Annonce
Melfar Posten

1200 træer gror i Venedig inden de plantes på Fyn: Bliver til skov i Middelfarts nye naturby

Sådan ser tegnestuen Effekts udstilling på biennalen i Venedig ud. Stiklingerne skal senere plantes ved Naturbyen i Middelfart. Pr-foto: Effekt
De 1200 stiklinger er en del af en model, som tegnestuen Effekt udstiller på verdens største arkitekturfestival. Vandingen og plejen af dem fjernstyres fra København.

Middelfart/Venedig: Verdens største arkitekturbiennale løber netop nu af stablen i Venedig, og det sker med et strejf af Nordvestfyn.

For Middelfarts kommende boligkvarter, Naturbyen, der for nylig blev præsenteret af Middelfart Kommune og tegnestuen Effekt, er repræsenteret i tegnestuens udstilling på biennalen.

Udstillingen er arkitekternes bud på, hvordan vi skal leve sammen i fremtiden. Og her præsenteres Naturbyen altså i samme udstilling som det berømte skovtårn ved Gisselfeld på Sjælland og andre af Effekts igangværende projekter.

Annonce

Udstillingen består af en model med bygninger omkranset af skov. Skovens træer er stiklinger fra et dansk drivhus, som i løbet af det halve år, udstillingen varer, skal vokse sig større.

Udstillingen præsenterer Effekts arkitekters eksisterende projekter, der forsøger at give bud på, hvordan vi kan leve bæredygtigt i fremtiden. Pr-foto: Effekt

Og når udstillingen er slut, skal de 1200 små træer plantes på det areal, hvor Naturbyen skal ligge ved Skrillinge og altså udgøre en del af den skov, der skal rejses sammen med boligerne.

Fjernstyret drivhus

Mikkel Bøgh, chief strategy officer hos Effekt, fortæller, at årsagen til at bruge ægte stiklinger i modellen ligger i tråd med tegnestuens bæredygtige visioner.

- Vi synes ikke, det var super bæredygtigt at lave en kæmpe udstilling, som skulle stilles op og smides væk bagefter. Vi kunne godt tænke os at lave noget, der havde et liv før, under og efter udstillingen. Og så fik vi den idé, at vi kunne dyrke de træer, vi skal bruge til projektet i Middelfart, undervejs i projektet, siger han.

Effekt har til udstillingen udviklet en anordning, der gør, at dyrkningen af træerne i modellen kan fjernstyres fra København. Illustration: Effekt

Og selvom træerne lige nu står på en udstilling i Venedig, har tegnestuen fundet på en Georg Gearløs-anordning, der gør, at de kan fjernstyre selve dyrkningen af dem fra Effekts studie i København.

- Under overfladen (af modellen, red.) er der en vandtank, og så er der et kæmpe bord, der oversvømmer, som vi kan styre her fra København. Så vi kan vande træerne og tilføre næring og overvåge dem, siger Mikkel Bøgh og fortæller, at det sker gennem forskellige sensorer, der monitorerer pH-værdier, næringsniveauer og temperaturer.

Det er muligt at se en 3d-visualisering af udstillingen på Effekts hjemmeside www.effekt.dk.

Sådan illustrerer tegnestuen Effekt det kommende boligkvarter, Naturbyen, der skal opføres ved Skrillinge. Illustration: Effekt


Vi kunne godt tænke os at lave noget, der havde et liv før, under og efter udstillingen. Og så fik vi den idé, at vi kunne dyrke de træer, vi skal bruge til projektet i Middelfart, undervejs i projektet.

Mikkel Bøgh, Effekt


Annonce
Annonce
Melfar Posten

Mette glæder sig til at se sine kunder uden mundbind: - Mange gange har vi skullet sige 'undskyld, hvad siger du', og så bliver de irriterede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Lav selv stearinlys og brugkunst

Melfar Posten

Trine og Mette ville sælge blomster - så kom der et renseri oven i: - Vi tænkte, det her kommer vi aldrig til at fatte en hat af

Melfar Posten

Vi maler byen grøn

Annonce