Annonce
Melfar Posten

Bådebyggere strømmer til: Jens har været med til at skabe vind i sejlene på Lillebæltværftet

Jens Lautrup holdt tirsdag den 7. januar oplæg for 30 Fyens Stiftstidende-læsere ved Café Stiften på Lillebæltværftet. Foto: Peter Leth-Larsen
Jens Lautrup fra Middelfart har været medlem af Lillebælt Smakkelaug i 12 år og formand for foreningen Lillebælt-Værftet i halvandet år. Her har han i den sidste tid oplevet, at det er lykkedes ham og de øvrige frivillige at få vendt medlemsudviklingen, så der nu er mere end 40 aktive bådebyggere på værftet hver uge.
Annonce

Middelfart: Det startede med købet af en folkebåd i 1975, og siden er den 66-årige middelfarter Jens Lautrups store interesse for træbåde kun vokset med årene.

I 2008 førte den til, at han meldte sig ind i Lillebælt Smakkelaug og tog del i det fælles bådebyggeri på Lillebæltværftet. Og 10 år senere, i efteråret 2018, valgte han at sige ja til at stå i spidsen for det hele og tage tjansen som formand for værftets forening ved navn Lillebælt-Værftet.

- Jeg var i første omgang ikke så vild med det, for jeg var godt klar over, at der var mere arbejde i det end som så. Det var min kone, der syntes, at det kunne jeg da godt kaste mig ud i, siger Jens Lautrup.

Han var blandt oplægsholderne, da Fyens Stiftstidende tirsdag den 7. januar afholdt Café Stiften for 30 interesserede læsere i værftets lokaler. Her berettede han om Lillebæltværftets historie, fra der blev bygget både på stranden i 1855, til de første bygninger blev rejst i 1879, og til værftet i 1996 stod til at blive omdannet til et moderne virksomhedsdomicil.

Det var på det tidspunkt, Lillebælt Smakkelaug, sammen med museerne i Middelfart og Frederica, valgte at skabe foreningen Lillebælt-Værftet og drive det autentiske værft videre gennem frivillig kraft - og indtjening fra aktiviteter gennem den næstkommende forening, Lillebæltværftets Venneforening.

Jens Lautrup

Jens Lautrup er 66 år gammel og har gennem halvandet år været formand for foreningen Lillebælt-Værftet.

Før det var han aktiv i Lillebælt Smakkelaug i omkring 10 år.

Han er pensioneret bank- og kommunikationsmand og har blandt andet arbejdet 11 år som PR-chef i Sparekassen Sydjylland i Fredericia og 12 år som kommunikationschef i Carlsberg.

Han har også prøvet at være fundraiser og pressemedarbejder for OL-sejlere i 1988 og 1992. I 1992 arbejdede han for Jesper Bank, der vandt OL-guld.

Han har selv sejlet, særligt med sin kone Susanne Lautrup, siden 1973 og indtil for fem-seks år siden.

De bor sammen i Middelfart by og har datteren Lise.

Annonce

40 bådebyggere mødes

Jens Lautrup fortalte samtidig om, hvordan mere end 40 mand i dag mødes både tirsdag og torsdag på værftet for at bygge og renovere både i fællesskab. Det er mange flere, end for blot få år siden, hvor der ifølge formanden faldt flere fra, end der kom til.

- Det er blevet større og større, fordi folk går og hygger sig med det. Der er en god stemning, og alle giver den en skalle. Jeg må indrømme, at jeg er vildt imponeret af folks arbejdsiver og gåpåmod. Der er mange opgaver i sådan et gammelt hus, og nogle af dem er sjovere end andre, men der er altid nogle, der er villige til at tage fat og hjælpe, forklarer han.

Det, Jens Lautrup selv har gjort for at få vendt udviklingen, er at få struktureret samarbejdet mellem værftets tre foreninger, så der ikke er nogen tvivl om, hvordan rollefordelingen ser ud.

- Det var nok med til at bane vejen for, at det begyndte at gå mere gnidningsløst, i hvert fald som jeg ser det. Jeg har ikke været ude for, at der har været tvivl eller konflikter af nogen som helst art, fordi alle har vidst, hvad de har haft med at gøre. Selvom vi er tre forskellige foreninger, betragter vi os som en helhed nu, forklarer han og tilføjer, at især Lillebælt Smakkelaug, som nu organiserer i alt 156 bådebyggere, også har fået sat endnu hårdere ind med markedsføring, ny hjemmeside, nyt blad og så videre.

- Og så skyldes fremgangen især dem, der kommer i dagligdagen og fortæller om, hvordan vi trives. Det gør, at andre får lyst til at være med. Så alle bærer en del af æren for, at der er fremgang, fordi de kan lide at være her, siger Jens Lautrup for fortsætter:

- Jeg synes selv, at værftet er et fantastisk sted at have i Middelfart, og det passer virkelig godt ind i byen. Og Middelfart er jo en gammel bådebyggerby med nogle meget kendte bådebyggere fra træbådenes tid.

Annonce

Laver materiale om både

Her tænker Jens Lautrup blandt andet på Thorkild Lind, August Ulriksen og Svend Peter Bang Hansen, som han har brugt en masse tid på at lave både research og arkivmateriale om. Samtidig har han lavet en database om folkebåde, www.folkebaadsdatabasen.dk, som angiveligt har 30.000 læsere hvert år.

- Det er ren interesse. Jeg har haft seks både selv gennem tiden, fortrinsvis folkebåde. De tre af dem har været i træ, og de tre andre i glasfiber. Min første folkebåd i 1975 var der mange, der havde en mening om - hvor den kom hen, og hvad den havde oplevet. Så begyndte jeg at grave i det, og da jeg solgte den og købte en Lind-folkebåd, var historierne endnu vildere. Jeg kunne lige så godt skrive det op, og så greb det om sig. Jeg samlede en masse sammen fra tidsskrifter og satte det ind i ringbind, forklarer Jens Lautrup, der er tidligere bankmand og har arbejdet med kommunikation i mange år.

Udover altid at have interesseret sig for folkebåde, har han også været vant til at blande sig gennem diverse bestyrelsesposter, inden han blev en del af smakkelauget.

- Jeg har været med i 14 forskellige bestyrelser inden for både sejlsport og erhverv, blandt andet som formand for folkebådsklubben og formand for Fredericia Sejlklub, siger Jens Lautrup, der ellers ikke har fået sit både- og sejlerengagement fra barnsben.

- Jeg er født og opvokset inde midt i landet, i Vejen. Der er ikke meget mere vand end det, der er i Kongeåen. Men vi har haft sommerhus i Hvidbjerg ved Vejle Fjord, og der har jeg altid sejlet på en eller anden måde. Det er nok derfra, det hele stammer, siger han.

Lillebæltværftet har siden 1997 været foreningsdrevet, og siden efteråret 2018 er det Jens Lautrup fra Middelfart, der har stået i spidsen for foretagendet. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce