Annonce
Melfar Posten

Bedre end Hasmark, Ristinge og Davinde Sø: Strib-Strand i top på fornem badevands-liste

Vandkvaliteten ved Strib Nordstrand er helt i top og indbyder i den grad til en tur i bølgen blå. Men husk at orientere dig om strømforholdende på stranden, før du hopper i - der bliver hurtigt dybt, og der kan forekomme stærk strøm. Det frarådes at bade til venstre for kanonerne af samme årsag. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Strib Nordstrand har den bedste badevandskvalitet på Nordvestfyn - og kommer ind på en delt 11. plads på landsplan.
Annonce

Strib:  Med en temperatur på lige omkring 14 grader er vandet ved Strib Nordstrand i juli bestemt ikke til den varme side. Til gengæld er vandet ved den lille strand blandt landets reneste. Det har Friluftsrådet netop afsløret i en top 25 over det reneste badevand i Danmark - og her kommer Strib Nordstrand ind på en fornem delt 11. plads foran andre kendte fynske badesteder som Hasmark og Ristinge strande samt Davinde Sø ved Odense. I alt er der 174 strande med Blå Flag i Danmark.

Når vandkvaliteten måles, bliver prøverne blandt andet analyseret for e. coli-bakterier og enterokokker, og her scorer stranden i Strib meget lave tal.

- Vi har oplevet positive tendenser i badevandskvaliteten i hele landet i de senere år, og forklaringen er formentlig, at de steder, hvor der har været tendens til overløb, sker det ikke længere, forklarer miljømedarbejder og agronom i Middelfart Kommune, Rikke Clausen.

Det er hende, der holder styr på vandkvaliteten ved kommunens strande, når eksempelvis skybrud rammer og giver bøvl med badevandet.

Overløb fra kloakker er en af de hyppigste årsager til forurening af badevandet i Danmark. Det sker umiddelbart efter skybrud og store mængder nedbør. I langt de fleste tilfælde tager naturen sig selv af forureningen, idet bakterierne dør hurtigt i saltvand.

Samtidig er Strib Nordstrand begunstiget af at ligge ud til Lillebælt, hvor strømmen er stærk. Så sker der overløb, bliver det fortyndet med det samme.

Annonce

Fra 20 til 15 grader

Middelfart Kommune gik i slutningen af 2018 i gang med at opgradere stranden i Strib som den sidste af Blå Flag-strandene på Nordvestfyn. Der blev dengang bevilget knap en million kroner til opgraderinger på strandene, og på Strib Nordstrand blev det blandt andet til en renovering af en bålhytte, bedre skiltning og en beachvolley-bane.

Rikke Clausen fortæller, at vandtemperaturen ved flere at strandende i kommunen i slutningen af juni sneg sig op omkring de 20 grader. Men de seneste ugers regn og generelt lavere temperaturer har betydet, at vandet nu ligger under 15 grader.

Men det kan nå at vende endnu, fortæller hun. Det kræver bare, at sommeren vender tilbage til Danmark.


Vi har oplevet positive tendenser i badevandskvaliteten i hele landet i de senere år, og forklaringen er formentlig, at de steder, hvor der har været tendens til overløb, sker det ikke længere.

Rikke Clausen, miljømedarbejder og agronom i Middelfart Kommune


Foruden Strib Nordstrand har også stranden ved Middelfart Marina, Føns Strand, Vejlby Fed Strand og Båring Strand Friluftsrådets Blå Flag, som garanterer rent badevand, høj sikkerhed og gode faciliteter.

Tidligere på sommeren fik stranden ved Sønder Åby Friluftsrådets kvalitetsstempel "Badepunkt", som kun det andet sted på Fyn. Stemplet gives til mindre badesteder, hvor vandkvalitet og sikkerhed er i top, men hvor der er lidt færre faciliteter end ved Blå Flag-strande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce