Annonce
Melfar Posten

3000 blomsterløg var starten på et nyt liv: Blomsterbonden sprang ud på dybt vand og lærte at svømme bagefter

I drivtunnelen er de første tulipaner klar til at komme i buketter og ud til forbrugerne. Tunnelen er kun opvarmet af solen, men det er nok til, at Regitze Gaarde Bang kan høste af dem allerede nu og sælge dem videre i buketter i blandt andet Kvickly Middelfart. Foto: Mia Harm Madsen
I Gelsted dyrker blomsterbonde Regitze Gaarde Bang jorden med omtanke for dyrene, naturen og årets naturlige cyklus. Melfar Posten besøger blomsterbonden i starten af blomstersæsonen og følger hende hen over de næste måneder med arbejdet i marken. Og giver gode råd til hvordan du som læser kan få dit eget blomsterflor i haven.

Gelsted: De spæde, forspirede planter strækker sig mod lyset i det hjemmelavede orangeri, hvor der på en kølig forårsdag er næsten 22 grader. Planterne skal udgøre grundlaget for årets høst hos blomsterbonden Regitze Gaarde Bang. For tre år siden slog hende og manden sig ned uden for Gelsted. Det var jagten på et mere simpelt liv væk fra "hamsterhjulet" og at være forbundet til naturen, der bragte dem tilbage til Fyn efter at have boet i Jylland i mange år.

Den 3500 kvadratmeter store have udgør nu grundlaget for en, ja, blomstrende forretning, der på bare tre et halvt år gik fra at være et impulskøb af 3000 blomsterløg til at være en virksomhed med fuld fart på.

- Jeg kom til at købe 3000 blomsterløg i efteråret 2018. Hen over vinteren overvejede jeg så, hvordan jeg kunne sælge dem, og hvad jeg skulle gøre med dem. Jeg er typen, der hopper ud, og så lærer jeg at svømme bagefter, fortæller Regitze Gaarde Bang, der blev grebet af sin egen passion og endte med at gøre den til sin levevej.

En levevej, der gør mere end at bringe kugler i kassen til at betale fornødenheder med. Blomsterne i haven giver liv til insekter. De bidrager til en bedre verden - én blomst ad gangen. For blomsterne her gror i deres eget tempo. Hjulpet på vej i orangeriet, men uden sprøjtemidler, uden opvarmede drivhuse eller kunstigt lys. Et bæredygtigt alternativ til den industrielle blomsterproduktion, der ofte finder sted langt fra Danmark, og som er dyr i CO2.

Disse små forspirede planter får et forspring i orangeriet, så de er klar til at komme ud i marken om en måneds tid. De skal danne grundlaget for en stor del af blomsterhøsten i den kommende sæson. Foto: Mia Harm Madsen

Nu arbejder blomsterbonden sammen med hotellerne Sixtus i Middelfart og Gl. Avernæs, hvor hendes lokale produkter tilbydes til dem, der gerne vil det bæredygtige alternativ. På Sixtus står hun for friske buketter til hele hotellet samt blomster til arrangementer på begge hoteller.

- Gæsterne bliver spurgt, om de vil bruge mig eller en anden. Hvis man gerne vil have røde roser i november, så kan jeg ikke klare det. Jeg har kun ting, der er i sæson, eller tørrede blomster om vinteren, siger hun.

At tage og at give

En blomst er ikke bare en blomst. De blomster, der gror i haven, er nøje udvalgte. De skal kunne noget til hver sin sæson, så der er blomster over en så lang periode som muligt. Men de skal også passe ind i blomsterbondens filosofi om, at alting hører sammen på et overordnet plan.

- Jeg arbejder ud fra en filosofi om, at det hele skal hænge sammen. Vi er alle en del af noget større. Så vi kan tage af naturen, men vi skal også give til den. Her har vi lavet hegn til insekterne, og bierne har pollen hele sommeren, siger hun om marken, der før var en græsmark til heste. Når hun har taget af sommerblomsterne, hvad hun skal, lader hun omkring 20 procent af årets flor stå tilbage til dyrene.

De små planter flyttes ud og ind af orangeriet, så de kan vænne sig til det udendørs liv. Men vandet fordamper hurtigt, når de står ude i lidt blæsevejr, så der skal holdes øje med, hvordan de klarer sig, og om de trænger til lidt vand. Foto: Mia Harm Madsen

- Da vi kom her, var der to solbærbuske, et æbletræ og en rhododendron. Nu har jeg mellem 10.000 og 20.000 planter her hen over året, siger hun.

Annonce

Bonde med mange hatte

Betegnelsen blomsterbonde passer præcis på det, hun er. Hun har ikke et gartneri og kalder sig ikke gartner. Blomsterbonden er uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS, men der var noget andet, der trak mere i hende: Et ønske om at skrue ned og være til stede i sig selv.

- Jeg var en klassisk 12-talspige, der gik direkte videre på CBS fra gymnasiet. Jeg gjorde aldrig kandidatuddannelsen færdig. Jeg havde nok til at starte med tænkt, at jeg skulle være HR-chef et eller andet sted, siger Regitze Gaarde Bang, der endte med at vende en travl karriere ryggen.

Dog har hun stadig travlt. Rygende travlt. For det er et enmands-job at være blomsterbonde. Der er kun hende selv til at så, plante, luge, høste, binde blomster, sælge, dekorere og rydde op igen. Dog hjælper Regitze Gaarde Bangs mand også til, når han har fri, så måske kan man sige, at det er et halvandenmands-job.

En stigende interesse for hendes blomster har øget efterspørgslen markant, og på tre år er forretningen, der startede med impulskøbet på de 3000 blomsterløg, blevet til et bæredygtigt livsgrundlag for Regitze Gaarde Bang. Og altså også for dyrene og naturen omkring hende.

Om blomsterbonden

Regitze Gaarde Bang er 28 år gammel og kommer oprindeligt fra Fyn, men er opvokset i Sønderjylland.

Firmaet, hun nu driver, hedder Regitzes Have, og du kan følge hende på Facebook.

Alt i haven er drevet efter økologiske principper, og jorden er ved at blive omlagt til fuld økologi. I slutningen af maj er produktionen 100 procent økologisk.

Annonce

Vigtig planlægning

En have på 3500 kvadratmeter er en rimelig stor have. Men når haven er lavet om til en mark, der skal bære så mange blomster som muligt, så skal planlægningen være i orden. Jorden skal bruges flere gange hen over sæsonen for at kunne give mest muligt udbytte.

I den store drivtunnel står tulipanerne og nyder varmen og alt lyset. De er klar til årets første buketter. Ude i haven er det næste hold tulipaner begyndt at titte op, og de kan overtage, når dem i tunnelen er færdige.

Dahliaerne venter på at komme i jorden, og de største får lov at stå i læ og ly i drivtunnelen, når der er ryddet ud i tulipanerne.

Regitze Gaarde Bang har altid haft en passion for blomster, og da hun kom til at købe 3000 blomsterløg, var det starten på det, der i dag er virksomheden Regitzes Have. Hun er alene om alt arbejdet. Både at så, plante, luge, binde buketter og markedsføre sig selv. Foto: Mia Harm Madsen

- Det kræver planlægning at være blomsterbonde. Jeg kan hive mange penge ind på det lille areal, men det er kun, fordi blomster har en kæmpe værdi. Det er en helt anden måde at være landmand på, siger hun og sammenligner med almindelige landmænd, der skal dyrke store arealer med korn eller andre afgrøder, før de kan tjene deres egen løn ind.

Blomsterbonden markedsfører sig mest lokalt, og hendes afgrøder bruges lokalt. En god idé, når man har de bæredygtige briller på, synes hun. Efterspørgslen stiger, og der er kun et par håndfulde i hele Danmark, der kalder sig "blomsterbonde" og dyrker jorden, som Regitze Gaarde Bang gør det.

- Det ville jo være bedst, hvis der var en blomsterbonde eller to i hver by, så vi kunne følge med efterspørgslen, siger hun.

Melfar Posten er med i haven

Hen over sommeren vil du kunne tage med i blomsterbondens have, for Melfar Posten følger Regitze Gaarde Bang i hælene i arbejdet i blomstermarken.

Med cirka en måneds mellemrum vil du kunne læse om arbejdet i haven og om blomsterne, der er i sæson, og samtidig vil du få gode råd til, hvordan du selv kan få blomster i din egen have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Socialt udsatte kaster sig ud i stor udfordring i Middelfart: Værestedet Broen for livet er om to uger vært for DM i petanque for socialt udsatte

Melfar Posten

Efter flere års lukning står Strib Bibliotek endelig klar: - Det har været langstrakt, men vi har taget det med tålmodig venten

Melfar Posten

Klassisk koncert med unge talenter

Annonce