket falder på. Her fremsiges de traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen der vender tilbage. Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Vikingernes vinterfest med boder, håndværk, mad og fakkeltog holdes lørdag 14. december. Her kan man både lade sig underholde af flotte optrin, handle julegaver og få sulten stillet.
Annonce

Hobro: Når egnens vikinger for 24. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat summe af glade vikinger.

I år holdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 14. december, og denne dag er husene på Vikingegården omdannet til markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer håndværk og sælger hjemmegjorte varer. Der er desuden forskellige familieaktiviteter, vikingemad og et stemningsfuldt fakkeltog rundt om gården. Der er fri entré.

På markedet deltager omkring 75 vikinger, der sælger forskellige ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede unikasmykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og meget andet.

Annonce

Ildshow og ryttere

Udover de mange handelsboder er der også vikingeoplevelser for hele familien. Man kan se, hvordan der sydes salt, høre vikingemusikerne i langhuset, deltage i kamptræning eller vikingelege, se et forrygende rytter- og bueshow med viking på hest samt opleve et fængende ildshow til ære for solens genkomst.

Det er desuden muligt at stille sulten med et måltid varm vikingemad. Kimbrerne laver midvintersuppe med hjemmebagt brød, som dagens gæster kan købe i langhuset.

Annonce

Fortidens julefrokost

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

På trods af, at den kristne jul kom til efter vikingetiden, er det gamle traditioner, der i dag videreføres. I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, gæstebud, ofringer, handel, kappestrid og hyggeligt samvær. En slags forløber for vor tids julefrokoster med mad og drikke i festligt lag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariager Avis

Uhyggelig hygge i Mariager

Mariager Avis

Mariager Museum er reddet

Annonce