Annonce
Melfar Posten

Blomsterhandlerne mangler fagudlærte hænder: Flere unge skal gå blomsternes vej

På blomsterbinderuddannelsen kommer der stadig større hold. Efter 6 ugers kursus i blomsterbinderi har Christian Nordborg fået arbejde i blomsterbutikken Fleur i Middelfart. Foto: Mia Harm Madsen
Der har været travlt i blomsterbutikkerne under corona, og det har kastet lys over manglen på faglært arbejdskraft. Derfor skal flere unge oplyses om uddannelsen, men branchen skal også blive bedre til at bruge medarbejdere fra andre brancher.

Danmark: Sidestillet med supermarkeder og lægemiddelbutikker har blomsterhandlerne holdt åben under både første og anden nedlukning. Det har betydet, at branchen er kommet mildt igennem et år med corona, hvor de tilmed har oplevet stor opbakning til deres fag og produkt.

Det fortæller formand for Floristen Danmark, Dansk Blomsterhandlerforening, Jens Poulsen.

- Vi har oplevet, at folk virkelig har betænkt hinanden med blomsterhilsner. Der har været travlt i butikkerne, siger han og tilføjer, at travlheden har kastet lys over særligt ét problem:

- Det eneste problem, der har været, er, at vi ganske enkelt mangler kvalificeret arbejdskraft.

Det skal der gøres noget ved i de kommende år, hvor målet er at få flere unge til at søge ind på uddannelsen som blomsterdekoratør, forklarer formanden. Blandt andet ved fortsat at deltage i SkillsDenmark, Danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser, og ved at komme mere ud på erhvervsskolerne og gøre opmærksom på uddannelsen.

Annonce

Udnyt kompetencerne

Men det er ikke kun unge fagudlærte hænder, der kan bruges.

På Beder Gartnerskole i Aarhus Kommune og Blomsterskolen Vilvorde i Roskilde er interessen for den 16 ugers uddannelse som blomsterbinder blevet større og større, fortæller Jens Poulsen, der uddyber, at det som regel er mennesker med baggrund i en anden branche, der tager denne uddannelse.

Men det er ikke en ulempe – måske tværtimod.

- De, der vælger den omskoling eller den nye vej, er i mange tilfælde erfarne, modne mennesker. Det, jeg har set indtil nu, er, at mange af dem, der vælger blomsterfaget til, de kommer med en række kompetencer fra deres tidligere erhverv, som vi skal være meget opmærksom på, siger blomsterhandlernes formand.

Som eksempel nævner han en stewardesse, der kommer med erfaring med kunderelationer og konflikthåndtering. En fra IT-branchen, der har erfaring med sociale medier. Eller en konditor, der allerede har en kreativ tankegang. Alt sammen erfaring en arbejdsgiver kan bruge i butikken.


Vi har oplevet, at folk virkelig har betænkt hinanden med blomsterhilsner.

Jens Poulsen


Forskellen på blomsterbindere og blomsterdekoratører er, at dekoratørerne udover uddannelsen har stået to år i lære. Den praktiske erfaring mangler binderne, men der tror Jens Poulsen, at man i branchen skal blive endnu bedre til at se på, hvad de så ellers kommer med af kompetencer.

Samtidig kan en blomsterbinderuddannelsen være afsæt for senere at blive dekoratør, hvis man efterfølgende kommer i lære.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nyt vaccinationssted i Middelfart er kun for de hurtigste: - Nu har jeg ventet i 13 måneder, så lad mig vente et par uger eller tre mere

Annonce